Putin e pregătit pentru o încetare a focului pe frontul actual al Ucrainei

24 Mai 2024
Putin e pregătit pentru o încetare a focului pe frontul actual al Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina cu o încetare a focului negociată care recunoaște liniile actuale de luptă, au declarat patru surse ruse pentru Reuters, spunând că este pregătit să lupte dacă Kievul și Vestul nu răspund.

Trei dintre surse, familiarizate cu discuțiile din anturajul lui Putin, au spus că veteranul lider rus și-a exprimat frustrarea unui grup restrâns de consilieri în legătură cu ceea ce el consideră că sunt încercări susținute de Occident de a împiedica negocierile și decizia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a exclude discuțiile.

„Putin poate lupta atâta timp cât este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregătit pentru o încetare a focului – pentru a îngheța războiul”, a spus unul dintre cei patru, o sursă principală rusă care a lucrat cu Putin și cunoaște conversațiile la nivel înalt din Kremlinul.

Pentru acest raport, Reuters a vorbit cu un total de cinci persoane care lucrează sau au lucrat cu Putin la un nivel superior în lumea politică și de afaceri. A cincea sursă nu a comentat înghețarea războiului pe frontul actual.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, ca răspuns la o solicitare de comentarii, a declarat că șeful Kremlinului a precizat în mod repetat că Rusia este deschisă dialogului pentru a-și atinge obiectivele, spunând că țara nu vrea „război etern”.

Ministerul Ucrainei de Externe și Ministerul Apărării nu au răspuns la întrebări.

Numirea săptămâna trecută a economistului Andrei Belousov în funcția de ministru al apărării al Rusiei a fost considerată de unii analiști militari și politici occidentali ca plasând economia Rusiei pe un picior de război permanent pentru a câștiga un conflict prelungit.

A urmat presiunii susținute pe câmpul de luptă și progreselor teritoriale ale Rusiei în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, sursele au spus că Putin, reales în martie pentru un nou mandat de șase ani, ar folosi mai degrabă impulsul actual al Rusiei pentru a lăsa războiul în urmă. 

Pe baza cunoștințelor lor despre conversațiile din rândurile superioare ale Kremlinului, două dintre surse au spus că Putin era de părere că câștigurile în război de până acum sunt suficiente pentru a vinde o victorie poporului rus.

Cel mai mare conflict terestru al Europei de după cel de-al Doilea Război Mondial a costat zeci de mii de vieți de ambele părți și a dus la sancțiuni occidentale drastice asupra economiei Rusiei.

Trei surse au spus că Putin a înțeles că orice progres dramatic ar necesita o altă mobilizare la nivel național, pe care nu a dorit-o, iar una dintrre surse, care îl cunoaște pe președintele rus, a spus că popularitatea sa a scăzut după prima mobilizare din septembrie 2022.

Convocarea națională a speriat o parte a populației din Rusia, determinând sute de mii de bărbați în vârstă de recrutare să părăsească țara. Sondajele au arătat că popularitatea lui Putin a scăzut cu câteva puncte.

Peskov a spus că Rusia nu are nevoie de mobilizare și, în schimb, recrutează contractori voluntari pentru forțele armate.

Perspectiva unei încetări a focului sau chiar a unor discuții de pace pare în prezent îndepărtată.

Zelenskii a spus în repetate rânduri că pacea în condițiile lui Putin nu este un început. El a promis că va relua teritoriul pierdut, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. El a semnat un decret în 2022 care a declarat oficial orice discuții cu Putin „imposibile”.

Una dintre surse a prezis că niciun acord nu ar putea avea loc cât timp Zelenski era la putere, cu excepția cazului în care Rusia l-a ocolit și a încheiat un acord cu Washingtonul. Cu toate acestea, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, vorbind săptămâna trecută la Kiev, a declarat reporterilor că nu crede că Putin este interesat de negocieri serioase.

Discuții în Elveția

Ucraina se pregătește pentru discuții găzduite de Elveția luna viitoare, menite să unifice opinia internațională cu privire la modul de a pune capăt războiului. Discuțiile au fost convocate la inițiativa lui Zelenski, care a spus că Putin nu ar trebui să participe. Elveția nu a invitat Rusia.

Moscova a spus că discuțiile nu sunt credibile fără ca acestea să fie acolo. Ucraina și Elveția doresc ca aliații ruși, inclusiv China, să participe.

Vorbind în China pe 17 mai, Putin a spus că Ucraina poate folosi discuțiile cu Elveția pentru a determina un grup mai larg de țări să susțină cererea lui Zelensky de retragere totală a Rusiei, despre care Putin a spus că ar fi o condiție impusă mai degrabă decât o negociere de pace serioasă.

Ministerul de Externe elvețian nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

"Suntem pregătiți pentru discuții. Nu am refuzat niciodată", a spus Putin în China.

Kremlinul spune că nu comentează progresul a ceea ce numește operațiunea sa militară specială din Ucraina, dar a spus în repetate rânduri că Moscova este deschisă la ideea unor discuții bazate pe „noile realități de pe teren”.

Ca răspuns la întrebările pentru această poveste, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a spus că orice inițiativă pentru pace trebuie să respecte „integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional” și a descris Rusia drept singurul obstacol în calea păcii în Ucraina.

