Putin: "vom coopera cu Ankara pentru a trimite gaze către țări terțe"

27 Apr 2023
Putin: "vom coopera cu Ankara pentru a trimite gaze către țări terțe"

Președintele rus Vladimir Putin a reiterat că cooperarea dintre Moscova și Ankara va fi pusă în practică pentru a „trimite gaze naturale în țări terțe”, scrie La Repubblica. 

Într-o intervenție în videoconferință, difuzată de TV turcă Trt, cu ocazia inaugurării primei centrale nucleare turcești, președintele rus a anunțat că „se va construi un hub energetic în Turcia” pentru trimiterea gazelor naturale în alte țări. 

„Rusia va continua să satisfacă nevoile energetice ale Turciei”, a spus Putin, referindu-se și la centrala nucleară Akkuyu, care primește astăzi prima încărcătură de combustibil și este construită de compania rusă Rosatom. 

„Am luat decizia de a îmbunătăți relațiile economice și comerciale” dintre Rusia și Turcia, a spus Putin în referire la o conversație pe care a avut-o cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan .

Putin a spus că au fost de acord să aprofundeze cooperarea economică, comercială și agricolă, scrie Reuters

Ambii președinți au participat virtual la o ceremonie care a marcat încărcarea combustibilului nuclear în prima unitate de putere de la Akkuyu. Proiectul de 20 de miliarde de dolari și 4.800 de megawați (MW) pentru construirea a patru reactoare în orașul mediteranean Akkuyu va permite Turciei să se alăture micul club de națiuni cu energie nucleară civilă.

„Plănuim să finalizăm lansarea fizică (a centralei) anul viitor... pentru a putea produce energie electrică în mod constant din 2025, așa cum am convenit”, a declarat Andrei Lihaciov, șeful Rosatom.

Turcia speră că centrala, descrisă de Lihaciov în prezent drept „cel mai mare șantier de construcție nucleară de pe planetă”, își va reduce dependența de hidrocarburile importate pentru energie.

Erdogan s-a alăturat ceremoniei de joi prin videolink, în loc să călătorească la fața locului din cauza unei probleme de sănătate care l-a forțat să anuleze mitingurile de campanie din această săptămână. Ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, a declarat că preşedintele se simte acum mai bine.

Turcia se confruntă cu alegeri prezidențiale și parlamentare de referință pe 14 mai.

Alte stiri din Externe

Ultima oră