Războiul s-ar fi terminat în 2022 dacă Ucraina ar fi acceptat propunerea Rusiei de a nu se alătura NATO: "Boris Johnson ne-a spus să luptăm"

25 Noi 2023
Războiul s-ar fi terminat în 2022 dacă Ucraina ar fi acceptat propunerea Rusiei de a nu se alătura NATO: "Boris Johnson ne-a spus să luptăm"

Rusia a propus în 2022 să pună capăt războiului cu condiția neutralității Ucrainei și a neintrării acesteia în NATO, a spus șeful fracțiunii Servitorul Poporului. Kievul a refuzat acest lucru:  Boris Johnson a venit la Kiev și a spus că nu vom semna nimic cu ei – și să ne luptăm”, a spus într-un interviu David Arakhamia, liderul parlamentar al „Servitorului poporului” al lui Zelensky citat de Deutsche Welle

Liderul fracțiunii Servitorul Poporului din Rada Supremă, David Arakhamia, care a condus delegația ucraineană în negocierile cu Rusia, a declarat că, în primăvara anului 2022, delegația rusă a propus încheierea războiului dacă Ucraina accepta neutralitatea și refuză să se alăture NATO.

"Ei chiar sperau aproape până la sfârșit că vom semna un astfel de acord, astfel încât să alegem neutralitatea. Acesta a fost cel mai mare lucru pentru ei. Erau gata să pună capăt războiului dacă acceptam  - ca și Finlanda cândva - neutralitatea dacă ne luăm angajamente „că nu ne vom alătura NATO . De fapt, acesta a fost punctul cheie”, a spus Arakhamia într-un interviu cu jurnalista canalului 1+1 TV Natalya Moseychuk , publicat pe canalul său de YouTube vineri, 24 noiembrie.

Motive pentru refuzul Kievului de a fi de a accepta acordul

Potrivit lui Arakhamia, partea ucraineană nu a acceptat această propunere din două motive. În primul rând, aceasta ar necesita schimbarea constituției, care prevede că Ucraina va deveni membră a NATO. În al doilea rând, a existat o lipsă de încredere în partea rusă că va îndeplini acordul. "Acest lucru se putea face doar dacă ar exista garanții de securitate. Nu puteam semna ceva, să plecăm, toată lumea ar fi răsuflat ușurată acolo, și apoi rușii ar fi venit mai pregătiți - pentru că au intrat, de fapt, nepregătiți pentru o asemenea rezistență” , – a spus politicianul.

În plus, fostul premier britanic Boris Johnson a influențat decizia Kievului, a adăugat Arakhamia. „Când ne-am întors de la Istanbul, Boris Johnson a venit la Kiev și a spus că nu vom semna nimic cu ei – și că trebuie să ne luptăm”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră