Regiunea Herson va cere să se alăture Rusiei: "pot cere să se alăture chiar și lui Marte sau Jupiter, armata ucraineană va elibera Hersonul", spune Ucraina

11 Mai 2022
Regiunea Herson va cere să se alăture Rusiei: "pot cere să se alăture chiar și lui Marte sau Jupiter, armata ucraineană va elibera Hersonul", spune Ucraina

Autoritățile de ocupație instalate de Kremlin din regiunea Herson din sudul Ucrainei plănuiesc să-i ceară președintelui Vladimir Putin să devină parte a Rusiei, a raportat miercuri Tass, primul semn public că ar putea încerca să anexeze teritoriul luat în invazie, scrie Bloomberg

Regiunea nu va organiza mai întâi un referendum, ci va face apel direct la Putin pentru a-l absorbi în Rusia, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației, potrivit serviciului de știri de stat. Autoritatea ocupantă va pregăti temeiul legal pentru aderarea la Rusia până la sfârșitul anului, a spus Tass.

Locuitorii din Herson „ar trebui să-și determine soarta”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, miercuri, într-o conferință telefonică, ca răspuns la o întrebare la propunerea lui Stremousov, în timp ce a refuzat să spună dacă ar trebui organizat un referendum.

Absorbția terenurilor ocupate ar confirma ambiția Rusiei de a ocupa permanent mai mult teritoriu ucrainean și riscă să deraieze discuțiile de pace blocate. Oficialii de la Kremlin plănuiesc anexarea altor regiuni de lângă Herson, a raportat Bloomberg, inclusiv zonele de est ale Donețk și Luhansk, pe care Putin le-a recunoscut ca fiind independente cu câteva zile înainte de a ordona invazia, dar forțele sale nu le-au capturat încă complet.

Acest lucru contrazice declarația lui Putin dintr-un comunicat din februarie. 24, care anunță invazia că „planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene”.

Când Putin a anexat Crimeea în 2014, Kremlinul a organizat pentru prima dată un referendum privind aderarea la Rusia, pe care Ucraina, SUA și Europa l-au condamnat ca fiind ilegal. Ar fi greu să organizăm voturi similare în regiunile în care Rusia nu deține controlul deplin și unde există puține semne de sprijin public pentru o preluare.

Herson trebuie să treacă la utilizarea rublei și să stabilească un sistem bancar pentru a plăti pensiile și prestațiile rusești, în timp ce profesorii vor fi aduși din Crimeea pentru a „adapta” școlile la sistemul de învățământ al Rusiei, a spus Stremousov, potrivit Tass.

După ce nu a reușit să cucerească capitala Kiev și să-l înlăture pe președintele Volodimir Zelenski, Rusia și-a schimbat atenția în războiul de 11 săptămâni din Ucraina către obiective mai limitate de a asigura controlul asupra estului și sudului țării pentru a forma o legătură terestră cu Crimeea. . Totuși, înregistrează doar progrese lente pe fondul rezistenței ucrainene acerbe susținute de aprovizionarea sporită de arme din partea SUA și a aliaților săi.

Kremlinul instalează guverne de ocupație în zonele ocupate de armata sa și ordonă localnicilor să folosească moneda Rusiei, precum și redirecționează conexiunile de internet și de telefonie mobilă prin Rusia. Oficialii se pregătesc să organizeze referendumuri la Doneţk şi Lugansk cu privire la aderarea la Rusia, deşi acestea ar putea fi amânate până când forţele Moscovei controlează pe deplin ambele regiuni, au spus oameni familiarizaţi cu chestiunea.

Rusia a susținut o insurgență la Donețk și Lugansk în 2014, după anexarea Crimeei. Dacă reușește să-i captureze pe deplin, precum și pe Herson și regiunea Zaporijiia din apropiere ar lăsa aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei și cea mai mare parte a coastei acesteia în mâinile Rusiei.

„Armata ucraineană va elibera Hersonul”, spune consilierul prezidențial ucrainean

Pe Twitter, Mykhaïlo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, scrie: „Singurul recurs care poate fi pregătit de „Gauleiteri” din regiunea Herson este o cerere de scuze după un verdict judecătoresc. Invadatorii pot cere să se alăture chiar și lui Marte sau Jupiter. Armata ucraineană va elibera Hersonul, indiferent de jocurile de cuvinte pe care le-ar juca”

Alte stiri din Externe

Ultima oră