Victoria este clară, dar PSD nu are niciun candidat declarat pentru funcţia de prim-ministru, deci incertitudinea ar putea continua la Bucureşti, comentează Deutsche Welle.
„Rezultatul a fost oarecum surprinzător, dat fiind faptul că premierul PSD Victor Ponta a fost forţat să demisioneze cu numai 13 luni înainte, în urma unui incendiu, care a scos la iveală faptul că românii sunt suprasaturaţi de anii de corupţie”, mai comentează sursa citată.
Rezultatul scrutinului reprezintă o lovitură dură pentru președintele Klaus Iohannis și pentru Partidul Național Liberal (PNL), comentează presa străină.
„Liberalii președintelui Iohannis au primit o lovitură dură. Ei, cei care mizau pe imaginea de integritate a lui Dacian Cioloș pentru a obține majoritatea parlamentară, au fost învinși dur de social-democrați”, comentează RFI.
„La un an de la accidentul din clubul Colectiv și de la furia populară care a dus la demisia premierului Victor Ponta, PSD revine în prim-plan, mai sigur ca oricând pe forța sa”, mai scrie RFI.
„După incendiul de la Colectiv și protestele care au urmat și au dus la demisia premierului de atunci, niciun partid politic din opoziție nu pare să fi știut să se sprijine pe acea nemulțumire a societății civile pentru a propune un proiect politic seducător”, notează și Le Monde.
„Social-democrații din România au câștigat alegerile generale de duminică, fiind aproape de a reveni la putere la un an după ce nemulțumirea publică a determinat demisia premierului lor”, comentează și Bloomberg.
În Austria, postul public ORF scrie că alegerile parlamentare sunt un come-back al PSD după doar un an de când Ponta a trebuit să demisioneze din cauza acuzaţiilor de corupţie.
Wall Street Journal comentează de asemenea că Partidul Social Democrat ar urma să revină la putere, „învingând o nouă coaliție de partide reformiste” cu electorat tânăr și din mediul urban, partide care au sperat să facă din România „un exemplu în lupta împotriva corupției”.
Prezența la vot pare să fi fost foarte scăzută, „ceea ce arată o apatie tot mai mare într-o serie de foste dictaturi comuniste, precum Bulgaria, Bosnia și Croația, unde partidele de opoziție au încercat să mobilizeze votanții tinerii și cosmopoliți, în parte pentru că mulți dintre ei au plecat pentru piețe ale muncii mai bogate din vestul Europei”, mai scrie Wall Street Journal.
„Partidul Social Democrat a revenit duminică în forță pe scena politică din România, prin victoria lejeră de la alegerile legislative”, la un an după tragedia din clubul Colectiv, notează și AFP. „Pe un fond de apatie și în contextul unei clase politice discreditate, rata de participare nu a fost decât de 39,5%”, mai scrie agenția de presă.
Țara afectată de corupție cedează încă în fața populismului unei stângi neprezentabile, scrie cotidianul italian Il Giornale, publicație cu orientare de centru-dreapta din Milano.
Sub semnătura lui Roberto Fabbri, publicația face un rechizitoriu nemilos al acestor alegeri și PSD-ului.
„La 27 de ani de la sfârșitul său dezonorant și sângeros, moștenitorul mascat al partidului comunist al lui Nicolae Ceaușescu riscă să recâștige puterea în România. Să ne înțelegem, lumea s-a schimbat, nu mai avem de-a face cu o țară zdrențăroasă aservită Moscovei și dominată de Conducătorul roșu care pretindea să fie numit "Geniul Carpaților". Cu toate acestea, Partidul Social Democrat este o rudă nu prea îndepărtată a celui comunist care a controlat totul la București timp de patruzeci de ani.
Alegătorii "socialiști" români sunt în parte aceiași și parțial descendenți ai grupului social care susținea dictatura: muncitori din provincii sărace, agricultori, persoane în vârstă legate de un sistem care garanta foarte puțin, dar garanta pentru toți și cerea în schimb muncă puțină, loialitate față de lider și resemnarea de a accepta un stat polițienesc foarte dur.
PSD-ul, născut dintr-o sciziune a Partidului Comunist care a avut loc după căderea regimului, are, conform exit poll-urilor, 45% din voturi. Mult mai în spate (aproximativ 25%) sunt liberalii, care au ca om de vârf pe actualul președinte Klaus Iohannis, o expresie a minorității vorbitoare de limbă germană, apoi Uniunea Salvați România, care a mizat totul pe un mesaj anticorupție și care vrea să devină acul balanței”, scriu italienii.
Liderul PSD a lăsat duminică de înțeles că va încerca să obțină funcția de șef al Guvernului, scrie AFP. „Toți oamenii politici, toți factorii politici, toate instituțiile fundamentale ale statului trebuie să înțeleagă și să respecte votul de astăzi al românilor”, a spus Dragnea.
Un astfel de scenariu ar deschide calea spre o criză cu președintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, care a anunțat că va exclude de pe lista posibililor premieri orice persoană care are probleme cu justiția, chiar dacă nu a fost condamnată, ceea ce l-ar scoate de asemenea din joc și pe Victor Ponta, trimis în judecată pentru spălare de bani și evaziune fiscală, mai scrie AFP.
„Chiar dacă rezultatul este puternic în favoarea Partidului Social Democrat, îngrijorările privind corupția au creat incertitudine în legătură cu cine va fi prim-ministru în noul Guvern”, scrie The New York Times, făcând referire la situația juridică a liderului PSD, Liviu Dragnea, a fostului prim-ministru social democrat Victor Ponta și a președintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
The New York Times mai scrie că prezența la vot a fost scăzută, de sub 40%, și asta pentru că electoratul a fost dezamăgit de anii de scandaluri politice și de corupția la nivel înalt.
Financial Times comentează de asemenea că rezultatul este o dezamăgire pentru Partidul Național Liberal, care l-a susținut pe Klaus Iohannis la alegerea sa ca președinte în 2014 și care a sprijinit guvernul tehnocrat în exercițiu, condus de premierul Dacian Cioloș.
The Guardian reamintește că Liviu Dragnea a promis că România își va respecta angajamentele internaționale strategice și economice, în timp ce Euronews evidențiază performanța notabilă a noului partid Uniunea Salvați România, condus de Nicușor Dan.
În Ungaria, magyaridok.hu scrie că rezultatul pozitiv obţinut de UDMR poate fi pus pe seama faptului că puterea de la Bucureşti a lansat în ultimul timp multe acţiuni antimaghiare: nesusţinerea evenimentului de Rusalii de la Şumuleu Ciuc pentru a intra în patrimoniul Unesco, trimiterea în judecată a celor care au creat gimnaziul catolic din Târgu-Mureş. A contat şi campania făcuta de Guvernul Orban, dar în special prezenţa fizică în Ardeal a lui Viktor Orban, dar şi cea a lui Kover Laszlo, crede sursa citată.
Succesul PSD poate fi pus pe seama mutării inspirate de a intra în opoziţie cu un an înainte de alegeri şi de a redresa imaginea partidului.
UDMR ar putea intra la guvernare, fiindcă PSD are nevoie de o imagine bună în străinătate prin cooptarea minorităţii naţionale.
În relaţia româno-ungară, un factor important poate fi venirea la putere a Administraţiei Donald Trump în SUA, crede sursa citată.
Portalul 168.hu scrie că rezultatul UDMR poate fi pus pe seama unităţii maghiarilor şi a faptului ca FIDESZ, la putere în Ungaria, nu a mai scindat comunitatea maghiară din Transilvania.
Ce scria presa străină ÎNAINTEA votului din România, AICI.