Voturile organizate în regiunile ucrainene Zaporijjia, Herson, Donețk și Lugansk, controlate parțial de Rusia, s-au încheiat marți, autoritățile pro-ruse anunțând o victorie a raspunsurilor „da”, scrie Le Figaro.
Rusia se pregătește să anexeze teritoriile cucerite din 24 februarie în Ucraina și republicile separatiste Donețk și Lugansk. Aceste referendumuri ilegale sunt denunțate de UE, care pregătește sancțiuni împotriva organizatorilor acestor scrutine
Comisia electorală a Rusiei a anunțat marți că „ da ” a predominat în timpul „ referendumurilor ” de anexare, potrivit rezultatelor preliminare referitoare la secțiile de votare de pe teritoriul Rusiei. Comisia a afirmat că „ da ” a avut între 97% și 98% din voturi, după ce a numărat 20 până la 27% din voturi în secțiile de votare din Rusia.
Autoritățile de ocupație pro-ruse din regiunile Ucrainene Zaporojia, Lugansk și Herson au anunțat, de asemenea, o victorie pentru „da ” marți seară. Comisia electorală din Zaporojia a declarat că 93,11% dintre alegători au votat pentru aderarea la Rusia, după ce a numărat 100% din buletine de vot. În Herson, autoritățile au anunțat 87,05% din „da”.
Referndumurile au stârnit furia atât a Kievului, cât și a occidentalilor. Însă sute de mii de ucraineni au venit în Rusia pentru a scăpa de luptele din Ucraina, iar comisia electorală a deschis secții de votare pentru această diaspora pe teritoriul Rusiei.
Kremlinul a spus că „referendumurile” de anexare care se încheie marți ar avea „consecințe” pentru aceste teritorii, în special în ceea ce privește securitatea lor cu posibilă protecție nucleară. „În aceste teritorii vor avea loc schimbări cardinale din punct de vedere juridic, din punct de vedere al dreptului internațional și din cauza tuturor consecințelor (măsurilor luate) pentru asigurarea securității ”, a spus presei purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
În cursul zilei, fostul prim-ministru și președinte Dmitri Medvedev a ridicat posibilitatea ca Rusia să-și aplice doctrina de descurajare nucleară asupra acestor teritorii, care prevede astfel de lovituri în cazul unui atac nuclear asupra Rusiei sau al unei amenințări existențiale împotriva statului. „Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare dacă este necesar”, a insistat el.
Președintele rus Vladimir Putin a asigurat, marți, că referendumurile de anexare organizate de Moscova în patru regiuni ocupate ale Ucrainei au ca scop „ salvarea populațiilor ” care locuiesc în aceste teritorii. „Salvarea populațiilor din toate aceste teritorii în care se desfășoară acest referendum se află (...) în centrul atenției societății noastre și a întregii țări ”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei ședințe de guvern.
La rândul său, ministrul ucrainean de externe a contestat valoarea acestor voturi. „Acest lucru nu va schimba nimic în politica noastră, diplomația noastră și acțiunile noastre în domeniul militar”, a indicat Dmytro Kouleba în cadrul unei conferințe de presă la Kiev cu omologul său francez, Catherine Colonna.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat cu forță referendumurile „ fictive ” organizate de Rusia în Ucraina și l-a asigurat pe președintele ucrainean de sprijinul aliaților pentru dreptul Ucrainei la autoapărare. „Referendumurile simulate organizate de Rusia nu au legitimitate și constituie o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Aceste pământuri sunt Ucraina”, a scris el pe Twitter după o convorbire cu președintele Volodymyr Zelensky.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken i-a spus că Statele Unite și aliații săi „nu vor recunoaște niciodată ” anexarea teritoriului Rusiei în Ucraina.
Țările G7 au promis că „nu vor recunoaște niciodată” rezultatele lor, în timp ce Washingtonul a promis un răspuns „rapid și sever” prin sancțiuni economice suplimentare. China, cel mai apropiat partener al Moscovei, fără să meargă până la a denunța alegerile, a cerut și respectarea „integrității teritoriale a tuturor țărilor ” .