„Era lumii unipolare a luat sfârșit” și această schimbare „face parte din poveste” și „nu este reversibilă” a afirmat președintele rus Vladimir Putin în discursul său la ședința plenară a Forumului Economic de la Sankt Petersburg, începând cu un atac dur la adresa „polițistului lumii” reprezentat de Statele Unite, scrie NewYorkTimes
Președintele Vladimir V. Putin al Rusiei și-a reluat vineri critica față de Statele Unite ca putere în declin care își tratează aliații ca pe niște colonii, declarându-se în același timp excepțională și „mesagerul Domnului pe Pământ”.
„Dacă sunt excepționale, atunci asta înseamnă că toți ceilalți sunt de clasa a doua”, a spus domnul Putin despre Statele Unite într-o adresă pe care Kremlinul a catalogat-o ca fiind „extrem de importantă” la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg – un eveniment anual. conferință de afaceri cunoscută cândva drept „Davosul Rusiei”.
Putin, ale cărui remarci au fost amânate cu peste o oră după ce Kremlinul a citat atacuri cibernetice distribuite „la scară largă” de refuzare a serviciului asupra sistemelor informatice ale conferinței, a vorbit mai mult de 70 de minute, dar abia a amintit războiul din Ucraina. În schimb, el s-a concentrat asupra modului în care a susținut că economia Rusiei ar putea înflori în ciuda sancțiunilor occidentale. El a promis reforme de mediu și de reglementare, precum și inițiative guvernamentale pentru a sprijini cererea pentru afacerile rusești.
„Rusia intră în epoca apropiată ca o țară puternică și suverană”, a spus Putin. „Cu siguranță vom folosi noile oportunități colosale pe care această eră se deschide în fața noastră și vor deveni și mai puternice.”
Liderul rus a spus că Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva Rusiei la ordinele Washingtonului, în ciuda prejudiciului adus propriei economii, spunând că „Uniunea Europeană și-a pierdut complet suveranitatea politică”.
El a susținut că politicienii occidentali dau vina în mod fals pe inflația din țările lor pe războiul din Ucraina, pentru a distrage atenția publicului de la ceea ce el a descris drept motivele reale: cheltuieli excesive ale guvernului occidental și politică monetară laxă. „Auzim cu toții despre așa-numita inflație Putin în Occident”, a spus Putin.
„Când văd asta, mă gândesc mereu: cui este destinat acest lucru, această prostie? Pentru cineva care nu știe să scrie sau să citească.”
Și a avertizat că inflația amenință să provoace „foame în cele mai sărace țări”, adăugând: „Acest lucru va fi pe deplin asupra conștiinței Statelor Unite și a euro-birocrației”.
Pe plan intern, Putin a insistat că economia rusă va rămâne deschisă investițiilor și cooperării străine.
„Rusia, în timp ce prietenii noștri occidentali visează literalmente la asta, nu va lua niciodată calea izolării și autarhiei”, a spus Putin.
El a promis că va reduce birocrația care afectează ceea ce rămâne din economia de piață a Rusiei, promițând că va reduce frecvența auditurilor și a încarcerării directorilor în investigațiile preliminare. Și le-a adresat magnaților de afaceri ruși să-și păstreze banii acasă, arătând pe sancțiunile din acest an ca dovadă că ar trebui să rupă legăturile cu Occidentul.
„Succesul real, solid și sentimentul de demnitate și respect de sine vor veni doar atunci când vă legați viitorul și viitorul copiilor voștri de Patria voastră”, a spus Putin
„Cei care nu au vrut să audă acest mesaj evident au pierdut sute de milioane, dacă nu miliarde de dolari în Occident”, a spus el.