Aceste comentarii vin în momentul în care Occidentul începe să autorizeze lovituri pe teritoriul Rusiei, în anumite condiții, cu arme furnizate la Kiev, scrie Le Figaro
Președintele rus Vladimir Putin a amenințat miercuri că va livra țări terțe arme care ar putea afecta interesele occidentale dacă Occidentul permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachetele sale cu rază lungă de acțiune.
Aceste comentarii vin în momentul în care Occidentul începe să autorizeze lovituri pe teritoriul Rusiei, în anumite condiții, cu arme furnizate la Kiev. Ucraina cere acest drept de luni de zile. Pentru Putin, dacă în viitor ar fi lansate rachete cu rază lungă de acțiune care necesită asistența personalului militar occidental împotriva unor ținte din Rusia, Moscova ar răspunde.
„Dacă cineva consideră că este posibil să furnizăm astfel de arme în zona de luptă pentru a lovi teritoriul nostru (...), de ce să nu avem dreptul să ne furnizăm arme de același tip în regiunile lumii în care vor fi lovite instalații sensibile ale țărilor care acționează astfel împotriva Rusiei? , a lansat Putin în cadrul unui lung interviu acordat agențiilor de presă, inclusiv AFP. Multe state occidentale se opun folosirii armelor lor pe teritoriul Rusiei, în special a rachetelor cu rază lungă de acțiune, de înaltă precizie, temându-se că acest lucru ar putea împinge Moscova spre escaladare.
Foarte periculos
Președintele rus a reafirmat, de asemenea, că instructorii militari occidentali „sunt deja în Ucraina și suferă pierderi acolo”, pe care le păstrează secrete. „Sunt prezenți pe teritoriul Ucrainei și, din păcate pentru ei, suferă pierderi. Statele Unite și statele europene preferă să tacă ”, a spus el în cadrul acestei întâlniri organizate în marja Forumului Economic de la Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei).
Franța a anunțat recent că are în vedere trimiterea de instructori militari în Ucraina pentru a accelera pregătirea soldaților ucraineni și formarea unei coaliții europene în acest scop. Putin susținuse deja săptămâna trecută că instructorii occidentali se aflau în Ucraina, „sub pretextul unor mercenari” care luptă alături de forțele ucrainene. Alte țări precum Statele Unite au exclus trimiterea de instructori și niciun stat nu a raportat prezența armatei sale în Ucraina.
Pe tot parcursul întâlnirii, liderul rus și-a reiterat argumentele că Rusia este dispusă să vină la masa negocierilor și că cea mai bună modalitate de a opri războiul este ca Occidentul să „nu mai livreze arme” Ucrainei. „A furniza arme unei zone de conflict este întotdeauna un lucru rău. Mai ales când este legat de faptul că furnizorii nu doar furnizează arme, ci le controlează. Aceasta este o măsură foarte gravă și foarte periculoasă”, a mai spus el.
De asemenea, el a refuzat să cuantifice pierderile suferite de armata rusă în aproape doi ani și jumătate de conflict, afirmând pur și simplu că acestea sunt „mult mai mici” decât pierderile ucrainene, cu „un raport de unu la cinci”. „Dacă vorbim de pierderi ireparabile (decese), atunci raportul este de unu la cinci” în comparație cu pierderile suferite de partea ucraineană, a spus el.
El a asigurat că raportul dintre pierderile celor două armate este comparabil cu diferența dintre numărul de prizonieri luați de fiecare parte. Potrivit acestuia, Rusia deține în prezent 6.465 de soldați ucraineni, față de 1.348 de soldați ruși în mâinile ucrainene. De la începutul atacului asupra Ucrainei în februarie 2022, mulți experți occidentali au vorbit despre câteva zeci de mii de soldați ruși uciși.
Nu există cifre despre pierderi
BBC și presa independentă rusă Mediazona, la rândul lor, susțin că au verificat moartea a cel puțin 50.000 de soldați ruși. În cadrul acestei prime conferințe de presă cu presa occidentală din decembrie, Vladimir Putin a mai dat asigurări că Rusia este pregătită să colaboreze la o anchetă franceză privind moartea jurnalistului AFP Arman Soldin, ucis la 9 mai 2023 în Ucraina, probabil de focul rusesc.
„Suntem pregătiți să organizăm această muncă, nu știu cum se poate face în practică dacă această persoană a murit într-o zonă de luptă, dar vom face tot ce depinde de noi ”, a declarat el. Kremlinul indicase anterior că Rusia nu poate investiga, argumentând că zona în care jurnalistul a fost ucis este un teritoriu aflat sub control ucrainean. Procuratura națională antiterorism din Franța a deschis o anchetă preliminară pentru crime de război pentru a stabili circumstanțele morții lui Arman Soldin și originea împușcăturilor.
Arman Soldin, care a fost coordonatorul video al AFP în Ucraina, a murit la vârsta de 32 de ani în timpul unui atac cu rachetă în Chasiv Yar, Donbass, în timp ce acoperea bătălia deosebit de sângeroasă de la Bakhmut. Orașul a fost cucerit la sfârșitul lunii mai 2023 de Rusia, după mai bine de nouă luni de lupte. Rusia este încă în ofensivă în această zonă, iar acum se află la porțile lui Chassiv Iar.