„Kremlinul nu a demonstrat încă vreun interes semnificativ în încheierea războiului său, dimpotrivă”, a spus purtătorul de cuvânt.

În trecut, Kievul a respins pretinsa disponibilitate a Rusiei de a vorbi ca o încercare de a transfera vina asupra ei pentru război.

Kievul spune că Putin, a cărui echipă a negat în mod repetat că plănuia un război înainte de a invada Ucraina în 2022, nu poate fi de încredere că va onora vreun acord.

Atât Rusia, cât și Ucraina au spus, de asemenea, că se tem că cealaltă parte ar folosi orice încetare a focului pentru a se rearma.

Kievul și susținătorii săi occidentali se bazează pe un pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari și pe un ajutor militar european suplimentar pentru a inversa ceea ce Zelenskiy a descris pentru Reuters săptămâna aceasta drept „unul dintre cele mai dificile momente” ale războiului la scară largă.

Pe lângă lipsa de muniție după întârzierile SUA în aprobarea pachetului, Ucraina a recunoscut că se luptă să recruteze suficiente trupe și luna trecută a redus vârsta pentru bărbații care pot fi recrutați la 25 de la 27 de ani.

Teritoriu

Insistența lui Putin de a bloca orice câștiguri pe câmpul de luptă într-un acord este nenegociabilă, au sugerat toate sursele.

Putin ar fi, totuși, gata să se mulțumească cu ce pământ are acum și să înghețe conflictul în linia frontului actual, au spus patru dintre surse.

„Putin va spune că am câștigat, că NATO ne-a atacat și ne-am păstrat suveranitatea, că avem un coridor terestru spre Crimeea, ceea ce este adevărat”, a spus unul dintre ei, dând propria analiză.

Înghețarea conflictului pe liniile actuale ar lăsa Rusia în posesia unor părți substanțiale din patru regiuni ucrainene pe care le-a încorporat oficial în Rusia în septembrie 2022, dar fără control deplin asupra vreuneia dintre ele.

Un astfel de aranjament nu ar atinge obiectivele pe care și le-a stabilit Moscova la acea vreme, când a spus că cele patru regiuni ale Ucrainei - Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Herson - îi aparțin acum în întregime.

Peskov a spus că nu poate fi vorba de restituirea celor patru regiuni care acum fac parte permanent din Rusia, conform propriei sale constituții.

Un alt factor care influențează opinia șefului de la Kremlin conform căreia războiul ar trebui să se încheie este că, cu cât acesta durează mai mult, cu atât mai mulți veterani înrădăcinați se întorc în Rusia, nemulțumiți de locurile de muncă și perspectivele de venituri postbelice, creând potențial tensiuni în societate, a spus unul dintre sursele, care a lucrat cu Putin.

"Rusia va avansa mai mult"

În februarie, trei surse ruse au declarat pentru Reuters că Statele Unite au respins o sugestie anterioară a lui Putin de încetare a focului pentru înghețarea războiului.

În absența unui încetare a focului, Putin vrea să ocupe cât mai mult teritoriu pentru a crește presiunea asupra Ucrainei, încercând în același timp să exploateze oportunități neașteptate pentru a obține mai multe, au spus trei dintre surse.

Forțele ruse controlează aproximativ 18% din Ucraina și în această lună au ajuns în regiunea de nord-est a Harkovului.

Putin se bazează pe populația mare a Rusiei în comparație cu Ucraina pentru a susține forța de muncă superioară chiar și fără o mobilizare, susținută de pachete de salariu neobișnuit de generoase pentru cei care se înscriu.

„Rusia va împinge mai departe”, a spus sursa care a lucrat cu Putin.

Putin va cuceri încet teritorii până când Zelenski va veni cu o ofertă de oprire, a spus persoana, spunând că liderul rus și-a exprimat părerea asistenților că Occidentul nu va furniza suficiente arme, slăbind moralul Ucrainei.

Liderii americani și europeni au spus că vor fi alături de Ucraina până când suveranitatea sa de securitate va fi garantată. Țările și aliații NATO spun că încearcă să accelereze livrările de arme.

„Rusia ar putea pune capăt războiului în orice moment, retrăgându-și forțele din Ucraina, în loc să continue să lanseze atacuri brutale împotriva orașelor, portului și oamenilor din Ucraina în fiecare zi”, a spus Departamentul de Stat ca răspuns la o întrebare despre livrările de arme.

Toate cele cinci surse au spus că Putin le-a spus consilierilor că nu are niciun proiect pe teritoriul NATO, reflectând comentariile sale publice cu privire la această chestiune. Două dintre surse au citat preocupările Rusiei cu privire la pericolul tot mai mare de escaladare cu Occidentul, inclusiv escaladarea nucleară, din cauza conflictului cu Ucraina.

Departamentul de Stat a declarat că Statele Unite nu și-au ajustat postura nucleară și nici nu au văzut niciun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară.

„Continuăm să monitorizăm mediul strategic și rămânem pregătiți”, a spus purtătorul de cuvânt.

Alte stiri din Externe

Ultima oră