Revolte în Irlanda: „Înlăturarea spectrului războiului civil creează spațiu pentru radicalismul politic”

25 Noi 2023
Revolte în Irlanda: „Înlăturarea spectrului războiului civil creează spațiu pentru radicalismul politic”

Revoltele anti-migranți care au zguduit Dublinul în timpul nopții de joi spre vineri sunt fără precedent. Potrivit acestuia, ele reflectă violența economică și socială, sporită de zece ori de faptul că tinerii irlandezi s-au născut după încheierea războiului civil din Nordk, spune  istoricul Olivier Coquelin pentru Le Figaro.

Olivier COQUELIN.- Da, cred că este chiar prima dată când asist la revolte de această amploare în Irlanda. Irlanda este o țară în care mișcările sociale sunt în general destul de pașnice și în care violența împotriva poliției este rară. Acest lucru este dintr-un motiv simplu: violența politică a fost de mult concentrată în Irlanda de Nord, în strânsoarea deceniilor de război civil.

În schimb, și pentru că restul Irlandei nu a vrut să reproducă această violență, viața republicană nu este violentă în țară, iar mișcările de protest pe străzile din Dublin sunt în general destul de calme. Este o țară în care domnește o tradiție de negociere și dialog.

  • Dar chestiunea imigrației pare să devină din ce în ce mai sensibilă în opinia publică...

Da, acesta a fost într-adevăr cazul din 2008, odată cu recesiunea și criza economică care a urmat. Irlanda este una dintre țările europene cel mai grav afectate de criză.

Înainte de aceasta, imigrația fusese primită destul de favorabil. În primul rând pentru că a rămas slabă multă vreme: Irlanda a fost istoric o țară de emigrare, până în această perioadă de creștere puternică pe care a cunoscut-o în anii 1990 și pe care o numim Tigrul Celtic. În această perioadă, Irlanda a început să primească mai mulți imigranți, dar fără a observa o creștere reală a rasismului sau xenofobiei, care au rămas marginale.

De la începutul anilor 2010, țara a cunoscut chiar o scurtă perioadă de declin apoi o explozie a șomajului: de la ocuparea completă a forței de muncă, Irlanda a trecut la o rată a șomajului de 15% în 2012. Ca întotdeauna în aceste perioade, percepția imigrației a avut de suferit.

  • Cu toate acestea, extrema dreaptă a rămas foarte marginală: Irlanda este una dintre rarele țări europene în care niciun populist de dreapta nu stă în parlament. Cum să explic?

Extrema dreaptă nu a avut niciodată succes în Irlanda, care din punct de vedere istoric este o țară dominată de două partide, Fianna Fàil și Fine Gael, care au stat pentru prima dată într-un singur guvern de coaliție. Cele două partide de extremă dreaptă, Irish Freedom Party și National Party, au obținut fiecare puțin peste 0,2% din voturi.

Acestea sunt două partide bazate pe identitate, eurosceptice și anti-imigrație, care au, în general, aceleași caracteristici ca și alte mișcări similare din alte părți ale Europei.

Dacă se luptă să strângă voturi, este pentru că propunerea lor politică are un răspuns redus în Irlanda: practic pledează pentru o întoarcere la izolaționismul țării înainte de anii 1960, înainte de deschiderea către globalizare și sosirea capitalului străin, favorizat la momentul respectiv prin măsuri fiscale avantajoase.

În plus, irlandezii sunt cu atât mai intoleranți la discursul rasist cu cât știu cât de mult au suferit strămoșii lor aceste prejudecăți când au ajuns în Statele Unite, unde comunitatea irlandeză a fost mult timp respinsă. Toți irlandezii de astăzi au familie care trăieste sau au locuit în Statele Unite. Au fost numiți „Paddies”, un cuvânt derogatoriu care corespunde aproximativ cu denumirea „negru” pentru a descrie o persoană de culoare.

  • Dar cum explici că în urma atacului cu cuțitul, mulți protestatari au comis această violență?

Cred că trebuie să ne uităm la tinerii care au comis violență pe străzile din Dublin. Conflictul nord-irlandez, de natură atât politică, cât și etno-confesională, a ținut sudul țării departe de conflictele comunitare pentru o lungă perioadă de timp, pentru a nu reproduce ciocnirile și violența care au agitat nordul.

Dar protestatarii de ieri nu s-au născut, pentru unii dintre ei, la momentul Acordului de Vinerea Mare din 1998 care a pus capăt violențelor! Înlăturarea spectrului războiului civil din Irlanda de Nord creează încă o dată spațiu pentru radicalismul politic în Irlanda, și nu doar la dreapta. Sinn Féin, un partid naționalist care are un discurs foarte de stânga pe probleme socio-economice, vizează în special tinerii dezavantajați și supărați, motiv pentru care, printre altele, a ocupat primul loc la alegerile generale din 2020, pentru prima dată în istoria tarii.

Practic, există o generație care s-a născut din criza economică și care acum se confruntă cu o criză severă a locuințelor, deși economia se redresează și există din nou locuri de muncă. Drept urmare, tot mai mulți tineri irlandezi sunt nevoiți să-și părăsească țara pentru a locui în Marea Britanie sau în Statele Unite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră