Războiul a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor alimentelor în 2022

06 Ian 2023
Războiul a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor alimentelor în 2022

Grâu, porumb, floarea soarelui: odată cu războiul din Ucraina, prețurile mondiale la alimentele de bază au atins niveluri record în 2022, a raportat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), scrie Le Monde.

La câteva zile după începerea războiului, pe 24 februarie, prețurile mondiale la alimente atinseseră astfel „cele mai ridicate niveluri înregistrate vreodată” în martie .

Pentru întregul an 2022, indicele FAO al prețurilor la alimente a fost în medie de 143,7 puncte, „cu 14,3% mai mare decât valoarea medie pentru 2021”, se arată în raportul organizației.

Pe piaţa europeană, grâul a urcat la 438 de euro pe tonă pe 16 mai, după ce a început anul în jur de 270 de euro. Cu o volatilitate încă extraordinară, acesta se situa la 315 de euro la sfârșitul lunii decembrie, o creștere de aproape 17% pe parcursul unui an.

Deoarece Ucraina este, de asemenea, un mare producător de ulei de floarea-soarelui, valoarea medie a indicelui FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a doborât, de asemenea, un record pentru anul. Între timp, prețurile la carne și lactate au atins „cele mai ridicate niveluri anuale din 1990” , potrivit FAO. Prețurile vor rămâne susținute în 2023, cu o volatilitate încă ridicată.

După creșterea după invazie, prețurile au scăzut din nou în aprilie și au scăzut constant timp de nouă luni. Indicele FAO pentru decembrie 2022, care are o medie de 132,4 puncte, a scăzut cu 1,9% în decurs de o lună și chiar a scăzut sub nivelul de acum un an.

Tensiunea s-a diminuat în iulie, după semnarea unui acord de reluare a exporturilor ucrainene de grâu către Marea Neagră. Un „coridor” negociat cu ardoare sub egida ONU, care a făcut posibilă părăsirea silozurilor ucrainene a 15 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase.

Alte stiri din Externe

Ultima oră