„Ritualul furiei”: femeile plătesc mii de dolari pentru a țipa în pădure împotriva „patriarhatului”

26 Mai 2024
„Ritualul furiei”: femeile plătesc mii de dolari pentru a țipa în pădure împotriva „patriarhatului”

Videoclipurile publicate pe rețelele de socializare arată femei care țipă și lovesc în pământ, în timpul terapiilor menite să le împace cu emoțiile, și să le elibereze de injoncțiunile impuse lor, scrie Le Figaro.

Într-un cadru bucolic de pădure verde, o femeie în jur de cincizeci de ani își pune brusc capul în mâini, înainte de a se ghemui... Și scoate un strigăt strident, aproape bestial, răsunând imediat în duzina de femei din jurul ei. In restul videoclipului, presărat în mare parte cu țipete, îi vedem lovind pământul cu bețe. Unii sar în sus și în jos sau sunt cuprinsi de emoții înainte de a striga: „Acum, mă simt trist” sau „Acum, îmi este frică” . Extrasul a fost distribuit de milioane de ori pe rețelele de socializare de către utilizatorii de internet, adesea neîncrezători și batjocoritori.

În spatele acestor urlete și lovituri la pământ se ascunde un nou trend care a luat amploare în ultimele săptămâni pe rețelele de socializare: „rage rituals”, („ritualurile furiei”), un fel de retrageri spirituale în care femeile sunt încurajate să-și arate furia și frustrarea în grup prin țipete sau lovirea de pământ cu bețe sau cu obiecte.

Scoțiana Mia Magik, care a creat acest videoclip, este unul dintre ambasadorii acestuia. Ea se prezintă pe site-ul ei ca o „zână nașă” spirituală. „Există o putere primordială care se trezește în tine și care nu mai poate fi conținută”, putem citi pe site-ul său. 

„Alătură-te mie și sufletelor tale pereche pentru a primi misticismul strălucitor și nemuritor al sequoia”, anunță magiciana care oferă săptămâni de „practică a întrupării antice și alchimice pentru a aprinde flăcările înțelepciunii tale feroce feminine”.

Eliberarea femeilor

Obiectivul: să împace femeile cu emoțiile lor și să le facă să accepte și să-și exprime sentimentele pentru a încălca injoncțiunile impuse acestora. „Ca femei, ni se spune adesea: „Nu fi supărată, nu fi agresivă, nu te apăra. Nu vă protejați integritatea. Nu spune nimănui că nu are dreptul să-ți atingă corpul sau să-ți vorbească într-un anumit fel”, se plânge Mia Magik într-un interviu acordat presei britanice The Independent . „Patriarhatul poate să fi încercat să ne întunece lumina, dar ne țesem propriul destin ”, spune ea într-o altă postare pe contul ei de Instagram.

Până la 8.000 USD pe săptămână

Pentru a participa la cursurile oferite pe site-ul său, va trebui totuși să ai un portofel plin: pentru o săptămână de retragere spirituală în pădurea din California, trebuie să plătești între 3000 și 4000 de dolari. „ Zâna spirituală” oferă, de asemenea, un refugiu de o săptămână în Valea Loarei, Franța, în august 2024, pentru 8.000 USD pe săptămână.

Aceste cursuri se pare că își găsesc adepții: în sutele de comentarii care defilează sub videoclipurile sale, multe femei se bucură de „puterea sororității” sau mărturisesc că au avut „lacrimi în ochi” în fața „o astfel de eliberare feminină”. Alții întreabă să știe „unde sunt organizate aceste retrageri” și dacă „toată lumea poate avea acces la ele” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră