Putin ar putea să-și consolideze puterea în Rusia chiar și în cazul unei înfrângeri

07 Mar 2023
Putin ar putea să-și consolideze puterea în Rusia chiar și în cazul unei înfrângeri

"Putin si-a asigurat deja o ușă de ieșire, șeful Kremlinului ar putea, chiar și în cazul unei înfrângeri, să-și consolideze puterea în Rusia, spune scriitorul franco-rus Iegor Gran într-un interviu în L'Express.

  • Express: Se spune că aproape 200.000 de soldați ruși au murit sau din luptă, conform estimărilor occidentale. Vedeți, în populația rusă, un început de protest?

Iegor Gran: Nu. Exodul care a urmat mobilizării parțiale din 21 septembrie nu a provocat nicio conștientizare. De asemenea, am observat că rușii care au părăsit Rusia nu au organizat evenimente anti-Putin în străinătate, ceea ce le pune la îndoiala motivațiile, cel puțin ale unora dintre ei ... nici în Rusia nu s-a întâmplat nimic.

Desigur, veți spune, „rușii care protestează sunt arestați”. Este atât adevărat, cât și fals. Cineva care vine cu o pancartă anti-razboi în stradă va fi oprit după zece minute. Dar ce se va întâmpla cu el? De cele mai multe ori, va avea doar o amendă administrativă. ONG-ul rus OVD-INFO, care luptă împotriva persecuției politice, a publicat cifre edificatoare. În 2022, au fost 6000 de arestări și 420 de condamnări penale. Acestea sunt desigur 420 prea multe, dar față de populația rusă, 143 de milioane de locuitori, sau chiar față de sutele de victime în Iran de exemplu, această cifră nu este ridicată. Represiunea a fost mult mai grea sub Brejnev.

  • Cum explici?

În majoritatea lor, poporul rus este de acord cu politica condusă de putere. Am spus acum un an că problema era mai presus de toate propaganda care a spălat creierul rușilor. Astăzi, ne dăm seama că răul este mult mai profund.

  • Asta ce înseamnă?

Este un fenomen destul de ciudat și specific pentru ruși: nevoia existențială de a fi respectați. Iată cum gândesc ei: „Oricât de prost trăiesc, chiar dacă am un salariu de mizerie și spitalul din orașul meu este sub-echipat: esențialul este să le fie frică de noi în afara țării, să fim de temut". De aici discursul recurent asupra bombei nucleare. Rușii găsesc normal să se poziționeze ca o amenințare. Când prezentatorul rus Soloviev, bine cunoscut, a spus pe un canal public: „Putem rade Londra”, oamenii au fost fericiți ...

  • Ca și cum ar fi avut atât un complex de inferioritate, cât și superioritate față de Occident?

Exact asta, sunt luate în acest echipament dublu.

  • Cum să ieșim din această spirală?

Cel mai bun viitor pentru Rusia ar fi să sufere o înfrângere umilitoare. Pentru că trebuie să înțelegeți că Putin și-a pregatit deja o ușă magnifică de ieșire. Deocamdată, este convins că va ajunge să epuizeze acest Occident, judecat democratic și venal, care se gândește doar să facă afaceri și, crede el, va ajunge să obosească. El și-a însușit fraza lui Lenin: „Capitaliștii ne vor vinde frânghia cu care îi vom spânzura”. Dacă, totuși, Putin își dă seama că pierde, atunci va declara solemn poporului său că și-a îndeplinit toate obiectivele, că a rezistat genial NATO și că s-a retras de la Donbass, pentru că este un om de pace! El va evita astfel înfrângerea și se va bucura de un triumf popular în Rusia.

  • Și rușii vor înghiți asta?

Când reușești să vinzi populației tale că Ucraina este populată de naziști și soldați NATO, vă puteți imagina totul! Spre deosebire de ceea ce credem, rușii nu suferă o cenzură reală pe internet. În fiecare zi, sunt 50 de milioane de ruși conectați la YouTube. Aceștia ar putea contracara propaganda Kremlinului, să citească analizele critice ale jurnaliștilor ruși exilați în străinătate, dar majoritatea nu o fac. Vor să creadă ce le spune Putin. Așa că da, rușii vor respecta acest discurs triumfător, cu excepția, poate, de 5 până la 10 % dintre ultra-naționaliști care, precum Igor Ghirkin, își petrec timpul criticând armata, iar acum vizează „vârful puterii”. Aceștia vor constitui un pericol pentru Putin. Cu siguranță se va gândi într-o zi să șteargă reprezentanții cei mai agitați.

La rândul său, Occidentul va striga, de asemenea, "victorie" și se va grăbi să organizeze o conferință pentru pace. Această dublă victorie paradoxală este un scenariu foarte probabil, care prezintă totuși două probleme majore: sistemul putinian va rămâne în vigoare, cu riscul ca Rusia să meargă la război în câțiva ani. Apoi, infractorii de război nu vor fi judecați sau pedepsiți, ca în cazul zborului MH17 sau asasinarea lui Alexandre Litvinenko.

Pentru Putin, retragerea din Donbass și oferirea unui acord de încetare a focului este cea mai bună modalitate de a diviza Occidentul. După aceea, vom vorbi în continuare despre trimiterea avioanelor în Ucraina? Vom continua să punem presiune asupra lui Putin care, totuși, îi va consolida puterea? Probabil ca nu.

  • În schimb, regimul poate exploda din interior?

Pentru a face acest lucru, Vladimir Putin ar trebui să se încapățâneze dincolo de rațiune. El este capabil de asta. Spre deosebire de Lenin, un tactician genial care a știut să se retragă atunci când era necesar și nu-i păsa de probleme de demnitate sau onoare, Putin este un mediocru. El poate foarte bine să spună: „Îi voi zdrobi pe toți, suntem pe calea victoriei”. Este cu atât mai probabil cu cât se pare că este foarte prost informat despre situația de pe teren. Această orbire l-ar putea duce la o înfrângere care ar provoca eliminări în Înaltul Comandament Militar și „Prigojinizarea” armatei [numită dupa Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner]. Acest scenariu ar accelera putrezirea regimului care, în opinia mea, a început deja. De asemenea, vedem câteva semne. De exemplu, înmulțirea, în ultimele luni, a incendiilor centrelor comerciale, abandonate după plecarea mărcilor occidentale. Indiferent dacă e vorba de racket, escrocherii de asigurare sau reglări de conturi, începem să găsim în Rusia reflexele mafiei din anii ’90.
Un alt factor ar putea provoca o implozie, exasperarea popoarelor care trăiesc în estul țării - Tuva, Burientia, Daghestan ... populațiile lor au fost întotdeauna considerate „Untermensch” [sub -oameni] de către puterea centrală. Aceste provincii au contribuit enorm la mobilizare. În fața numărului de sicrie care se întorc, ei ar putea ajunge la rebeliune.

  • Credeți în venirea la puterea unui om „providențial”, care reușește să oprească această coborâre în iad a unei țări întregi ? Opozanți precum Mikhail Khodorkovski sau Gari Kasparov, de exemplu?

Nu. Puterea rusă are o coloană vertebrală, FSB, care este o hidra cu mai multe capete, dintre care cel mai important se numește Vladimir Putin. Nu are ideologie. Într-o zi se prezintă ca un nostalgic al lui Stalin, în alta ca un ultraortodox sau un iubitor de țarism ... dar acestea sunt doar măști! Elementul central al putinismului este cleptocrația. Acest sistem a fost conectat, într-un fel de simbioză, pentru toate instituțiile, la sistemul juridic, la întreprinderile publice mari ... imaginați -vă un fel de metastaze care ar avea ramificări peste tot. Coeziunea sistemului nu este asigurată de represiune, ci de conștiință, ca o mafie. Facem afaceri, obținem servicii ... cum credeți că un cavaler alb, care apare peste noapte, va reuși să extragă acest rău? Este incredibil de dificil. Pe de altă parte, sistemul poate, în cazul unei înfrângeri majore, sa se gangreneze din interior. Vedem deja câteva semne. Prigojin și guvernatorul Sankt Petersburg, Alexandre Beglov, sunt în conflict deschis. Se urăsc unul pe altul. Capetele hidrei încep să se devoreze reciproc.

Alte stiri din Externe

Ultima oră