„Natalia Gherman este un diplomat remarcabil, ale cărei calități și realizări de lider sunt recunoscute atât în țară, cât și în străinătate”, se spune în scrisoarea semnată de premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.
Printre principalele realizări ale Nataliei Gherman se numără semnarea Acordului de Asociere, care include Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzători, precum și liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.
Natalia Gherman este a șasea în lista candidaților pentru funcția de Secretar General al ONU. Contracandidații săi sunt: directorul general al UNESCO, Irina Bokova, miniștrii de externe din Croaţia și Muntenegru, Vesna Pusic și Igor Luksic, fostul ministru macedonean de externe, Srdjan Kerim și fost președinte al Sloveniei, Danilo Türk.
Mandatul lui Ban Ki-moon, care deține funcția de Secretar General din 1 ianuarie 2007, expiră la 31 decembrie. Potrivit Cartei ONU, șeful administrativ al forului mondial este numit în funcție de Adunarea Generală la recomandarea Consiliului de Securitate. Consiliul de Securitate va începe examinarea candidaților nu mai târziu de luna iulie. Diplomații nu exclud că, pentru prima dată la Adunarea Generală ar putea fi examinați nu unul, ci mai mulți candidați.
Anterior, presa occidentală a scris despre un acord tacit în cadrul Națiunilor Unite potrivit căruia la sfârșitul anului 2016 va fi desemnată o femeie la funcția de Secretar General. Mai mult, candidatul se va alege dintre nume sonore din Europa de Est.