Putin spune că Rusia este pregătită să negocieze dar "Kievul și susținătorii săi occidentali au refuzat"

25 Dec 2022
Putin spune că Rusia este pregătită să negocieze dar "Kievul și susținătorii săi occidentali au refuzat"

Rusia este pregătită să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina dar Kievul și susținătorii săi occidentali au refuzat să se angajeze în discuții, a declarat președintele Vladimir Putin într-un interviu difuzat duminică, scrie CNBC

Invazia Ucrainei de către Rusia din 24 februarie a declanșat cel mai mortal conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial și cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

Kremlinul spune că va lupta până când toate obiectivele sale vor fi atinse, în timp ce Kievul spune că nu se va opri până când fiecare soldat rus nu va fi expulzat de pe întreg teritoriul său, inclusiv Crimeea pe care Rusia a anexat-o în 2014.

„Suntem gata să negociem cu toți cei implicați despre soluții acceptabile, dar asta depinde de ei – nu suntem noi cei care refuză să negocieze, ei sunt”, a declarat Putin pentru televiziunea de stat Rossiya 1 în interviu.

Directorul CIA, William Burns, a declarat într-un interviu publicat luna aceasta că, deși majoritatea conflictelor se termină prin negocieri, evaluarea CIA a fost că Rusia nu a fost încă serioasă în privința unei negocieri reale pentru a pune capăt războiului.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Putin trebuie să revină la realitate și să recunoască că Rusia a fost cea care nu a dorit nicio negociere.

„Rusia a atacat de una singură Ucraina și ucide cetățeni”, a spus Mykhailo Podolyak pe Twitter. „Rusia nu vrea negocieri, dar încearcă să evite responsabilitatea”.

„Nu există altă alegere”

Putin a spus că Rusia acționează în „direcția corectă” în Ucraina, deoarece Occidentul, condus de Statele Unite, încearcă să dezbine Rusia. Washingtonul neagă că plănuiește colapsul Rusiei.

Cred că acționăm în direcția corectă, ne apărăm interesele naționale, interesele cetățenilor noștri, ale poporului nostru. Și nu avem altă opțiune decât să ne protejăm cetățenii”, a spus Putin.

Întrebat dacă conflictul geopolitic cu Occidentul se apropie de un nivel periculos, Putin a spus: „Nu cred că este atât de periculos”.

Putin a spus că Occidentul a început conflictul din Ucraina în 2014, răsturnând un președinte pro-rus în protestele Revoluției de la Maidan.

La scurt timp după acea revoluție, Rusia a anexat Crimeea de Ucraina, iar forțele separatiste susținute de ruși au început să lupte cu forțele armate ale Ucrainei în estul Ucrainei.

„De fapt, lucrul fundamental aici este politica oponenților noștri geopolitici care are ca scop divizarea Rusiei, a Rusiei istorice”, a spus Putin.

Putin consideră ceea ce el numește o „operațiune militară specială” în Ucraina drept un moment decisiv în care Moscova a înfruntat în sfârșit un bloc occidental despre care spune că încearcă să distrugă Rusia de la căderea Uniunii Sovietice din 1991.

Ucraina și Occidentul spun că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce au considerat drept un război de ocupație în stil imperial care a semănat suferință și moarte în toată Ucraina.

Putin a descris Rusia drept o „țară unică” și a spus că marea majoritate a poporului ei este unit în dorința de a o apăra.

„În ceea ce privește cea mai mare parte – cei 99,9% dintre cetățenii noștri, oamenii noștri care sunt gata să dea totul pentru interesele Patriei Mame – nu este nimic neobișnuit pentru mine aici”, a spus Putin.

„Acest lucru mă convinge încă o dată că Rusia este o țară unică și că avem un popor excepțional. Acest lucru a fost confirmat de-a lungul istoriei existenței Rusiei.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră