Ucraina trebuie să-și retragă trupele din patru dintre regiunile sale și să renunțe la apartenența la NATO, a declarat Vladimir Putin, ridicând posibilitatea unor negocieri în aceste condiții, scrie Le Monde
„De îndată ce Kievul (…) va începe retragerea efectivă a trupelor [din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie] și va anunța abandonarea planului său de aderare la NATO, vom da imediat ordinul de încetare a focului și începem negocierile ”, a spus președintele rus, adresându-se directorilor Ministerului de Externe rus.
Putin a atras în mod special atenția asupra faptului că Forțele Armate ale Ucrainei trebuie să fie retrase de pe întreg teritoriul noilor regiuni „în limitele administrative care existau la momentul intrării lor în Ucraina”, scrie Ria Novosti
Liderul rus a mai indicat că pentru o reglementare pașnică este necesar să se stabilească statutul neutru, nealiniat, liber nuclear al Ucrainei, este necesară demilitarizarea și denazificarea acesteia. El a subliniat că aceasta este poziția de principiu a Rusiei, cu care, în plus, „toată lumea a fost de acord în general în timpul negocierilor de la Istanbul din 2022”.
Putin a remarcat că atunci când se rezolvă conflictul, este necesar să se asigure pe deplin drepturile, libertățile și interesele cetățenilor vorbitori de limbă rusă din Ucraina și să se recunoască noile realități teritoriale - statutul republicilor populare Crimeea, Sevastopol, Donețk și Lugansk, regiunile Herson și Zaporojie. ca subiecţi ai Federaţiei Ruse.
„În viitor, toate aceste prevederi fundamentale, fundamentale, trebuie înregistrate sub formă de acorduri internaționale fundamentale”, a spus șeful statului.
De asemenea, rezolvarea conflictului presupune și abolirea tuturor sancțiunilor anti-ruse impuse de Occident, a adăugat Putin.
„Voi sublinia principalul lucru. Esența propunerii noastre nu este un fel de armistițiu temporar sau de suspendare a focului, așa cum, de exemplu, dorește Occidentul pentru a restabili pierderile, a rearma regimul de la Kiev, a îlpregăti pentru o nouă ofensivă, repet, nu este vorba de înghețarea conflictului, ci de finalizarea lui definitivă”.
Șeful statului rus a menționat că Rusia face astăzi o altă propunere de pace reală, dar dacă Occidentul și Kievul refuză, atunci aceasta va deveni responsabilitatea lor politică și morală pentru continuarea vărsării de sânge.
O astfel de decizie va duce și la o înrăutățire a poziției autorităților ucrainene, a adăugat Putin.
„Evident, realitățile de pe teren, pe linia de contact de luptă, vor continua să se schimbe – nu în favoarea regimului de la Kiev și condițiile pentru începerea negocierilor vor fi diferite”, a conchis el.
Aceste cereri constituie o cerere de facto pentru capitularea Ucrainei. Președintele rus a proclamat în septembrie 2022 anexarea celor patru regiuni din estul și sudul Ucrainei, pe care armata rusă le ocupă doar parțial.
Vladimir Putin a denigrat, de asemenea, Conferința la nivel înalt pentru pace în Ucraina, de la care Rusia a fost exclusă, care va avea loc în acest weekend în Elveția la inițiativa Ucrainei, considerând-o ca pe o „stratagemă de a distrage „atenția tuturor” asupra adevaratelor responsabilități pentru conflict, pe care le atribuie puterilor occidentale și Kievului.
„În acest sens, vreau să subliniez că fără participarea Rusiei și un dialog onest și responsabil cu noi, este imposibil să se obțină o soluție pașnică în Ucraina și securitatea Europei în general ”, a adăugat el.
Vladimir Poutine a déclaré ce vendredi qu'il négociera avec l'Ukraine en cas de retrait des forces ukrainiennes des quatre régions qu'il revendique et lorsque Kiev aura renoncé à rejoindre l'Otan #AFP pic.twitter.com/QBVJtpiXet
— Agence France-Presse (@afpfr) June 14, 2024