Putin: Este o „prostie completă” să spui că explozia Nord Stream a fost organizată de grupuri pro-ucrainene

15 Mar 2023
Putin: Este o „prostie completă” să spui că explozia Nord Stream a fost organizată de grupuri pro-ucrainene

Explozia de acest fel, cu atâta putere, la atâta adâncime, poate fi realizată doar de specialiști, susținuți de întreaga putere a statului, spune președintele Rusiei, scrie agentia din Turcia Anadolu.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că ar fi „un nonsens complet” să spună că explozia de la gazoductele Nord Stream a fost organizată de activiști pro-ucraineni.

„O explozie de acest gen, cu o asemenea putere, la o asemenea adâncime, poate fi realizată doar de specialiști și susținută de întreaga putere a statului, care are anumite tehnologii”, a spus Putin într-un interviu acordat unui jurnalist rus.

Putin a mai susținut că explozia de la conductă a fost comisă la nivel de stat și că nu poate fi făcută de „amatori”.

„Faptul că acesta este un atac terorist nu mai este un secret pentru nimeni, cred că toată lumea l-a recunoscut deja. Mai mult, atacul terorist, destul de evident, a fost comis la nivel de stat, pentru că niciun amator nu poate comite astfel de acțiuni”, a spus Putin.

Ca răspuns la o întrebare privind posibilitatea ca țările occidentale să fie implicate în explozie, Putin a spus: „Ei bine, desigur!”

„Trebuie să căutăm întotdeauna pe cei care sunt interesați. Și cine este interesat? Teoretic, SUA, desigur, sunt interesate -- pentru a opri furnizarea de transportatori de energie ruși către piața europeană și pentru a furniza volume proprii, inclusiv gaz natural lichefiat”, a spus el.

Cu privire la întrebarea dacă Rusia efectuează o anchetă asupra incidentului, Putin a spus că este „foarte dificil” de condus, deoarece Moscovei i se refuză posibilitatea de a examina locul exploziei.

El a adăugat că nu a fost o „mică secțiune” a conductei care a fost avariată, spunând: „Nu, a avut loc o explozie, a fost foarte puternică, conducta a fost smulsă, a zburat. O bucată mare. Nu-mi amintesc câți metri, s-au dovedit a fi smulși din sistemul de conducte, au zburat undeva în lateral, la aproximativ 5 până la 8 metri."

Putin a mai spus că o navă Gazprom a găsit dovezi ale posibilei prezențe a unui alt dispozitiv exploziv pe conducta Nord Stream, situată la 30 de kilometri (18,6 mile) de locul exploziei anterioare.

El a menționat că avariile aduse conductei pot fi reparate, dar ar fi nevoie de timp, bani și noi tehnologii, deoarece nu există „exemple de reparare a unor astfel de sisteme după astfel de incidente”.

Conductele Nord Stream, care transportau gaze naturale rusești în nordul Germaniei prin Marea Baltică, au fost rupte într-o serie de explozii pe 26 septembrie, provocând scurgeri în ceea ce oficialii din țările din regiune au numit „probabil sabotaj”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră