Putin a sosit în Coreea de Nord

19 Iun 2024
Putin a sosit în Coreea de Nord

Președintele rus Vladimir Putin a aterizat în Coreea de Nord pentru o vizită rară care semnalează alinierea aprofundată a celor două țări și nevoia Moscovei de a-și procura arme de la Phenian pentru a-și susține războiul împotriva Ucrainei, scrie CNN

Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a salutat personal pe Putin la scara avioanului, când a sosit în capitala nord-coreeană Phenian, la primele ore ale dimineții, ora locală, potrivit presei de stat ruse TASS.

Mass-media de stat RIA a raportat că cei doi lideri s-au oprit și au vorbit animat unul cu celălalt timp de câteva minute înainte de a ajunge la masinile lor.

Străzile Phenianului au fost împodobite cu steaguri și afișe rusești cu Putin înaintea primei sale vizite în țară din 2000. Vizita din această săptămână este o călătorie rară în străinătate pentru Putin, de când a lansat invazia Ucrainei în 2022 și un moment cheie pentru Kim, care nu a găzduit un alt lider mondial în țara sa izolată politic de la pandemia de Covid-19.

Vizita lui Putin va fi urmărită îndeaproape în întreaga lume și se așteaptă să consolideze și mai mult parteneriatul în plină dezvoltare dintre cele două puteri, care se bazează pe animozitatea lor comună față de Occident și determinată de nevoia Moscovei de muniții pentru războiul său din Ucraina.

În urma vizitei sale în Coreea de Nord, Putin urmează să călătorească la Hanoi, într-o demonstrație a legăturilor Vietnamului guvernat de comuniști cu Rusia, care este probabil să deranjeze Statele Unite.

Călătoria lui Putin în Coreea de Nord va avea o agendă „foarte plină de evenimente”, a declarat consilierul său Yuri Ushakov în cadrul unei conferințe de presă luni. Ambii lideri plănuiesc să semneze un nou parteneriat strategic, a spus Ushakov.

Ushakov a insistat că acordul nu este provocator sau vizează alte țări, ci este menit să asigure o mai mare stabilitate în Asia de Nord-Est. El a spus că noul acord va înlocui documentele semnate între Moscova și Phenian în 1961, 2000 și 2001.

Imaginile din satelit de la Planet Labs și Maxar Technologies au arătat pregătirile pentru o mare paradă în piața centrală a Phenianului. O imagine era a unei tribune construită în partea de est a Pieței Kim Il Sung, locul unde au loc toate paradele majore din Coreea de Nord. Într-o imagine anterioară, făcută pe 5 iunie, nord-coreenii pot fi văzuți exersând formațiuni de marș.

Purtătorul de cuvânt al securității naționale americane, John Kirby, a declarat luni reporterilor că administrația Biden nu este „îngrijorată de călătoria” în sine, dar a adăugat: „Ceea ce ne preocupă este adâncirea relației dintre aceste două țări”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră