(2) Putin în interviu cu Tucker Carlson: transcriere completă (partea 2)

09 Feb 2024
(2) Putin în interviu cu Tucker Carlson: transcriere completă (partea 2)

Interviul lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin a fost difuzat în direct, o transcriere integrala a fost publicata pe siteul 2ndsmartestguyintheworld

Puteți urmări tot interviul pe siteul lui Tucker Carlson

00:00:00 / Introducere
00:02:00 / Putin oferă o istorie a Rusiei și Ucrainei
00:25:04 / Extinderea NATO
00:30:40 / NATO și Bill Clinton
00:41:10 / Ucraina
00:48: 30 / Ce a declanșat acest conflict?
01:02:37 / O soluție pașnică?
01:11:33 / Cine a aruncat în aer conductele Nord Stream?
01:24:13 / Restabilirea comunicării cu SUA
01:36:33 / Cât de puternic este Zelensky?
01:48:36 / Elon Musk și AI
01:51:07 / Jurnalistul american întemnițat Evan Gershkovich

Prima parte a interviului

Continuare:

Tucker:  Ei bine, argumentul, știu că știi că, ei bine, el a invadat Ucraina. El are scopuri teritoriale pe tot continentul. Și spui fără echivoc că nu o faci.

Vladimir Putin:  Este absolut exclus. Doar că nu trebuie să fii nici un fel de analist. Este împotriva bunului simț să te implici într-un fel de război global și un război global va aduce întreaga umanitate în pragul distrugerii. Este evident. Cu siguranță există mijloace de descurajare. Tot timpul i-au speriat pe toți cu noi. Mâine, Rusia va folosi arme nucleare tactice. Mâine Rusia va folosi asta. Nu, poimâine. Şi ce dacă. Pentru a stoarce bani suplimentari de la contribuabilii americani și de la contribuabilii europeni în confruntarea cu Rusia în teatrul de război ucrainean. Dar scopul este de a slăbi Rusia cât mai mult posibil.

Tucker:  Unul dintre senatorii noștri de rang înalt din statul New York, Chuck Schumer, a declarat ieri, cred, că trebuie să continuăm să finanțăm efortul ucrainean, altfel soldații americani ar putea ajunge să lupte acolo. Cum apreciați acest lucru?

Vladimir Putin: Aceasta este o provocare și o provocare ieftină. Nu înțeleg de ce soldații americani ar trebui să lupte în Ucraina. Ei sunt mercenari din Statele Unite. Sunt cel mai mare număr de mercenari provine din Polonia, pe locul doi fiind mercenarii din Statele Unite și pe locul trei mercenarii din Georgia. Ei bine, dacă cineva are dorința de a trimite trupe regulate, acest lucru ar aduce cu siguranță omenirea în pragul unui conflict global foarte grav. Acest lucru este evident. Au nevoie Statele Unite de acest lucru? Pentru ce? La mii de kilometri distanță de teritoriul național. Nu aveți nimic mai bun de făcut? Aveți probleme la graniță. Probleme cu migrația, probleme cu datoria națională. Mai mult de 33 de trilioane de dolari. Nu aveți nimic mai bun de făcut. Așa că ar trebui să luptați în Ucraina. Nu ar fi mai bine să negociați cu Rusia? Să încheiați un acord. Înțelegând deja situația care se dezvoltă astăzi, realizând că Rusia va lupta pentru interesele sale până la capăt. Și realizând acest lucru de fapt o întoarcere la bunul simț, începeți să respectați țara noastră și interesele sale și căutați anumite soluții. Mi se pare că acest lucru este mult mai inteligent și mai rațional.

Tucker: Cine a aruncat în aer Nord Stream?

Vladimir Putin: Dumneavoastră cu siguranță.

Tucker: Am fost ocupat în acea zi. Nu am aruncat în aer Nord Stream. Mulțumesc totuși.

Vladimir Putin: Poate că dumneavoastră personal aveți un alibi, dar CIA nu are un astfel de alibi.

Tucker: Ați avut dovezi că NATO sau CIA au făcut-o?

Vladimir Putin: Știți, nu voi intra în detalii, dar oamenii spun întotdeauna în astfel de cazuri să cauți pe cineva care este interesat. Dar, în acest caz, nu ar trebui să căutăm doar pe cineva care este interesat, ci și pe cineva care are capacități, pentru că pot exista mulți oameni interesați, dar nu toți sunt capabili să se scufunde pe fundul Mării Baltice și să efectueze această explozie. Aceste două componente ar trebui să fie conectate. Cine este interesat și cine este capabil să o facă?

Tucker: Dar sunt confuz. Adică, acesta este cel mai mare act de terorism industrial din toate timpurile și este cea mai mare emisie de CO2 din istorie. Bine, deci dacă ai avea dovezi și, probabil, având în vedere serviciile tale de securitate sau serviciile de informații, ai avea că NATO, SUA, CIA, Occidentul au făcut asta, de ce nu le-ai prezenta și nu ai obține o victorie propagandistică?

Vladimir Putin: În războiul propagandei, este foarte dificil să învingi Statele Unite, deoarece Statele Unite controlează toate mass-media din lume și multe mass-media europene. Beneficiarul final al celor mai mari media europene sunt instituțiile financiare americane. Nu știți asta? Așadar, este posibil să te implici în această activitate, dar costurile sunt prohibitive, ca să spunem așa. Putem pur și simplu să ne luminăm sursele de informare și nu vom obține rezultate. Este clar pentru întreaga lume ce s-a întâmplat atunci. Chiar și analiștii americani vorbesc direct despre acest lucru. Este adevărat.

Tucker: Da, eu, dar iată o întrebare la care s-ar putea să puteți răspunde. Ați lucrat în Germania. Germanii știu în mod clar că partenerul lor NATO a făcut asta. Și le-a afectat foarte mult economia. S-ar putea să nu-și mai revină niciodată. De ce păstrează tăcerea în această privință? Este foarte derutant pentru mine. De ce nu ar spune germanii ceva despre asta?

Vladimir Putin: Și acest lucru mă derutează, dar conducerea germană de astăzi este ghidată de interesele Occidentului colectiv mai degrabă decât de interesele sale naționale. Altfel, este dificil de explicat logica acțiunilor sau inacțiunilor lor. La urma urmei, nu este vorba doar despre Nord Stream unu, care a explodat și Nord Stream doi a fost avariat, dar o conductă este sigură și sănătoasă și prin ea se poate furniza gaz în Europa. Dar Germania nu o deschide. Noi suntem pregătiți. Vă rog. Există o altă rută prin Polonia, numită Yamal Europe, care permite, de asemenea, un flux mare. Polonia a închis-o, dar Polonia ciugulește din mâna Germaniei. Ea primește bani din fondurile paneuropene, iar Germania este principalul donator al acestor fonduri paneuropene. Germania hrănește Polonia într-o anumită măsură și ei își închid ruta către Germania. De ce? Nu înțeleg Ucraina, căreia germanii îi furnizează arme și îi dau bani. Germania este al doilea sponsor al Statelor Unite în ceea ce privește ajutorul financiar acordat Ucrainei. Există două rute de gaz prin Ucraina. Pur și simplu au închis o rută. Ucrainenii. Deschideți a doua rută. Și vă rog să luați gaz din Rusia. Ei nu o deschid. De ce nu spun germanii: "Uitați, băieți, vă dăm bani și arme. Deschideți supapa. Vă rog să lăsați gazul din Rusia să treacă pentru noi. Noi cumpărăm gaz lichefiat la prețuri exorbitante în Europa, ceea ce duce la zero nivelul competitivității noastre și al economiei în general. Deci vreți să vă dăm bani? Lăsați-ne să avem o existență decentă pentru a face bani pentru economia noastră, pentru că de aici vin banii pe care vi-i dăm." Ei refuză să facă acest lucru. De ce? Întrebați-i. Așa e în capul lor. Aceștia sunt oameni extrem de incompetenți.

Tucker: Ei bine, poate că lumea se împarte în două emisfere. Una cu energie ieftină, cealaltă fără. Și aș vrea să vă întreb dacă suntem acum o lume multipolară, evident că suntem. Puteți descrie blocurile de alianțe? Cine se află în fiecare tabără. Ce credeți?

Vladimir Putin: Ascultați, ați spus că lumea se rupe în două emisfere. Un creier uman este împărțit în două emisfere. Cel puțin una dintre ele este responsabilă pentru un tip de activități. Cealaltă se ocupă mai mult de creativitate și așa mai departe. Dar este totuși unul și același cap. I lumea ar trebui să fie un singur întreg. Securitatea ar trebui să fie împărtășită și nu destinată miliardului de aur. Acesta este singurul scenariu în care lumea ar putea fi stabilă, durabilă și previzibilă. Până atunci, atâta timp cât capul este împărțit în două părți, este o boală, o stare adversă gravă. Este o perioadă de boală gravă prin care trece lumea acum. Dar cred că, datorită jurnalismului onest, această muncă se aseamănă cu cea a medicilor. Acest lucru ar putea fi cumva remediat.

Tucker: Ei bine, hai să dăm un singur exemplu. Dolarul american, care a cam unit lumea, în multe feluri, poate nu în avantajul vostru, dar cu siguranță în avantajul nostru. Va dispărea ca monedă de rezervă, ca monedă universal acceptată? Cum credeți că au schimbat sancțiunile locul dolarului în lume?

Vladimir Putin: Știți, folosirea dolarului ca instrument de luptă în politica externă este una dintre cele mai mari greșeli strategice făcute de conducerea politică a SUA. Dolarul este piatra de temelie a puterii Statelor Unite. Cred că toată lumea înțelege foarte bine că, indiferent cât de mulți dolari sunt tipăriți, aceștia sunt rapid împrăștiați în toată lumea. Inflația în Statele Unite este minimă. Este de aproximativ 3 sau 3,4%, ceea ce este, cred eu, total acceptabil pentru SUA. Dar ei nu se vor opri din tipărire. Despre ce ne spune datoria de 33 de trilioane de dolari? Este despre emisie. Cu toate acestea, este principala armă folosită de Statele Unite pentru a-și păstra puterea în întreaga lume. De îndată ce conducerea politică a decis să folosească dolarul american ca instrument de luptă politică, această putere americană a primit o lovitură. Nu aș dori să folosesc un limbaj dur, dar este o prostie și o greșeală gravă. Priviți ce se întâmplă în lume. Chiar și aliații Statelor Unite își reduc acum rezervele de dolari. Văzând acest lucru, toată lumea începe să caute modalități de a se proteja. Dar faptul că Statele Unite aplică măsuri restrictive în cazul anumitor țări, cum ar fi impunerea de restricții asupra tranzacțiilor, înghețarea activelor etc., provoacă îngrijorare gravă și trimite un semnal întregii lumi. Ce am avut aici? Până în 2022, aproximativ 80% din tranzacțiile de comerț exterior ale Rusiei au fost efectuate în dolari americani și euro. Dolarii americani reprezentau aproximativ 50% din tranzacțiile noastre cu țările terțe. Ei bine, în prezent, a scăzut la 13%. Nu noi am fost cei care am interzis utilizarea dolarului american. Nu am avut o astfel de intenție. A fost decizia Statelor Unite de a restricționa tranzacțiile noastre în dolari americani. Cred că este o prostie totală din punctul de vedere al intereselor Statelor Unite în sine și ale contribuabililor săi, deoarece dăunează economiei americane, subminează puterea Statelor Unite în întreaga lume. Apropo, tranzacțiile noastre în yuani au reprezentat aproximativ 3%. Astăzi, 34% din tranzacțiile noastre se fac în ruble și cam tot atâtea. Puțin peste 34% în yuani. De ce au făcut acest lucru Statele Unite? Singura mea presupunere este îngâmfarea de sine. Probabil că au crezut că va duce la un colaps total, dar nu s-a prăbușit nimic. Mai mult, alte țări, inclusiv producători de petrol, se gândesc și acceptă deja plăți pentru petrol în yuani. Vă dați seama măcar ce se întâmplă sau nu? Își dă cineva din Statele Unite seama de acest lucru. Ce faceți? Vă tăiați singuri calea. Toți experții spun acest lucru. Întrebați orice persoană inteligentă și gânditoare din Statele Unite ce înseamnă dolarul pentru SUA. Dar voi îl omorâți cu propriile mâini.

Tucker: Cred că asta e. Cred că este o evaluare corectă. Întrebarea este ce urmează? Și poate că veți schimba o putere colonială cu o altă putere colonială, mult mai puțin sentimentală și mai puțin iertătoare. Adică, sau BRICS-urile, de exemplu, sunt în pericol de a fi complet dominate de chinezi, de economia chineză? Într-un fel care nu este bun pentru suveranitatea lor. Vă îngrijorează acest lucru?

Vladimir Putin: Ei bine, am mai auzit aceste povești cu bau-bau. Este o poveste cu Bau-Bau. Suntem vecini cu China. Nu poți alege vecinii, așa cum nu poți alege rudele apropiate. Împărțim o graniță de 1000 km cu ei. Acesta este numărul unu. În al doilea rând, avem o istorie de secole de coexistență. Suntem obișnuiți cu ea. În al treilea rând, filozofia politicii externe a Chinei nu este agresivă. Ideea sa este de a căuta întotdeauna un compromis. Și putem vedea acest lucru. Și acesta este următorul punct, după cum urmează. Ni se spune mereu aceeași poveste cu bau-bau. Și aici se repetă din nou prin intermediul unei forme eufemistice. Dar este tot aceeași poveste cu Bau-Bau. Cooperarea cu China continuă să crească, ritmul în care crește cooperarea Chinei cu Europa este mai mare și mai mare decât cel al creșterii cooperării chino-ruse. Dacă îi întrebați pe europeni, nu le este teamă că ar putea fi? Nu știu. Dar ei încearcă în continuare să acceseze piața chineză cu orice preț, mai ales acum, când se confruntă cu probleme economice. Întreprinderile chinezești explorează, de asemenea, piața europeană. Au întreprinderile chinezești o mică prezență în Statele Unite? Da. Deciziile politice sunt de așa natură încât încearcă să limiteze cooperarea cu China. Este în detrimentul dumneavoastră, domnule Tucker, faptul că limitați cooperarea cu China. Vă faceți singur rău. Este o chestiune delicată și nu există soluții de argint, la fel ca în cazul dolarului. Așadar, înainte de a introduce orice sancțiuni nelegitime, nelegitime din punct de vedere al Cartei Națiunilor Unite, ar trebui să se gândească foarte bine factorii de decizie. Aceasta pare a fi o problemă.

Tucker: Ați spus acum câteva momente că lumea ar fi mult mai bună dacă nu ar fi împărțită în alianțe concurente, dacă ar exista o cooperare la nivel global. Unul dintre motivele pentru care nu aveți așa ceva este că actuala administrație americană este total împotriva voastră. Credeți că, dacă ar exista o nouă administrație după Joe Biden, ați putea restabili comunicarea cu guvernul american? Sau nu contează cine este președintele?

Vladimir Putin: O să vă spun. Dar lăsați-mă să închei gândul anterior. Noi, împreună cu colegul și prietenul meu, președintele XI Jinping, ne-am stabilit obiectivul de a ajunge la 200 de miliarde de dolari în comerțul reciproc cu China în acest an. Am depășit acest nivel. Conform cifrelor noastre, comerțul nostru bilateral cu China se ridică deja la 230 de miliarde. Iar statisticile chineze spun că este de 240 de miliarde de dolari. Încă un lucru important. Comerțul nostru este bine echilibrat, reciproc complementar în ceea ce privește tehnologia de vârf, energia, cercetarea și dezvoltarea științifică. Este foarte echilibrat. În ceea ce privește BRIC, unde Rusia a preluat președinția anul acesta, țările BRIC se dezvoltă, în general, foarte rapid. Uitați, dacă memoria nu mă înșeală, în 1992, ponderea țărilor G7 în economia mondială se ridica la 47%, în timp ce în 2022 a scăzut la, cred, puțin peste 30%. Țările BRIC reprezentau doar 16% în 1992, dar acum ponderea lor este mai mare decât cea a G7. Nu are nimic de-a face cu evenimentele din Ucraina. Acest lucru se datorează tendințelor de dezvoltare globală și economiei mondiale, așa cum am menționat adineauri. Și acest lucru este inevitabil. Acest lucru va continua să se întâmple. Este ca razele soarelui. Nu puteți împiedica soarele să răsară. Trebuie să vă adaptați la el. Cum se adaptează Statele Unite cu ajutorul sancțiunilor de forță, al presiunii, al bombardamentelor și al utilizării forțelor armate? Este vorba despre îngâmfare. Instituția voastră politică nu înțelege că lumea se schimbă în circumstanțe obiective. Și pentru a vă păstra nivelul, chiar dacă cineva aspiră, iertați-mă la nivelul de dominație. Trebuie să luați deciziile corecte în mod competent și în timp util. Astfel de acțiuni brutale, inclusiv în ceea ce privește Rusia și să spunem alte țări, sunt contraproductive. Acesta este un fapt evident. A devenit deja evident. Tocmai m-ați întrebat dacă vine un alt lider și schimbă ceva? Nu este vorba despre lider. Nu este vorba despre personalitatea unei anumite persoane. Am avut o relație foarte bună cu Bush. Știu că, în Statele Unite, a fost prezentat ca un fel de băiat de la țară care nu înțelege prea multe. Vă asigur că nu este așa. Cred că a făcut o mulțime de greșeli și în ceea ce privește Rusia. V-am povestit despre 2008 și despre decizia de la București de a deschide porțile NATO pentru Ucraina și așa mai departe. Acest lucru s-a întâmplat în timpul președinției sale. De fapt, a exercitat presiuni asupra europenilor. Dar, în general, la nivel uman personal, am avut o relație foarte bună cu el. Nu a fost mai rău decât orice alt politician american, rus sau european. Vă asigur că a înțeles ceea ce făcea la fel de bine ca și alții. Am avut o astfel de relație personală și cu Trump. Nu este vorba despre personalitatea liderului. Este vorba de mentalitatea elitelor, de înțelegerea liderului. Dacă în societatea americană domină ideea de dominare cu orice preț, bazată și pe acțiuni de forță, nu se va schimba nimic. Va fi doar mai rău. Dar dacă, în cele din urmă, se ajunge la conștientizarea faptului că lumea s-a schimbat din cauza circumstanțelor obiective și că ar trebui să se poată adapta la ele în timp, folosind avantajele pe care SUA le mai au și astăzi, atunci poate că se va schimba ceva. Uite, economia Chinei a devenit prima economie din lume care a depășit paritatea puterii de cumpărare în termeni de volum. S-a terminat cu SUA de mult timp. SUA este pe locul al doilea, apoi, la 1,5 miliarde de oameni, apoi Japonia, cu Rusia pe locul al cincilea. Rusia a fost prima economie din Europa anul trecut, în ciuda tuturor sancțiunilor și restricțiilor. Este normal, din punctul dumneavoastră de vedere, ca sancțiunile, restricțiile și posibilitatea plăților în dolari să fie tăiate de la serviciile Swift sancțiuni împotriva navelor lor care transportă petrol? Sancțiuni împotriva avioanelor. Sancțiuni în tot și peste tot. Cel mai mare număr de sancțiuni din lume care sunt aplicate, sunt aplicate împotriva Rusiei. Iar noi am devenit prima economie a Europei în acest timp. Instrumentele pe care le folosește SUA nu funcționează. Ei bine, trebuie să ne gândim la ce să facem. Dacă această conștientizare ajunge la elitele conducătoare, atunci da, atunci prima persoană a statului va acționa în anticiparea a ceea ce așteaptă de la această persoană alegătorii și oamenii care iau decizii la diferite niveluri. Atunci poate că se va schimba ceva.

Tucker: Dar descrieți două sisteme diferite. Spuneți că liderul acționează în interesul alegătorilor, dar spuneți și că aceste decizii nu sunt luate de lider, ci de clasele conducătoare. Ați condus această țară atât de mult timp, ați cunoscut toți acești președinți americani. Care sunt aceste centre de putere în Statele Unite, credeți? Cum ar fi: cine ia de fapt deciziile?

Vladimir Putin: Nu știu. America este o țară complexă. Conservatoare pe de o parte, în schimbare rapidă pe de altă parte. Nu este ușor pentru noi să le clasificăm pe toate. Cine ia deciziile în alegeri? Este posibil să înțelegem acest lucru când fiecare stat are propria legislație? Fiecare stat se reglementează singur. Cineva poate fi exclus din alegeri la nivel de stat. Este un sistem electoral în două etape. Este foarte dificil pentru noi să îl înțelegem. În al doilea rând, există două partide care sunt dominante: republicanii și democrații. Și în cadrul acestui sistem de partide, centrele care iau decizii care pregătesc deciziile. Apoi, priviți, de ce, în opinia mea, după prăbușirea Uniunii Sovietice, s-a dus o politică de presiune atât de eronată, grosolană, complet nejustificată împotriva Rusiei. La urma urmei, aceasta este o politică de presiune. Extinderea NATO, sprijinul pentru separatiștii din Caucaz. Crearea unui sistem de apărare antirachetă. Toate acestea sunt elemente de presiune. Presiune, presiune, presiune, presiune. Apoi, târârea Ucrainei în NATO este tot despre presiune, presiune, presiune. De ce? Cred că, printre altele, pentru că au fost create capacități de producție excesive. În timpul confruntării cu Uniunea Sovietică. Au fost create multe centre și specialiști pe Uniunea Sovietică care nu puteau face altceva. Aceștia au convins conducerea politică că este necesar să continuăm să cizelăm Rusia, să încercăm să o spargem, să creăm pe acest teritoriu mai multe entități cvasi-statale și să le supunem într-o formă divizată, pentru a folosi potențialul lor combinat pentru lupta viitoare cu China. Aceasta este o greșeală, inclusiv potențialul excesiv al celor care au lucrat pentru confruntarea cu Uniunea Sovietică. Este necesar să scăpăm de acest lucru. Ar trebui să existe forțe noi, proaspete, oameni care să privească în viitor și să înțeleagă ce se întâmplă în lume. Priviți cum se dezvoltă Indonezia. 600 de milioane de oameni. Unde putem scăpa de asta? Nicăieri. Trebuie doar să presupunem că Indonezia va intra. Este deja în clubul celor mai importante economii din lume. Indiferent cui îi place sau nu îi place. Da, înțelegem și suntem conștienți de faptul că în Statele Unite, în ciuda tuturor problemelor economice, situația este încă normală, cu o creștere economică decentă. PIB-ul crește cu 2,5%, dacă nu mă înșel. Dar dacă vrem să asigurăm viitorul, atunci trebuie să ne schimbăm abordarea față de ceea ce se schimbă. Așa cum am spus deja, lumea se va schimba totuși, indiferent de cum se termină evoluțiile din Ucraina. Lumea se schimbă și Statele Unite însele. Experții scriu că, cu toate acestea, Statele Unite își schimbă treptat poziția în lume. Experții dumneavoastră sunt cei care scriu acest lucru. Tocmai i-am citit. Singura întrebare este cum se va întâmpla acest lucru. Dureros și rapid sau ușor și treptat. Iar acest lucru este scris de oameni care nu sunt antiamericani. Ei urmăresc pur și simplu tendințele de dezvoltare globală. Asta e tot. Iar pentru a le evalua și a schimba politicile, avem nevoie de oameni care gândesc, privesc înainte, pot analiza și recomanda anumite decizii la nivelul liderilor politici.

Tucker: Trebuie doar să vă întreb, ați spus clar că extinderea NATO spre est este o încălcare a promisiunii pe care ați făcut-o cu toții în 1990. Este o amenințare pentru țara dumneavoastră. Chiar înainte de a trimite trupe în Ucraina, vicepreședintele Statelor Unite a mers la Conferința de Securitate de la Munchen și l-a încurajat pe președintele Ucrainei să adere la NATO. Credeți că a fost un efort de a vă provoca la o acțiune militară?

Vladimir Putin: Repet, încă o dată, am propus în mod repetat, în mod repetat, în mod repetat, să căutăm o soluție la problemele apărute în Ucraina după lovitura de stat din 2014 prin mijloace pașnice. Dar nimeni nu ne ascultă. Și, mai mult, liderii ucraineni, care se aflau sub controlul total al SUA, au declarat brusc că nu vor respecta acordurile de la Minsk. Nu le-a plăcut nimic acolo și au continuat activitatea militară pe acel teritoriu. Și, în paralel, acel teritoriu era exploatat de structurile militare ale NATO sub pretextul diverselor centre de pregătire și recalificare a personalului. În esență, au început să creeze baze acolo. Asta este tot. Ucraina a anunțat că rușii sunt o naționalitate non-titulară, în timp ce adopta legile care limitează drepturile naționalităților non-titulare în Ucraina. Ucraina, după ce a primit în dar toate teritoriile din sud-estul țării de la poporul rus, a anunțat brusc că rușii sunt o naționalitate non-titulară pe acel teritoriu. Este normal? Toate acestea puse cap la cap au dus la decizia de a pune capăt războiului. Acel neonazism a început în Ucraina în 2014.

Tucker: Credeți că Zelensky are libertatea de a negocia o soluție la acest conflict?

Vladimir Putin: Nu cunosc detaliile. Bineînțeles, îmi este greu să judec, dar cred că a făcut-o. În orice caz, obișnuia să aibă. Tatăl său a luptat împotriva fasciștilor naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Am vorbit odată cu el despre asta. L-am întrebat, Volodymyr, ce faci? De ce susții neo-naziștii din Ucraina astăzi, în timp ce tatăl tău a luptat împotriva fascismului? El a fost soldat în prima linie. Nu vă voi spune ce mi-a răspuns. Acesta este un subiect separat și cred că este incorect din partea mea să fac acest lucru. Dar în ceea ce privește libertatea de alegere. De ce nu? El a venit la putere pe baza așteptărilor poporului ucrainean că va conduce Ucraina spre pace. El a vorbit despre acest lucru. Datorită acestui lucru a câștigat alegerile în mod covârșitor. Dar apoi, când a venit la putere, în opinia mea, a realizat două lucruri. În primul rând, este mai bine să nu te confrunți cu neonaziștii și naționaliștii, deoarece aceștia sunt agresivi și foarte activi. Te poți aștepta la orice din partea lor. Și, în al doilea rând, Occidentul condus de SUA îi susține și îi va susține întotdeauna pe cei care se dușmănesc cu Rusia. Este benefic și sigur. Așa că a adoptat poziția respectivă, în ciuda faptului că a promis poporului său să pună capăt războiului din Ucraina. Și-a înșelat alegătorii.

Tucker: Dar credeți că în acest moment, începând cu februarie 2024, are libertatea de a vorbi direct cu dumneavoastră sau cu guvernul dumneavoastră pentru a pune capăt acestei situații, care, în mod clar, nu ajută țara sa sau lumea. Credeți că poate face acest lucru?

Vladimir Putin: De ce nu? El se consideră șef de stat. A câștigat alegerile. Deși noi credem în Rusia că lovitura de stat este sursa principală de putere pentru tot ceea ce s-a întâmplat după 2014. Și, în acest sens, chiar și astăzi, guvernul este defect. Dar el se consideră președinte și este recunoscut de Statele Unite, de toată Europa și, practic, de tot restul lumii în această calitate. De ce nu? El poate. Am negociat cu Ucraina la Istanbul. Am căzut de acord. El era conștient de acest lucru. Mai mult, liderul grupului de negociere, dl Arakhamia, cred că numele său de familie, conduce încă fracțiunea partidului de guvernământ, partidul președintelui în Rada. El conduce în continuare fracțiunea prezidențială în Rada, parlamentul țării. El încă mai stă acolo. Și-a pus chiar semnătura preliminară pe document. Vă spun eu. Dar apoi a declarat public în fața întregii lumi: eram gata să semnăm acest document, dar domnul Johnson, pe atunci prim-ministru, a venit și ne-a descurajat să facem acest lucru, spunând că este mai bine să ne luptăm cu Rusia. Ei ar fi dat tot ce era necesar pentru ca noi să returnăm ceea ce s-a pierdut în timpul confruntărilor cu Rusia. Iar noi am fost de acord cu această propunere. Uite, declarația sa a fost publicată. A spus-o în mod public. Se poate reveni la asta sau nu? Întrebarea este dacă vor sau nu? Mai departe, președintele Ucrainei a emis un decret care interzice negocierile cu noi. Să anuleze acest decret. Și asta e tot. Noi nu am refuzat niciodată negocierile, într-adevăr. Auzim tot timpul: este Rusia pregătită? Da. Noi nu am refuzat. Ei au fost cei care au refuzat în mod public. Ei bine, să își anuleze decretul și să intre în negocieri. Noi nu am refuzat niciodată. Iar faptul că se supun cererii sau convingerii domnului Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, pare ridicol. Și este foarte trist pentru mine, deoarece, așa cum a spus domnul Arakhamia, am fi putut opri aceste ostilități cu război cu un an și jumătate în urmă deja. Dar britanicii ne-au convins și noi am refuzat acest lucru. Unde este domnul Johnson acum? Iar războiul continuă.

Tucker: Este o întrebare bună. Unde crezi că este și de ce a făcut asta?

Vladimir Putin: Cine știe. Nici eu nu înțeleg. A existat un punct de plecare general. Dintr-un anumit motiv, toată lumea avea iluzia că Rusia poate fi învinsă pe câmpul de luptă. Din cauza aroganței, din cauza unei inimi pure, dar nu din cauza unei minți mărețe.

Tucker: Ați descris legătura dintre Rusia și Ucraina. Ați descris de câteva ori Rusia însăși ca fiind ortodoxă. Acest lucru este esențial pentru înțelegerea dumneavoastră despre Rusia. Ați spus că sunteți ortodox. Ce înseamnă asta pentru dumneavoastră? Sunteți un lider creștin după propria descriere. Deci ce efect are acest lucru asupra dumneavoastră?

Vladimir Putin: Știți, după cum am menționat deja, în anul 988, prințul Vladimir însuși a fost botezat după exemplul bunicii sale, prințesa Olga. Apoi și-a botezat echipa. Și apoi, treptat, pe parcursul a câtorva ani, a botezat toată Rus. A fost un proces îndelungat, de la păgâni la creștini. A durat mulți ani, dar, în cele din urmă, această ortodoxie, creștinismul răsăritean, s-a înrădăcinat adânc în conștiința poporului rus. Când Rusia s-a extins, apoi a absorbit alte națiuni care profesau islamul, budismul și iudaismul, Rusia a fost întotdeauna foarte loială acelor oameni care profesau alte religii. Aceasta este puterea noastră. Acest lucru este absolut clar. Și faptul este că principalele postulate principalele valori sunt foarte asemănătoare. Ca să nu spunem același lucru în toate religiile lumii pe care tocmai le-am menționat și care sunt religiile tradiționale ale Federației Ruse. Apropo, autoritățile ruse au fost întotdeauna foarte atente la cultura și religia acelor oameni care au venit în Imperiul Rus. Acest lucru, în opinia mea, constituie baza atât a securității, cât și a stabilității statalității rusești. Toate popoarele care locuiesc în Rusia o consideră, în esență, maternitatea lor. Dacă, să zicem, oamenii se mută la voi sau în Europa din America Latină și un exemplu și mai clar și mai ușor de înțeles, oamenii vin, dar totuși au venit la voi sau în țările europene din patria lor istorică. Iar oamenii care profesează diferite religii în Rusia consideră Rusia patria lor mamă. Ei nu au altă patrie. Noi suntem împreună. Aceasta este o mare familie, iar valorile noastre tradiționale sunt foarte asemănătoare. 'am menționat doar o mare familie, dar fiecare are propria familie. Și aceasta este baza societății noastre. Și dacă spunem că patria și familia sunt legate în mod specific una de cealaltă, este într-adevăr așa, deoarece este imposibil să asigurăm un viitor normal pentru copiii noștri și familiile noastre dacă nu asigurăm un viitor normal, durabil pentru întreaga țară, pentru patria. Acesta este motivul pentru care sentimentul patriotic este atât de puternic în Rusia.

Tucker: Singurul mod în care religiile sunt diferite este că creștinismul este o religie non-violentă. Iisus spune să întorci și celălalt obraz. Nu ucideți. Cum poate un lider care trebuie să ucidă - din orice țară - cum poate un lider să fie creștin? Cum te împaci cu asta?

Vladimir Putin: Este foarte ușor atunci când este vorba de a te proteja pe tine însuți și familia ta, patria ta. Nu vom ataca pe nimeni. Când au început evoluțiile din Ucraina? De la lovitura de stat și de când au început ostilitățile din Donbas. Atunci au început. Iar noi ne apăram poporul, pe noi înșine, patria și viitorul nostru. În ceea ce privește religia în general, știți, nu este vorba de manifestări externe. Nu este vorba de a merge la biserică în fiecare zi sau de a da cu capul de podea. Este în inimă, iar cultura noastră este atât de orientată spre om. Dostoievski, care era foarte cunoscut în Occident și geniul culturii ruse, al literaturii ruse, a vorbit mult despre asta, despre sufletul rusesc. La urma urmei, societatea occidentală este mai pragmatică. Poporul rus se gândește mai mult la eternitate, la valorile morale. Nu știu, poate că nu veți fi de acord cu mine, dar cultura occidentală este mai pragmatică până la urmă. Nu spun că acest lucru este rău. Ea face posibil ca miliardul de aur de astăzi să obțină un succes bun în producție, chiar și în știință și așa mai departe. Nu este nimic rău în asta. Spun doar că arătăm cam la fel.

Tucker: Deci, vedeți supranaturalul la lucru când priviți peste ceea ce se întâmplă în lume acum? Îl vezi pe Dumnezeu la lucru? Te-ai gândit vreodată că acestea sunt forțe care nu sunt umane?

Vladimir Putin: Nu, ca să fiu sincer. Nu cred că este așa. Opinia mea este că dezvoltarea comunității mondiale este în conformitate cu legile inerente, iar aceste legi sunt ceea ce sunt. Întotdeauna a fost așa în istoria omenirii. Unele națiuni și țări s-au ridicat, au devenit mai puternice și mai numeroase și apoi au părăsit scena internațională, pierzându-și statutul cu care se obișnuiseră. Probabil că nu este nevoie să dau exemple, dar am putea începe cu Genghis Khan și cu cuceritorii hoardei, Hoarda de Aur și apoi să încheiem cu Imperiul Roman. Se pare că nu a existat niciodată ceva asemănător cu Imperiul Roman în istoria omenirii. Cu toate acestea, potențialul barbarilor a crescut treptat, la fel ca și populația lor. În general, barbarii deveneau tot mai puternici și au început să se dezvolte din punct de vedere economic, așa cum am spune astăzi. Acest lucru a dus în cele din urmă la prăbușirea Imperiului Roman și a regimului impus de romani. Cu toate acestea, a fost nevoie de cinci secole pentru ca Imperiul Roman să se destrame. Diferența față de ceea ce se întâmplă acum este că toate procesele de schimbare care au loc au avut un ritm mult mai rapid decât în epoca romană.

Tucker: Și când credeți că începe imperiul IA?

Vladimir Putin: Puneți întrebări din ce în ce mai complicate. Pentru a răspunde la ele trebuie să fiți un expert în numere mari, date mari și inteligență artificială. Omenirea se confruntă în prezent cu multe amenințări din cauza cercetătorilor genetici, acum este posibil să se creeze acest supraom. O ființă umană specializată. Un atlet modificat genetic, un om de știință, un militar. Există informații potrivit cărora Elon Musk a implantat deja cipul în creierul uman în SUA.

Tucker: Ce părere ai despre asta?

Vladimir Putin: Cred că pe Elon Musk nu-l poate opri nimeni. El va face ceea ce crede de cuviință. Cu toate acestea, va trebui să găsiți un teren comun cu el. Căutați modalități de a-l convinge. Cred că este o persoană inteligentă. Cred cu adevărat că este. Așa că va trebui să ajungeți la un acord cu el, deoarece acest proces trebuie să fie formalizat și supus anumitor reguli. Omenirea trebuie să se gândească la ce se va întâmpla din cauza celei mai noi evoluții în genetică sau în IA? Se poate face o predicție aproximativă a ceea ce se va întâmpla. Odată, omenirea a simțit o amenințare existențială venită din partea armelor nucleare. Toate națiunile nucleare au început să se înțeleagă între ele, deoarece au realizat că utilizarea neglijentă a armelor nucleare ar putea duce omenirea la dispariție. Astăzi este imposibil să oprești cercetarea în domeniul geneticii sau al inteligenței artificiale, așa cum a fost imposibil să oprești utilizarea prafului de pușcă în trecut. Dar, de îndată ce vom realiza că amenințarea vine din dezvoltarea necontrolată și necontrolată a IA sau a geneticii sau a oricărui alt domeniu, va veni momentul să se ajungă la un acord internațional privind modul de reglementare a acestor lucruri.

Tucker: Apreciez tot timpul pe care ni l-ați acordat. Trebuie doar să vă pun o ultimă întrebare. Și aceasta este despre cineva care este foarte faimos în Statele Unite. Probabil că nu și aici. Evan Gershkovich, care este reporter la Wall Street Journal. Are 32 de ani. Și este în închisoare de aproape un an. Aceasta este o poveste uriașă în Statele Unite. Și vreau doar să vă întreb direct, fără a intra în detalii sau în versiunea dvs. despre ce s-a întâmplat, dacă, ca un semn de decență, ați fi dispuși să ni-l eliberați și noi îl vom aduce înapoi în Statele Unite.

Vladimir Putin: Am făcut atât de multe gesturi de bunăvoință din decență încât cred că am rămas fără ele. Nu am văzut niciodată pe nimeni să ne întoarcă reciproca într-un mod similar. Cu toate acestea, în teorie, putem spune că nu excludem că putem face acest lucru dacă partenerii noștri fac pași reciproci. Când vorbesc despre parteneri, mă refer în primul rând la serviciile speciale. Serviciile speciale sunt în contact unul cu celălalt. Acestea discută despre problema în cauză. Nu există niciun tabu pentru a rezolva această problemă. Suntem dispuși să o rezolvăm, dar există anumiți termeni care sunt discutați prin intermediul canalelor serviciilor speciale. Cred că se poate ajunge la un acord.

Tucker: Deci, în mod obișnuit, vreau să spun că aceste lucruri se întâmplă de secole. O țară prinde un alt spion în interiorul granițelor sale. Îl schimbă cu unul dintre spionii săi din altă țară. Cred că ceea ce face, și nu e treaba mea, dar ceea ce face ca acest caz să fie diferit este că tipul nu este, evident, un spion. Este un puști și poate că a încălcat legea într-un fel sau altul, dar nu este un super spion și toată lumea știe asta. Și este ținut ostatic în schimb, ceea ce este adevărat cu tot respectul. Este adevărat. Și toată lumea știe că este adevărat. Așa că poate că el face parte dintr-o categorie diferită. Poate că nu e corect să cerem, știi, pe altcineva în schimbul eliberării lui. Poate că înjosește Rusia să facă asta.

Vladimir Putin: Știți, se pot da interpretări diferite cu privire la ceea ce înseamnă un spion. Dar există anumite lucruri prevăzute de lege. Dacă o persoană obține informații secrete și face acest lucru într-o manieră conspirativă, atunci acest lucru este calificat drept spionaj. Și asta este exact ceea ce făcea el. Primea informații secrete, confidențiale, și o făcea pe ascuns. Poate că a făcut-o din neglijență sau din proprie inițiativă. Având în vedere faptul că acest lucru este calificat ca spionaj. Faptul a fost dovedit, deoarece a fost prins în flagrant când primea aceste informații. Dacă ar fi fost o scuză exagerată, o invenție, ceva nedovedit, ar fi fost o altă poveste atunci. Dar a fost prins în flagrant când primea în secret informații confidențiale. Ce este atunci?

Tucker: Dar sugerați că lucra pentru guvernul american sau pentru NATO, sau că era doar un reporter căruia i s-a dat un material pe care nu trebuia să-l aibă? Acestea par a fi lucruri foarte diferite, foarte diferite.

Vladimir Putin: Nu știu pentru cine lucra. Dar aș dori să reiterez că obținerea de informații clasificate în secret se numește spionaj. Iar el lucra pentru serviciile speciale americane, pentru alte agenții. Nu cred că lucra pentru Monaco, deoarece Monaco nu prea este interesat să obțină aceste informații. Depinde de serviciile speciale să ajungă la un acord. Au fost puse niște baze. Există persoane care, din punctul nostru de vedere, nu au legătură cu serviciile speciale. Permiteți-mi să vă spun o poveste despre o persoană care execută o pedeapsă într-o țară aliată a SUA. Această persoană, din cauza sentimentelor patriotice, a eliminat un bandit într-una dintre capitalele europene. În timpul evenimentelor din Caucaz, știți ce făcea? Nu vreau să spun asta, dar o voi face oricum. Îi așeza pe soldații noștri luați prizonieri pe șosea și apoi trecea cu mașina peste capetele lor. Ce fel de persoană este aceasta? Poate fi numit măcar om? Dar a existat un patriot care l-a eliminat într-una din capitalele europene. Indiferent dacă a făcut-o din proprie voință sau nu. Aceasta este o altă întrebare.

Tucker: Vreau să spun, asta e cu totul altceva. E un reporter de 32 de ani.

Vladimir Putin: A comis ceva diferit. Nu este doar un jurnalist. Repet. Este un jurnalist care obține în secret informații confidențiale. Da, este diferit, dar totuși, vorbesc despre alte persoane care sunt controlate în esență de autoritățile americane, indiferent unde își ispășesc pedeapsa.

Tucker: Există un dialog permanent între serviciile speciale. Acest lucru trebuie rezolvat într-un mod calm, responsabil și profesionist. Ei păstrează legătura, așa că lăsați-i să-și facă treaba.

Vladimir Putin: Nu exclud ca persoana la care vă referiți, domnul Gershkovici, să se întoarcă în patria sa. Dar, până la urmă, nu are niciun sens să-l ținem în închisoare în Rusia. Dorim ca serviciile speciale americane să se gândească la modul în care pot contribui la atingerea obiectivelor pe care le urmăresc serviciile noastre speciale. Suntem pregătiți să discutăm. Mai mult, discuțiile sunt în curs de desfășurare și au existat multe exemple de discuții încununate de succes. Probabil că și aceasta va fi încununată de succes. Dar trebuie să ajungem la un acord.

Tucker:  Sper că îi veti da drumul. Dle președinte, mulțumesc.

Vladimir Putin: Vreau, de asemenea, ca el să se întoarcă în sfârșit în țara sa natală. Sunt absolut sincer. Dar permiteți-mi să spun încă o dată că dialogul continuă. Cu cât facem mai publice lucrurile de această natură, cu atât mai dificil este să le rezolvăm. Totul trebuie să se facă în mod calm.

Tucker: Mă întreb dacă asta e valabil și pentru război. Cred că vreau să vă mai pun o întrebare, și anume, și poate că nu vreți să o spuneți din motive strategice, dar sunteți îngrijorat că ceea ce se întâmplă în Ucraina ar putea duce la ceva mult mai mare și mult mai oribil? Și cât de motivat sunteți doar să sunați guvernul american și să spuneți "hai să ajungem la o înțelegere"?

Vladimir Putin: Am spus deja că nu am refuzat să discutăm. Suntem dispuși să negociem. Este vorba de partea occidentală, iar Ucraina este, evident, un stat satelit al SUA. Este evident. Nu vreau să o luați ca și cum aș căuta un cuvânt puternic sau o insultă. Dar amândoi înțelegem ce se întâmplă. Sprijinul financiar. Au fost furnizate 72 de miliarde de dolari americani. Germania este pe locul doi, apoi vin alte țări europene. Zeci de miliarde de dolari americani merg în Ucraina. Există un aflux uriaș de arme. În acest caz, ar trebui să spuneți actualei conduceri ucrainene să se oprească și să vină la o masă de negocieri, să anuleze acest decret absurd. Noi nu am refuzat.

Tucker: Sigur, dar ai spus-o deja. Nu am crezut că ai vrut să spui că este o insultă, pentru că ai spus deja corect, s-a raportat că Ucraina a fost împiedicată să negocieze un acord de pace de către fostul prim-ministru britanic care a acționat în numele administrației Biden. Deci, bineînțeles că sunt un satelit. Țările mari controlează țările mici. Asta nu este ceva nou. Și de aceea am întrebat despre tratarea directă cu administrația Biden, care ia aceste decizii, nu cu președintele Zelensky al Ucrainei.

Vladimir Putin: Ei bine, dacă administrația Zelensky din Ucraina a refuzat să negocieze, presupun că a făcut-o la ordinul Washingtonului. Dacă Washingtonul consideră că a fost o decizie greșită, să renunțe la ea. Să găsească scuza delicată pentru ca nimeni să nu fie jignit. Să găsească o cale de ieșire. Nu noi am fost cei care am luat această decizie. Au fost ei. Așa că lăsați-i să revină asupra ei. Asta e tot. Cu toate acestea, au luat o decizie greșită. Iar acum trebuie să căutăm o cale de ieșire din această situație pentru a le corecta greșelile. Ei au făcut-o, așa că lăsați-i pe ei înșiși să o corecteze. Noi susținem acest lucru.

Tucker: Așadar, vreau doar să mă asigur că nu înțeleg greșit ceea ce spui. Nu cred că înțeleg. Cred că spuneți că doriți o soluționare negociată a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Vladimir Putin: Corect. Și am reușit. Am pregătit documentul uriaș la Istanbul, care a fost parafat de șeful delegației ucrainene. El și-a pus semnătura pe unele dintre prevederi, nu pe toate. Și-a pus semnătura și apoi el însuși a spus: suntem gata să îl semnăm, iar războiul s-ar fi terminat de mult. Acum 18 luni. Cu toate acestea, premierul Johnson a venit, a discutat cu noi și am pierdut această șansă. Ei bine, ați ratat-o. Ați făcut o greșeală. Lăsați-i să se întoarcă la asta. Asta este tot. De ce trebuie să ne deranjăm pe noi înșine și să corectăm greșelile altcuiva? Știu că cineva poate spune că este greșeala noastră. Noi am fost cei care am intensificat situația și am decis să punem capăt războiului care a început în 2014, în Donbas. Așa cum am spus deja, prin intermediul armelor. Permiteți-mi să mă întorc la continuarea istoriei. V-am spus deja acest lucru. Tocmai discutam despre asta. Haideți să ne întoarcem la 1991, când ni s-a promis că NATO nu se va extinde, până în 2008, când s-au deschis ușile NATO, la Declarația de suveranitate de stat a Ucrainei, prin care Ucraina a fost declarată stat neutru. Să ne întoarcem la faptul că bazele militare ale NATO și ale SUA au început să apară pe teritoriu, Ucraina creând amenințări la adresa noastră. Să ne întoarcem la lovitura de stat din Ucraina din 2014. Este inutil, totuși, nu-i așa? Putem să mergem înainte și înapoi la nesfârșit, dar ei au oprit negocierile. Este o greșeală? Da. Corectați-o. Suntem pregătiți. De ce mai este nevoie?

Tucker: Credeți că este prea umilitor în acest moment pentru NATO să accepte controlul rusesc asupra a ceea ce acum doi ani era teritoriu ucrainean?

Vladimir Putin: Am spus să-i lăsăm să se gândească cum să o facă cu demnitate. Există opțiuni dacă există voință. Până acum, a existat agitația și țipetele legate de provocarea unei înfrângeri strategice a Rusiei pe câmpul de luptă. Dar acum se pare că ei ajung să realizeze că este dificil de realizat, dacă este posibil, chiar deloc. În opinia mea, este imposibil prin definiție. Nu se va întâmpla niciodată. Mi se pare că acum cei care sunt la putere în Occident au ajuns să realizeze și ei acest lucru. Dacă este așa, dacă realizarea s-a instalat, ei trebuie să se gândească la ce să facă în continuare. Noi suntem pregătiți pentru acest dialog.

Tucker: Ați fi dispuși să spuneți felicitări, NATO, ați câștigat și să păstrați situația așa cum este acum?

Vladimir Putin: Știți, este un subiect de negociere. Nimeni nu este dispus să conducă sau, ca să mă exprim mai exact... sunt dispuși, dar nu știu cum să o facă. Știu că vor să o facă. Nu este vorba doar de faptul că eu văd acest lucru, ci știu că ei doresc, dar se străduiesc să înțeleagă cum să o facă. Ei au condus situația până în punctul în care ne aflăm. Nu noi am făcut acest lucru. Sunt partenerii noștri, adversarii noștri care au făcut acest lucru. Ei bine, acum să se gândească cum să inverseze situația. Noi nu suntem împotriva acestui lucru. Ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist acest lucru. Această mobilizare nesfârșită în Ucraina, isteria, problemele interne, mai devreme sau mai târziu va duce la un acord. Știți, probabil că sună ciudat, având în vedere situația actuală. Dar relațiile dintre cele două popoare se vor reconstrui oricum. Va fi nevoie de mult timp, dar se vor vindeca. Vă voi da exemple foarte neobișnuite. Există o întâlnire de luptă pe câmpul de luptă. Iată un exemplu concret. Soldații ucraineni sunt încercuiți. Acesta este un exemplu din viața reală. Soldații noștri le strigau. Nu există nicio șansă. Predați-vă. Ieșiți afară și veți fi în viață. Dintr-o dată, soldații ucraineni au început să strige de acolo în rusă. O rusă perfectă. Spunând că rușii nu se predau. Și toți au pierit. Ei încă se identifică ca fiind ruși. Ceea ce se întâmplă este, într-o anumită măsură, un element de război civil. Toată lumea din Occident crede că poporul rus a fost divizat de ostilități pentru totdeauna, iar acum se va reunifica. Unitatea este încă acolo. De ce autoritățile ucrainene desființează Biserica Ortodoxă Ucraineană? Pentru că aceasta reunește nu doar teritoriul. Ea ne unește sufletele. Nimeni nu va putea separa sufletul. Să încheiem aici sau mai este ceva?

Tucker: Mulțumesc, domnule președinte.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră