Zi importanta pentru gasirea unei solutii la criza refugiatilor:zece state din UE-Romania, Bulgaria, Germania ,Austria, Croatia,Slovenia, Suedia, Ungaria, Grecia si Olanda- alaturi de Serbia,Albania si Macedonia se intalnesc la Bruxelles pentru a discuta despre masurile ce se impun intr-o asemenea situatie extrem de tensionata.Jean Claude Juncher,presedintele Comisiei Europene doreste renuntarea la “politica permisului de libera trecere”
Altfel spus, tarile aflate pe ruta Balcanilor de Vest, ruta pe pe care inainteaza sute de mii de refugiati in drumul lor spre Occident, sa nu mai permita trecerea acestora.Dar ce vor face cu acestia? Juncher spune ca reuniunea de astazi are drept scop adoptarea unui acord care sa stabileasca procedurile standard in astfel de situatii. Unele tari nu cred intr-un asemenea acord si il privesc ca pe o modalitate de a proteja Occidentul de acesti refugiati.
Ieri, la Sofia, Romania, Bulgaria si Serbia au decis sa adopte masuri comune in cazul acestei crize. Astfel, cele trei tari au anuntat ca isi vor inchide granitele daca acelasi lucru il vor face Germania si Austria. Ele se tem ca intr-o asemenea varianta , toti refugiatii care isi doresc sa ajunga in Germania vor ramane pe teritoriul tarii lor. E o masura de precautie dar, probabil, ele banuiesc ca deciziile ce vor fi luate la Bruxelles le vor pune in situatia de a gazdui toti refugiatii pe care nu-i mai vrea Occidentul.
Cum vine iarna iar fluxul de refugiati continua, nu e greu de anticipat criza umanitarea ce va veni. Unde vor fi cazati sutele de mii de refugiati si cum vor fi hraniti?
Nu exista deocamdata un plan de urgenta si tocamai acest lucru il incearca sa-l faca reuniunea de la Bruxelles.”Fiecare zi conteaza, spune Juncher. Altfel riscam sa vedem familli murind mizerabil in raurile reci din Balcani”.
Diseara vom sti exact ce decizii vor lua cele 13 tari in urma unor negocieri in care cei “mici” se vor teme ca vor fi trasi pe sfoara de “pestii cei mari'.
Exact temerea expus de premierul sarb care ieri la reuniunea de la Sofia a anuntat ca Belgradul va accepta refugiati dar ar fi nerealist sa se creada ca 2-3 milioane de refugiati pot fi gazduiti de Romania, Bulgaria si Serbia.
” De aceea am convenit ca nu putem accepta un asemenea scenariu”a spus premierul de la Belgrad.