O majoritate parlamentară și legea marțială înseamnă că președintele ucrainean are dreptul de a-și alcatui guvernul așa cum crede de cuviință, dar opoziția este foarte critica, scrie Politico
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declanșat miercuri o schimbare la Kiev, când parlamentul a început cea mai mare remaniere a rolurilor guvernamentale de când Rusia și-a lansat invazia.
Pe măsură ce forțele Moscovei avansează în estul Ucrainei și Kievul face lobby pe aliații occidentali pentru a-și folosi rachetele pe teritoriul Rusiei, personalități de top ale opoziției l-au acuzat pe Zelensky că alocă din ce în ce mai mult posturile guvernamentale cu un grup de aliați apropiați și loiali în încercarea de a-și consolida puterea în jurul biroului său.
Partidul său a câștigat majoritatea în 2019, așa că Zelensky are dreptul de a aduna guvernul. Legea marțială, care rămâne în vigoare în timp ce Ucraina se luptă cu invazia Rusiei, îi acordă președintelui mai multe puteri și interzice alegerile. Cu toate acestea, unii oponenți spun că președintele a depășit-o.
„Toate acțiunile autorităților actuale vorbesc despre centralizarea sistematică a puterii de către președinte și biroul său”, a declarat pentru POLITICO Ivanna Klympush-Tsintsadze, un deputat din cadrul partidului de opoziție Solidaritatea Europeană. „Această rafală de demisii din partea oficialilor guvernamentali vorbește acum despre o criză severă de guvernare în țară.”
Printre cei care se îndreaptă spre ieșire se numără popularul ministru de externe Dmytro Kuleba, care și-a prezentat miercuri demisia, din motive încă neexplicate.
Un fost oficial de rang înalt ucrainean, căruia, ca și altora din această poveste, i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer despre remaniere, a spus că Kuleba a fost probabil demis din cauza unei ciocniri cu puternicul șef al biroului lui Zelenskyy, Andriy Yermak. „Toată lumea știa că au conflicte. Odată am asistat chiar la un episod din el”, a spus oficialul.
„Datorită postului său, Kuleba a avut contacte directe bine stabilite cu [secretarul de stat al SUA Antony] Blinken, cu [ministrul german de externe Annalena] Baerbock și mulți alții. Chiar dacă a fost 300 la sută loial, biroul președintelui nu ar putea lăsa un astfel de canal de comunicare în mâinile unei persoane de care nu sunt pe deplin siguri că este persoana lor, dacă știi ce vreau să spun”, a adăugat oficialul.
Deși Zelensky se bazează pe oficialii săi de vârf pentru îndrumare, comunicarea Kievului cu Washingtonul este condusă în primul rând de propriul său birou – în special de Yermak. Ministrul Apărării Rustem Umerov este, de asemenea, apropiat de administrația Biden și vorbește des cu secretarul Apărării Lloyd Austin.
Acei doi bărbați rămân pe loc. Ambii au vizitat Washington săptămâna trecută, întâlnindu-se cu înalți oficiali din administrația Biden.
Oficialii și consilierii lui Zelensky au declarat că Kuleba, deși era cunoscut de mulți din întreaga lume și apărea adesea la televizor, a făcut puțin în ultimul an pentru a promova relația Kievului cu Washingtonul sau ambițiile sale pe câmpul de luptă. În schimb, el și-a promovat noua carte, au spus ei.
În fiecare zi mă amestec
Unii oficiali ai guvernului ucrainean apropiați lui Zelensky și analiștii au respins criticile și au îndemnat opoziția să nu dramatizeze mișcările planificate de mult, menite să întărească guvernul epuizat de război.
„Astăzi avem nevoie de energie nouă și acești pași noi sunt legați de consolidarea statului nostru în direcții diferite”, a spus Zelenskyy în timpul unei conferințe de presă la Kiev miercuri.
Scopul remanierii este de a reîncărca guvernul și – pe lângă renumirea unor miniștri concediați în alte posturi – să ocupe unele posturi vacante de mult timp, cum ar fi posturi de infrastructură, cultură, agricultură și afaceri veterani, potrivit unui oficial ucrainean apropiat lui Zelenskyy.
„Stilul de conducere al lui Zelensky este să remanieze guvernul din când în când, pentru a-l face mai energic și mai eficient”, a declarat pentru POLITICO Volodymyr Fesenko, analist politic al Centrului de Cercetare Politică Penta din Ucraina. „Vedeți doar ce s-a întâmplat cu tânărul reformator [Oleksandr] Kamyshin, care a preluat ministerul industriei strategice de la un fost ministru ineficient și a reușit în doar un an să tripleze producția internă de arme.
„Acum este iubitul lui Zelensky, așa că l-a luat mai aproape”, a spus Fesenko.
