Putin ar putea ataca țările baltice și Moldova, spune șeful armatei belgiene

19 Dec 2023
Putin ar putea ataca țările baltice și Moldova, spune șeful armatei belgiene

Europa trebuie să demonstreze că se poate apăra, potrivit șefului armatei belgiene Michel Hofman, scrie Politico

După Ucraina, următoarele ținte ale Kremlinului ar putea fi Moldova și țările baltice, a avertizat șeful armatei belgiene Michel Hofman.

Rusia a "deja demonstrat că are voința de a ataca un vecin" Hofman a declarat pentru presa belgiană VRT în timp ce vizita soldații belgieni staționați în România. Limba președintelui rus Vladimir Putin „este întotdeauna ambiguă. Este absolut posibil ca mai târziu să aibă și alte idei. Fie în sudul Moldovei, fie în statele baltice," el a spus.

"Europa trebuie să se pregătească urgent și să declare clar că se poate apăra" și că „va... contraataca dacă va fi necesar”; a spus Hofman, care este șeful apărării forțelor armate belgiene.

Ucraina a respins invazia pe scară largă a lui Putin, care a început în februarie 2022 și nu dă semne de atenuare, în ciuda rezistenței acerbe din partea forțelor Kievului.

"Rusia a trecut la o industrie de război" a adăugat Hofman. Chiar dacă forțele Moscovei par slăbite în acest moment din cauza războiului lor în desfășurare împotriva Ucrainei, această slăbiciune este „temporară”; el a spus. Dacă Rusia câștigă războiul, „în cele din urmă își va regenera mașina de război și își va reconstrui forțele armate”, a avertizat şeful armatei.

Moldova vecină cu Ucraina și una dintre regiunile acesteia – Transnistria – este susținută de Kremlin. A funcționat ca un stat nerecunoscut de la căderea URSS, păstrându-și drapelul secerului și ciocanului din epoca sovietică și folosind limba rusă ca limbă oficială.

La vestul Kremlinului, țările baltice sunt protejate de clauza comună de apărare a NATO – iar un atac al trupelor lui Putin asupra Estoniei, Letoniei sau Lituaniei ar putea declanșa un conflict mai larg.

Alte stiri din Externe

Ultima oră