Putin a participat singur la o slujbă ortodoxă de Crăciun într-o biserică de la Kremlin

07 Ian 2023
Putin a participat singur la o slujbă ortodoxă de Crăciun într-o biserică de la Kremlin

Președintele Rusiei i-a felicitat pe creștinii ortodocși, spunând că această zi a inspirat „fapte și aspirații bune”. El a adăugat că le cere să se roage pentru Biserica Ortodoxă, scrie Le Figaro

Preşedintele rus Vladimir Putin a participat singur la o slujbă religioasă celebrată într-o biserică de la Kremlin vineri, la miezul nopţii, de Crăciunul ortodox - sărbătorit pe 7 ianuarie - marcat de ofensiva rusă în Ucraina. Președintele Rusiei a urmărit slujba în Catedrala Buna Vestire, concepută inițial ca o biserică pentru țari, potrivit imaginilor difuzate de Kremlin.

În anii precedenți, Vladimir Putin obișnuia să participe la slujbele religioase de Crăciun ortodox în provinciile rusești sau la periferia Moscovei. Într-un mesaj difuzat sâmbăta aceasta de Kremlin, președintele rus a transmis felicitările sale creștinilor ortodocși, indicând că această zi inspiră „fapte bune și aspirații”. El a mai spus că s-a rugat pentru Biserica Ortodoxă, al cărei lider influent, Patriarhul Kirill, a sprijinit pe deplin ofensiva forțelor armate ruse în Ucraina decisă de Vladimir Putin.

Armistițiu rupt

Organizațiile bisericești „susțin soldații noștri care participă la o operațiune militară specială”, a spus președintele rus, folosind termenul oficial de la Kremlin pentru ofensiva din Ucraina. O astfel de muncă extraordinară, cu mai multe fațete și cu adevărat ascetică merită cel mai sincer respect”, a adăugat el.

Patriarhul Kirill le-a cerut credincioșilor să sprijine „frații” pro-ruși în timpul ofensivei ruse din Ucraina. De la începutul invaziei lansate pe 24 februarie, el a ținut predici în care și-a dat binecuvântarea trupelor ruse în timp ce acuza autoritățile ucrainene. Într-o predică de anul trecut, el a spus că faptul de a muri în Ucraina „spală toate păcatele” .

Patriarhul a chemat joi Moscova și Kievul să stabilească o încetare a focului cu ocazia sărbătorii de Crăciun ortodox apoi Vladimir Putin a anunțat joi o încetare unilaterală a focului pentru treizeci și șase de ore.

Dar duelurile de artilerie au continuat vineri, 6 ianuarie, la Bakhmout, punctul fierbinte al frontului din estul Ucrainei, precum și bombardamentele d ainlte regiuni, în ciuda anunțului de încetare a focului, focul unilateral. Jurnaliștii AFP au auzit împușcături pe părțile ucrainene și ruse după începerea încetării focului în acest oraș cu străzi în mare parte distruse și pustii, dar intensitatea lor a fost mai mică decât în ​​zilele precedente.

Alte stiri din Externe

Ultima oră