Putin: SUA folosește ucrainenii drept „carne de tun” încercând să prelungească războiul

16 Aug 2022
Putin: SUA folosește ucrainenii drept „carne de tun” încercând să prelungească războiul

Vladimir Putin și-a reiterat criticile la adresa SUA într-un discurs în care a acuzat Washingtonul că încearcă să „prelungească” conflictul din Ucraina și în care a condamnat recenta vizită în Taiwan a președintelui Camerei, Nancy Pelosi, scrie Newsweek.

La Conferința Internațională de Securitate de la Moscova, liderul rus a vizat „elitele globaliste occidentale” despre care, a spus el, „provocă haos, incită la conflicte vechi și noi”, precum și încearcă „să păstreze hegemonia și puterea care le scapă din mâini”.

El a spus că Statele Unite „și vasalii săi se amestecă grosolan în afacerile interne ale statelor suverane”, acuzându-i că organizează „provocari, lovituri de stat, războaie civile”, în timp ce „amenințările, șantajul și presiunea încearcă să forțeze statele independente să se supună voinței lor”.

„Așa-zisul Occident colectiv distruge intenționat sistemul de securitate european”, a spus Putin marți, înainte de a reveni la criticile sale repetate la adresa NATO pentru „construirea infrastructurii sale militare”.

El a spus că, pentru ca Occidentul să-și „își mențină hegemonia”, au făcut din poporul Ucrainei „carne de tun”, au ignorat răspândirea „ideologiei neo-naziste” – cu referire la una dintre justificările sale pentru invazia sa – și „continuă să pompeze regimul de la Kiev cu arme”.

„Situația din Ucraina arată că SUA încearcă să prelungească acest conflict”, a spus Putin, în timp ce a condamnat politicile Washingtonului în alte părți ale lumii.

„După cum știți, recent Statele Unite au încercat încă o dată în mod deliberat să adauge combustibil în foc și să agite situația din regiunea Asia-Pacific”, a spus el, referindu-se la vizita lui Pelosi în Taiwan din 2 august.

Această călătorie a provocat furie în Beijing, care a răspuns ordonând exerciții militare în jurul insulei autonome pe care o pretinde ca parte a Chinei. Putin este un aliat apropiat al liderului chinez Xi Jinping, al cărui sprijin l-a ajutat să înfrunte criticile globale ale invaziei sale în Ucraina.

Călătoria lui Pelosi, în opinia lui Putin, nu a fost doar una a unui „politic iresponsabilă”, ci o „provocare atent planificată”, precum și o parte a „strategiei conștiente a SUA de a destabiliza” acea parte a lumii.

A fost, de asemenea, „o demonstrație nesfârșită de lipsă de respect pentru suveranitatea altor țări și pentru obligațiile sale internaționale”, a spus Putin în discursul al cărui videoclip și transcriere sunt disponibile pe site-ul Kremlinului.

Newsweek a contactat Departamentul de Stat al SUA pentru comentarii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră