Războiul „va continua multe luni”, spune Netanyahu

31 Dec 2023
Războiul „va continua multe luni”, spune Netanyahu

Războiul dintre Israel și Hamas, care intră în a 13-a săptămână, „va continua multe luni, până când Hamas va fi eliminat și ostaticii eliberați ”, a declarat sâmbătă premierul israelian Benjamin Netanyahu, scrie Le Figaro.

„Garantăm că Gaza nu va mai fi niciodată o amenințare pentru Israel”, a adăugat el în timpul unei conferințe de presă la Tel Aviv, afirmând că „pentru a obține victoria absolută și a ne atinge toate obiectivele, va fi nevoie de mai mult timp”.

Prim-ministrul a raportat că „foc puternic” vine cu trupele israeliene în Fâșia Gaza: „este o bătălie complexă, dar avem puterea; am eliminat peste 8.000 de teroriști”, a spus el. „Afectăm înalți oficiali și vom elimina, de asemenea, liderii Hamas. Hamas va fi învins”

Răspunzând la o întrebare despre negocierile în curs de la Cairo, Benjamin Netanyahu a spus că „Hamas a emis o serie întreagă de ultimatumuri pe care le-am respins”.

„Vedem o schimbare (dar) nu vreau să creez așteptări”, a adăugat el.

Ca răspuns la o altă întrebare, Netanyahu spune, așa cum a făcut adesea de la atacul Hamas din 7 octombrie, că nu va demisiona: „Singurul lucru din care voi demisiona este Hamas. Cu asta am de-a face.”

 Israelul „a devenit mai puternic sub conducerea mea”

Netanyahu spune că investigația completă a eșecurilor din 7 octombrie va avea loc doar „la sfârșitul luptei”, deși unele lecții „au fost deja învățate”, scrie Times Of Israel

I se amintește că în urmă cu 10 ani, într-un interviu la o emisiunea satirică, el a spus că ar dori să fie judecat istoric pentru contribuția sa la securitatea Israelului și este întrebat dacă acesta este încă cazul.

„Istoria va judeca”, spune el, subliniind că lucrează pentru „a se asigura că Israelul este puternic din punct de vedere economic, puternic din punct de vedere militar, puternic din punct de vedere diplomatic”.

„În anii în care am condus Israelul, acesta a devenit mult mai puternic”, spune el, invocând faptul că „putem gestiona o campanie pe mai multe fronturi” care va dura în curând 90 de zile.

Sprijinul pentru Netanyahu, care scădea deja înainte de război din cauza gestionării de către acesta a controversatei revizuiri judiciare, a scăzut de la masacrele conduse de Hamas din 7 octombrie, în care teroriștii au făcut ravagii în comunitățile din sud și posturile militare, ucigând 1.200 de persoane - majoritatea civili - și luând câteva. 240 de ostatici în Gaza.

Potrivit unui sondaj de știri al Canalului 13 publicat la începutul acestei luni, 70% dintre israelieni cred că Netanyahu ar trebui să demisioneze din funcția de prim-ministru.

Dintre aceștia, 41% cred că ar trebui să renunțe la sfârșitul războiului, în timp ce 31% cred că ar trebui să o facă imediat. Doar 19% dintre respondenți au spus că este apt să continue în funcție, în timp ce 9% au răspuns că nu știu ce ar trebui să facă.

Adresat o ultimă întrebare în cadrul conferinței de presă, referitor la momentul în care Israelul va organiza alegeri municipale, el spune că mâine va fi luată o decizie și că este probabil ca alegerile să fie amânate din nou până la sfârșitul lunii februarie. „Aceasta va fi recomandarea mea”, spune el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră