Putin ironizează cu privire la ploșnițele din marile orașe europene

02 Noi 2023
Putin ironizează cu privire la ploșnițele din marile orașe europene

Pe măsură ce Rusia continuă să sufere efectele sancțiunilor occidentale în urma invaziei Ucrainei, președintele ei a făcut o mică glumă despre proliferarea ploșnițelor în orașele Occidentale, scrie Le Figaro

Rusiei i se refuză importul de produse europene? O șansă mai puțin de a se infesta cu ploșnițe, s-a bucurat Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri despre situația economică a țării. În timp ce a cerut guvernului și Băncii Centrale a Rusiei (CBR) să ia măsuri împotriva inflației, președintele rus nu a ratat nicio ocazie de a ironiza aliații Ucrainei.

Șeful statului rus a avertizat că presiunea exercitată de sancțiunile occidentale va crește și că guvernul trebuie să se pregătească pentru aceasta: „Fanteziile partenerilor noștri se învecinează acum cu absurdul, cu interdicția (n-a făcut-o nouă) de a importa șurubelnițe, ace, etc. în Rusia", a spus Vladimir Putin.

Dar cu cât avem mai puține vechituri, cu atât mai bine. Acest lucru reduce șansele ca ploșnițele să fie exportate către noi din mega-orașele europene”, a adăugat el, făcând aluzie la temerile stârnite în mai multe țări europene de răspândirea acestor insecte.

„Acțiune coordonată eficientă”

Atrag încă o dată atenția guvernului și a Băncii Rusiei asupra importanței unei acțiuni coordonate eficiente pentru reducerea inflației”, a declarat apoi șeful statului rus în cadrul unei întâlniri televizate. Acest lucru are un impact direct asupra bunăstării familiilor ruse și a concetățenilor noștri”, a insistat el.

Banca Centrală a Rusiei și-a majorat vineri dobânda cheie de la 13% la 15%, a patra creștere consecutivă în puțin peste trei luni, în încercarea de a contracara inflația și slăbirea rublei. „Bugetul (2024) este un factor important în decizia noastră”, a recunoscut șefa BCR, Elvira Nabioullina, cu creșterea cheltuielilor planificate care ar putea accelera creșterea prețurilor.

Cu o zi înainte, deputații ruși au votat pentru o creștere foarte bruscă a cheltuielilor militare federale în 2024 (+68% peste un an). Conflictul din Ucraina cântărește mult asupra finanțelor și economiei Rusiei. Sub efectul sancțiunilor, slăbirea rublei în ultimele luni a fost însoțită de o revenire a inflației, făcându-i pe mulți ruși să se teamă pentru puterea lor de cumpărare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră