Putin a ordonat încetarea focului în Ucraina pentru Crăciunul Ortodox

05 Ian 2023
Putin a ordonat încetarea focului în Ucraina pentru Crăciunul Ortodox

Președintele rus, Vladimir Putin , i-a cerut ministrului apărării, Serghei Șoigu, să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia frontului în Ucraina, de la ora 12:00, pe 6 ianuarie, până la miezul nopții, pe 7 ianuarie, coincizând cu sărbătorile Priveghiului și Crăciunului pentru ortodocşi, scrie La Repubblica. 

„De asemenea, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să permită cetățenilor să participe la slujbele de Crăciun”, a spus președinția rusă. 

„Pe baza faptului că un număr mare de cetățeni care mărturisesc credința ortodoxă trăiesc în zonele de luptă, solicităm partea ucraineană să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbele din Ajunul Crăciunului, precum și în ziua Nașterii Domnului”, se arată în comunicat.

Încetarea focului, prima majoră de la începutul invaziei ruse a Ucrainei în februarie, vine după o solicitare în acest sens din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill, un susținător apropiat al lui Vladimir Putin.

Acest apel al Patriarhului Kirill a fost auzit de consilierul președinției ucrainene, Mykhaïlo Podoliak, care a criticat joi pe Twitter , înainte de anunțul lui Putin, un posibil armistițiu spunând ca e o „capcană cinică” și „element de propagandă” .

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a îndemnat, de asemenea, pe Putin, într-un apel telefonic de joi, să instituie o „încetare unilaterală a focului” în Ucraina.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră