Președintele Rusiei vrea să redirecționeze exporturile „spre piețele din Sud și Est care cresc rapid”, scrie AFP citata de Le Figaro.
Vladimir Putin a cerut joi să redirecționeze exporturile rusești de energie din Europa către Asia, din cauza crizei provocate de ofensiva sa din Ucraina, acuzând europenii că „destabilizează piața” prin dorința de a se descurca fără hidrocarburile rusești.
„Vom presupune că în viitor livrările către Occident vor scădea”, a spus președintele rus în cadrul unei ședințe guvernamentale dedicate sectorului energetic în contextul sancțiunilor internaționale. Prin urmare, trebuie să „reorientăm exporturile noastre către piețele din Sud și Est care sunt în creștere rapidă”, a adăugat el.
„Destabilizează piața”
„Țările europene vorbesc în mod constant despre renunțarea la livrările rusești și, prin aceasta, destabilizază piața și cresc prețurile”, a acuzat președintele rus. „Încercările țărilor occidentale de a înlătura furnizorii ruși, de a înlocui resursele noastre energetice cu surse alternative, vor afecta inevitabil întreaga economie mondială”, a avertizat Vladimir Putin, asigurând că „consecințele unui astfel de pas pot deveni foarte dureroase și, în primul rând, totul pentru inițiatorii unei astfel de politici”.
???????????????? ???????????????????????????? | Vladimir Poutine veut réorienter les exportations énergétiques russes de l’Europe vers l’Asiehttps://t.co/ZB7Zbvqqq1
— Le Monde (@lemondefr) April 14, 2022
Acest apel al președintelui rus de a dezvolta noi piețe pentru combustibilii fosili ruși – o „întorsătură către Asia” începută în urmă cu câțiva ani – vine în momentul în care europenii iau în considerare extinderea sancțiunilor împotriva hidrocarburilor Moscovei ca reacție la intervenția sa militară în Ucraina. Petrolul și gazele rusești care continuă să curgă spre Europa - prima sa piață - asigură venituri importante Moscovei.
Vladimir Putin nu a precizat la ce țări se gândește, dar China, al cărei apetit pentru hidrocarburi continuă să crească, se învecinează cu Rusia. Beijingul are însă reputația de a fi un negociator dificil, iar Rusia caută să vadă dincolo de acest vecin.
Un eventual embargo asupra gazelor rusești face obiectul unor discuții acerbe între statele membre UE, Germania fiind unul dintre principalii opozanți ai stopării imediate a acestor importuri de care este foarte dependentă. UE, SUA și Japonia au anunțat un embargo asupra cărbunelui rusesc, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a indicat că va propune obiectivul independenței UE față de combustibilii fosili ruși până în 2027.