Putin acuză Ucraina de crime neonaziste de Ziua Victimelor Holocaustului

27 Ian 2023
Putin acuză Ucraina de crime neonaziste de Ziua Victimelor Holocaustului

Președintele rus Vladimir Putin i-a acuzat vineri pe „neonaziștii din Ucraina ” că au comis crime împotriva civililor de Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului, retorică pe care o folosește pentru a-și justifica ofensiva militară, scrie Le Point

"Uitarea lecţiilor istoriei duce la repetarea unor tragedii teribile. Dovadă sunt crimele împotriva civililor, epurarea etnică (şi) acţiunile punitive organizate de neonazişti în Ucraina", a denunţat Putin într-un comunicat. 

„Împotriva acestui rău luptă soldații noștri cu curaj”, a adăugat el.

Pentru a justifica intervenția rusă, Vladimir Putin a denunțat în repetate rânduri „genocidul”, potrivit lui, al populațiilor de limbă rusă din estul Ucrainei și a descris regimul lui Volodymyr Zelensky drept „neo-nazist”.

„Orice încercare de a revizui contribuția țării noastre la Marea Victorie (în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ND) echivalează de fapt cu justificarea crimelor nazismului, deschiderea drumului către renașterea ideologiei sale criminale”, a spus președintele rus în declarația emisă de Kremlin.

Putin a deplâns, de asemenea, „milioanele de morți nevinovați – evrei, reprezentanți ai altor naționalități – care au fost împușcați, torturați, care au murit de foame și boală” în timpul Holocaustului.

În mod neobișnuit în acest an, din cauza conflictului cu Ucraina conform Varșoviei, reprezentanții ruși nu au fost invitați la sărbătorile celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz-Birkenau din sudul Poloniei.

Până acum, Rusia a luat parte mereu la ceremoniile care au loc anual pe 27 ianuarie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră