Budapesta doreşte să organizeze un referendum privitor la proiectul european al cotelor obligatorii de migranţi, în cadrul eforturilor Uniunii Europene de a frâna şi a repartiza fluxul cererilor de azil, provenite din Africa şi Orientul Mijlociu.
Nu cred că legile europene interzic referendumurile, a explicat Klass Dijkhoff.
Înainte de orice, trebuie văzut dacă este necesar un referendum, ce întrebare va pune, care va fi rezultatul, ce guvern (ungar) va fi cu partenerii europeni, a mai spus Dijkhoff.
Pe de altă parte, comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne, grecul Dimitris Avramopoulos, e estimat că Europa traversează o perioadă critică. Iniţiativele izolate nu duc nicăieri. În acest moment, unitatea Uniunii şi a vieţii oamenilor sunt în joc (...). Nu au mai rămas decât zile până la 7 martie". Atunci se va ţine un summit care reuneşte UE şi Turcia. În ultimul an, peste un milion de persoane care cer azil au sosit pe vechiul continent şi, de la începutul anului, cel puţin aţi 110.000 s-au alăturat.
Iluzia promisiunilor UE
Premierul ungar, Victor Orban, estimează că promisiunile de fonduri şi alte concesii făcute de UE Turciei pentru a limita exodoul de refugiaţi spre Europa reprezintă "o iluzie".
Premierul Orban a subliniat, în cotidianul german Bild joi, 25 februarie, că noi îl implorăm pe M. (preşedintele turc Recp Tayyip) Erdogan pentru securitatea la frontierele noastre, în schimbul banilor şi promisiunilor, pentru că nu suntem în măsură să ne protejăm noi-înşine.
Ţările UE au promis luna această o anvelopă de 3 miliarde de euro Turciei pentru ca să îmbunătăţească viaţa refugiaţilor, în schimbul promisiunii de a frâna fluxul migrator spre Europa.