Toamna va fi extrem de importantă pentru Ucraina. Instituțiile sale de stat – inclusiv guvernul și biroul președintelui – trebuie consolidate , a spus Zelenskyi într-o declarație marți.
Miercuri seara, David Arakhamia, șeful parlamentar al partidului centrist Servantul Poporului al lui Zelensky, a anunțat că parlamentarii, inclusiv Zelensky, au avut o întâlnire în timpul căreia au decis cu privire la noi candidați cheie .
Andriy Sybiha, actualul ministru adjunct de externe și fost șef adjunct al biroului președintelui, va prelua postul de la Kuleba.
O altă adjunctă a președintelui, Oleksiy Kuleba, va deveni viceprim-ministru și ministru al infrastructurii și politicii regionale, în timp ce Olga Stefanishyna va deveni și ministru al justiției, păstrându-și postul de viceprim-ministru pentru integrarea în UE.
Mykola Tochytskyi, de asemenea adjunct în cabinetul președintelui, va deveni noul ministru al culturii și politicii informaționale pentru a consolida lupta împotriva dezinformarii.
Kamyshin va merge la biroul președintelui, unde va continua să se ocupe de problema armamentului și a infrastructurii. Herman Smetanin, actualul CEO al companiei de stat de arme Ukroboronprom, îl va înlocui în funcția de ministru al industriilor strategice.
„Ucraina este bogată în talente. Cred că trebuie să ascultăm poziția președintelui și cu cine este mai confortabil pentru el să lucreze”, a declarat pentru POLITICO Oleksandr Merezhko, un parlamentar de la Servitorul Poporului și șeful comisiei de relații externe din parlament.
„Nu este adevărat că doar persoanele apropiate biroului primesc funcții de vârf în guvern”, a spus Merezhko, citând exemplul ministrului Apărării Umerov, care provine din partidul liberal, pro-european Holos.
„Desigur, avem limitări ale libertăților și democrației în timpul războiului, cum ar fi lipsa alegerilor, care sunt interzise de legea marțială”, a spus cercetătorul politic Fesenko.
„Dar, în același timp, sistemul pe care Zelensky l-a permis până acum până acum ne-a permis să stăm împotriva invaziei brutale și să consolidăm sprijinul extern”, a continuat el. „Din păcate, este imposibil să rămânem complet democratic în timpul unui asemenea război”.
Repornire democratică
Această rațiune nu funcționează în totalitate pentru oponenții interni ai lui Zelensky, care cred că președintele a depășit ultima sa manevră și își doresc un guvern mai reprezentativ pe măsură ce războiul Rusiei continuă.
„Am avea nevoie de guvernul de salvare în acest moment, nici măcar de unitate”, a spus Klympush-Tsintsadze. „Dar am fi de acord să cooperăm doar dacă guvernul Ucrainei va reveni la statul de drept, deoarece nici măcar războiul nu este o scuză”.
Ucraina are o istorie de corupție, iar SUA au susținut în diferite momente ca Kievul să facă mai mult pentru a-și verifica oficialii și pentru a reprima indiscrețiile politice și financiare.
Echipa lui Biden a împins anterior Kievul să includă mai multe voci din partea societății civile în guvernul său.
Yaroslav Zhelezhyak, deputatul Partidului Holos, a criticat lipsa unor fețe noi într-o postare pe Facebook .
„Zelensky spune că este nevoie de energie nouă, dar ați observat că în această „mare ordine reintrodusă” nu există încă nicio persoană nouă la vedere?” a întrebat deputatul. „Toate schimbările sunt doar o rotație între oamenii care sunt deja” în guvern.
Deocamdată, aliații occidentali nu au exprimat public prea multe critici la adresa lui Zelensky și a administrației de la Kiev, în ciuda unei neliniști față de impresia că președintele își umple guvernul cu loialiști.
În SUA, oficialii administrației au fost tacuți cu privire la sentimentele lor cu privire la remaniere.
„Pot exista motive de îngrijorare”, a spus un înalt oficial al administrației, refuzând să ofere detalii suplimentare. Acest comentariu a venit doar după ce oficialului i s-a acordat anonimatul pentru a fi sincer.
Războiul, spun observatorii de la Kiev, este un motiv mai mult decât legitim pentru mișcări care ar putea fi privite diferit în timp de pace.
„Chiar și cu toate criticile legate de șeful de personal al lui Zelensky, Yermak, care devine prea puternic, vedem că partenerii încă ne ajută. Pentru că ei înțeleg situația noastră. Ei înțeleg că Ucraina va primi o reluare a democrației de îndată ce războiul se va termina și vor avea loc alegeri”, a spus analistul Fesenko.