O scrisoare declasificată din 1994 către Bill Clinton arată cât de bine i-a înțeles fostul președinte pe ruși, scrie WallStreetJournal.
Când Bill Clinton l-a elogiat pe Richard Nixon pe 27 aprilie 1994, el a vorbit despre „sfatul înțelept al fostului președinte, în special în ceea ce privește Rusia. . . pe baza ultimei noastre conversații telefonice și a scrisorii pe care mi-a scris-o cu doar o lună în urmă.” Timp de aproape 30 de ani, conținutul acelei scrisori a rămas secret. Datorită declasificării sale în această săptămână prin biblioteca prezidențială a lui Clinton, acest conținut nu mai este ascuns.
Ceea ce este cel mai frapant la scrisoarea de șapte pagini din 21 martie 1994, este că Nixon anticipa o Rusie mai beligerantă, ascensiunea cuiva ca Vladimir Putin și înrăutățirea relațiilor dintre Moscova și Kiev. Nixon, care avea 81 de ani, tocmai se întorsese dintr-o călătorie de două săptămâni în Rusia și Ucraina. În 1972 a devenit primul președinte în exercițiu care a vizitat Moscova, unde a semnat Tratatul antirachete balistice și Tratatul de limitare strategică a armelor. După ce a părăsit postul de președinte a continuat să aibă acces la elite din guverne și lideri de opoziție din întreaga lume.
Nixon a avertizat că scurtul experiment al lui Boris Elțin cu democrația s-a încheiat deja. „Fiind unul dintre primii susținători ai lui Elțin în această țară și ca unul care continuă să-l admire pentru conducerea sa din trecut, am concluzionat fără tragere de inimă că situația lui s-a deteriorat rapid de la alegerile din decembrie și că zilele conducerii sale incontestabile din Rusia sunt numărate”, i-a scris Nixon lui Clinton. „Perioadele lui de băut sunt mai lungi, iar perioadele de depresie sunt mai frecvente. Cel mai supărător, el nu-și mai poate îndeplini angajamentele față de tine și alți lideri occidentali într-un mediu din ce în ce mai anti-american din Duma și din țară.”
Nixon a mai spus că relația Moscovei cu Kievul se va înrăutăți. Deși dinamica s-a îmbunătățit în timpul mandatului lui Elțin, situația din Ucraina a fost „foarte explozivă”. „Dacă i se permite să scape de sub control”, a avertizat Nixon, „va face Bosnia să arate ca o petrecere în grădină”.
Fostul președinte nu credea că diplomații americani iau problema suficient de serios. „Din cauza importanței Ucrainei, îndemn fără tragere de inimă să consolidați imediat reprezentanța diplomatică la Kiev”, a scris el. A fost la fel de important ca SUA să anticipeze potențialul succesor al lui Elțin. „Bush a făcut o greșeală ținându-se prea mult timp de Gorbaciov din cauza relației sale personale strânse. Trebuie să eviți să faci aceeași greșeală în relația ta personală foarte bună cu Elțin.”
Nu era clar cine ar putea fi acel succesor. „Încă nu există nimeni care să fie de clasa lui Elțin ca potențial lider în Rusia”, a scris Nixon. „Rușii sunt oameni serioși. Unul dintre motivele pentru care Hrușciov a fost pus pe raft încă din 1964 este că rușii mândri s-au făcut rușine de necazurile sale grosolane la ONU și în alte forumuri internaționale.” Cu alte cuvinte, dacă SUA nu ar acționa prompt pentru a-l cultiva pe succesorul lui Elțin, Rusia ar putea trece din nou la un lider mai naționalist, de linie dură, ca atunci când Leonid Brejnev i-a succedat lui Hrușciov.
Nixon l-a avertizat pe Clinton și despre personalul prezidențial. „Am aflat în anii petrecuți la Casa Albă că cele mai bune decizii pe care le-am luat, cum ar fi cea de a pleca în China în 1972, au fost luate în urma obiecțiilor sau fără aprobarea majorității ofițerilor din serviciile străine”, a scris el. Nixon, evident, nu credea că Clinton era bine servit de propriul său popor. „Amintiți-vă că ofițerii serviciului extern ajung la vârf fără a intra în probleme. Prin urmare, sunt mai interesați să-și acopere fundul decât să-l protejeze pe al tău.” Întotdeauna inspirat de marea piesă – aterizarea pe Lună, încheierea unilaterală a standardului de aur și călătoriile în China și Rusia – Nixon l-a încurajat pe Clinton să facă același lucru. Asta ar necesita ca cele mai bune idei să nu fie înăbușite de administrația sa.
Putin s-a luptat cu cinci președinți până în prezent, dar Nixon a fost cel care l-a văzut venind. „După ce a murit, m-am trezit să-mi doresc să pot ridica telefonul și să-l întreb pe președintele Nixon ce părere are despre această problemă sau despre acea problemă, mai ales dacă era vorba despre Rusia”, a spus Clinton în 2013. Nixon nu a trăit să-l vadă pe Putin succedându-i lui Elțin, dar noua sa corespondență declasificată cu Clinton arată că nu ar fi surprins astăzi de Rusia.