Pe măsură ce Rusia continuă să sufere efectele sancțiunilor occidentale în urma invaziei Ucrainei, președintele ei a făcut o mică glumă despre proliferarea ploșnițelor în orașele Occidentale, scrie Le Figaro
Rusiei i se refuză importul de produse europene? O șansă mai puțin de a se infesta cu ploșnițe, s-a bucurat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri despre situația economică a țării. În timp ce a cerut guvernului și Băncii Centrale a Rusiei (CBR) să ia măsuri împotriva inflației, președintele rus nu a ratat nicio ocazie de a ironiza aliații Ucrainei.
Șeful statului rus a avertizat că presiunea exercitată de sancțiunile occidentale va crește și că guvernul trebuie să se pregătească pentru aceasta: „Fanteziile partenerilor noștri se învecinează acum cu absurdul, cu interdicția (n-a făcut-o nouă) de a importa șurubelnițe, ace, etc. în Rusia", a spus Vladimir Putin.
„Dar cu cât avem mai puține vechituri, cu atât mai bine. Acest lucru reduce șansele ca ploșnițele să fie exportate către noi din mega-orașele europene”, a adăugat el, făcând aluzie la temerile stârnite în mai multe țări europene de răspândirea acestor insecte.
„Acțiune coordonată eficientă”
„Atrag încă o dată atenția guvernului și a Băncii Rusiei asupra importanței unei acțiuni coordonate eficiente pentru reducerea inflației”, a declarat apoi șeful statului rus în cadrul unei întâlniri televizate. „Acest lucru are un impact direct asupra bunăstării familiilor ruse și a concetățenilor noștri”, a insistat el.
Banca Centrală a Rusiei și-a majorat vineri dobânda cheie de la 13% la 15%, a patra creștere consecutivă în puțin peste trei luni, în încercarea de a contracara inflația și slăbirea rublei. „Bugetul (2024) este un factor important în decizia noastră”, a recunoscut șefa BCR, Elvira Nabioullina, cu creșterea cheltuielilor planificate care ar putea accelera creșterea prețurilor.
Cu o zi înainte, deputații ruși au votat pentru o creștere foarte bruscă a cheltuielilor militare federale în 2024 (+68% peste un an). Conflictul din Ucraina cântărește mult asupra finanțelor și economiei Rusiei. Sub efectul sancțiunilor, slăbirea rublei în ultimele luni a fost însoțită de o revenire a inflației, făcându-i pe mulți ruși să se teamă pentru puterea lor de cumpărare.