Ceva mai mult de 40 de suflete, cetățeni români de o anumită etnie, au fost relocați de Biroul pentru Imigrări al SUA într-un orășel din Pennsylvania. Băștinașii se plâng că imigranții nu sunt obișnuiți cu modul de viață american și că au mari lacune de conduită.
Denumiți români de către media americană, imigranții spun că și-au părăsit țara natală din cauza persecuțiilor pe care erau nevoiți să le îndure în patria mamă.
Programul federal care i-a relocat într-un mic orășel de lângă Pittsburg înlocuiește măsura detenției imigranților, cu una mult mai umană - relocarea în zone în care li se oferă locuințe temporare.
Și totuși, oricât de umană ar fi această măsură, cei câțiva zeci de țigani din România au reușit să dea peste cap comunitatea locală, formată din 7.000 de persoane.
De-a dreptul furioși, localnicii s-au adunat la primărie, cerând explicații de ce această plagă s-a abătut tocmai asupra orașului lor, în timp ce alte localități au putut refuza onoarea.
Ei se plâng de faptul că imigranții nu respectă nici cele mai neînsemnate norme de conviețuire socială - aruncă gunoiul pe unde apucă, își parchează mașinile pe spațiul verde, nu respectă regulile de circulație și provoacă dezordine în magazine. Unii, nu puțini, menționează că i-au văzut defecând în public și că tot în stradă omoară găinile.
"Suntem un oraș al diversității, suntem foarte deschiși, dar ei nu se supun și nici nu vor să înțeleagă legile noastre. Înțelegem statutul lor de imigranși, dar nu e deloc aceeași poveste de pe vremea bunicilor noștri", declară un localnic.
Consilierii municipali și șeful Poliției se apără spunând că nu au fost avertizați de sosirea țiganilor și că sunt dificultăți de comunicare pe această temă cu autoritățile federale.
Primii imigranți au sosit în micul orășel american pe la mijlocul lunii mai.
"Își spun țigani. Aruncă gunoiul în curte. I-am avertizat asupra acestui fapt, și după aceea l-au strâns. Unii dintre noi reacționează prea intens față de această problemă", declară un localnic mai pacifist de felul său.
Unul dintre țigani, George, în vârstă de 24 de ani spune că au sosit în oraș atrași de ceea ce oferă - un loc prietenos, în care costul vieții nu e mare.
Mulți dintre imigranți se înrudesc sau se cunosc din București, locul din care spun că au plecat.
"Nu ne-am părăsit țara din cauza sărăciei, am plecat din cauza rasismului de acolo și din acest motiv noi solicităm azil politic", declară unul dintre țigani.
"Nu am avut încă nicio problemă cu ei. Este o comunitate, să fim umani, adaptarea la civilizația noastră nu este un proces rapid", spune o localnică. Și are dreptate, la noi durează de câteva sute de ani, și încă e în stadiul de început...