"Protejarea granițelor Ucrainei nu este un interes cheie al SUA", spune guvernatorul Floridei Ron DeSantis

14 Mar 2023
"Protejarea granițelor Ucrainei nu este un interes cheie al SUA", spune guvernatorul Floridei Ron DeSantis

In emisiunea lui Tucker Carlson de la Fox News, Guvernatorul Floridei s-a desprins de republicani pentru a ataca politica externă a președintelui Biden și pentru a se alinia mai strâns cu Donald Trump în timp ce are în plan o candiatură prezidențială, scrie NewYorkTimes.

Guvernatorul Floridei Ron DeSantis s-a desprins drastic de republicanii care sunt hotărâți să apere Ucraina împotriva invaziei Rusiei, afirmând într-o declarație că protejarea granițelor națiunii europene nu este un interes vital al SUA și că factorii de decizie ar trebui să concentreze atenția asupra propriei țări.

Declarația a fost difuzată pe „Tucker Carlson Tonight”, pe Fox News. A fost ca răspuns la un chestionar pe care gazda, domnul Carlson, l-a trimis săptămâna trecută tuturor potențialilor candidați republicani la președinție și echivalează cu o recunoaștere a domnului DeSantis că o candidatură este probabilă.

În emisiunea lui Carlson, DeSantis s-a separat de republicani care spun că problema cu politica lui Biden în Ucraina este că nu face suficient. Dl DeSantis a spus clar că crede că dl Biden face prea multe, fără un obiectiv clar definit și face acțiuni care riscă să provoace un război între SUA și Rusia.

Carlson este unul dintre cei mai înflăcărați oponenți ai implicării SUA în Ucraina. El l-a numit pe președintele Volodymyr Zelensky al Ucrainei un „antierou” corupt și l-a batjocorit pentru că s-a îmbrăcat „ca managerul unui club de striptease”.

„În timp ce SUA au multe interese naționale vitale - securizarea granițelor noastre, abordarea crizei de pregătire cu armata noastră, obținerea securității și independenței energetice și controlul puterii economice, culturale și militare a Partidului Comunist Chinez - disputa dintre Ucraina și Rusia nu este una dintre ele”, a spus domnul DeSantis într-o declarație pe care Carlson a citit-o cu voce tare în emisiunea sa.

Opiniile lui DeSantis cu privire la politica Ucrainei se aliniază acum cu cele ale lui Trump. Fostul președinte a răspuns și la chestionarul domnului Carlson.

Poziția luată de  DeSantis și de Trump este în contradicție cu sprijinul pasionat pentru apărarea Ucrainei demonstrat de alți potențiali candidați republicani, inclusiv fostul vicepreședinte Mike Pence, fostul ambasador Nikki Haley, fostul guvernator Chris Christie al New Jersey și senatorul Tim Scott al Carolina de Sud. De asemenea, este puternic în dezacord cu majoritatea senatorilor republicani, inclusiv cu Mitch McConnell din Kentucky, liderul minorității.

Dl Pence a prezentat lupta Ucrainei într-o lumină religioasă, citând versete din Biblie într-un discurs recent pe care l-a ținut la Universitatea din Texas din Austin pentru a marca prima aniversare a invaziei președintelui Vladimir P. Putin.

„Nu uitați niciodată, lumina strălucește în întuneric și întunericul nu o poate depăși”, a spus domnul Pence, stând la un pupitru cu steaguri americane și ucrainene în spate și adresându-se poporului ucrainean.

„Nu vom uita lupta voastră pentru libertate și cred că poporul american vă va fi alături până când lumina se va deschide asupra unei victorii pentru libertate în Ucraina și în Europa și pentru întreaga lume”, a adăugat domnul Pence. „Așa să ne ajută Dumnezeu.”

Șoimii republicani, inclusiv Pence și Haley, un ambasador la Națiunile Unite în timpul administrației Trump, au numit lupta pentru apărarea Ucrainei ca pe o luptă pentru „libertate”. Dl. McConnell a făcut afirmații similare, aruncând bătălia drept una pentru apărarea ordinii de securitate internațională de după cel de-al Doilea Război Mondial. Toți l-au împins pe președintele Biden să facă mai mult – să trimită mai multe arme letale și mai repede – pentru a ajuta Ucraina să alunge Rusia de pe teritoriul său.

Domnul DeSantis și domnul Trump au respins astfel de apeluri. Iar opinia lor devine din ce în ce mai populară în rândul republicanilor din Camera Parlamentului și ale alegătorilor republicani, care încep să critice eforturile SUA de a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei.

Un sondaj din ianuarie al Centrului de Cercetare Pew a arătat că 40% dintre alegătorii independenți republicani au considerat că SUA acordă prea mult sprijin Ucrainei. În martie trecut, luna după invazia Ucrainei de către Putin, proporția republicanilor și a independenților de orientare republicană care au susținut această opinie a fost de doar 9%.

În 2014 și 2015, când Putin se afla în stadiul inițial al invaziei sale a Ucrainei prin anexarea Crimeei, DeSantis suna ca un șoim republican convențional. El l-a atacat pe președintele de atunci Obama pentru că nu a făcut suficient - la fel cum mulți republicani îl critică astăzi pe președintele Biden.

„Noi, cei din Congres, l-am îndemnat pe președinte, eu am fost printre ei, să furnizeze arme Ucrainei”, a spus domnul DeSantis într-un interviu cu prezentatorul radio conservator Bill Bennett în iunie 2015, dezvăluit de CNN.

„Ei vor să ducă lupta lor. Ei nu ne cer să luptăm pentru ei. Și președintele a refuzat cu fermitate. Și cred că asta este o greșeală.”

Dar aceste opinii anti-Rusia sunt mai puțin populare în Partidul republican de astăzi care a fost condiționat în ultimii șapte ani de Trump și de personalități influente ale mass-media, cum ar fi domnul Carlson, care au pus la îndoială motivele pentru care SUA ar trebui să-l privească pe Putin ca pe o amenințare pentru America.

Iar declarația lui DeSantis către domnul Carlson a canalizat aceste noi curente.

„Finanțarea virtuală prin „cec în alb” de către administrația Biden a acestui conflict pentru „atâta timp cât este nevoie”, fără obiective sau responsabilitate definite, distrage atenția de la cele mai presante provocări ale țării noastre”, a spus el.

Republicanii de pe Capitol Hill folosesc din ce în ce mai mult această linie de „cec în alb” ca o poziție sigură pentru a-l critica pe domnul Biden, fără să pară să abandoneze Ucraina. Însă domnul DeSantis a mers mai departe – lăsând clar că nu crede că apărarea Ucrainei ar trebui să fie o prioritate pentru un președinte american și excluzând arme specifice.

„Așadar, F-16 și rachetele cu rază lungă de acțiune ar trebui să fie în afara discuției”, a adăugat el. „Aceste mișcări ar risca să atragă în mod explicit Statele Unite în conflict și să ne apropie de un război fierbinte între cele două mari mari puteri ale lumii. Acest risc este inacceptabil.”

Declarația domnului DeSantis a arătat un dispreț sarcastic față de factorii de decizie politică care cred că singura modalitate de a opri suferința poporului ucrainean este înlăturarea lui Putin de la putere.

„O politică de „schimbare a regimului” în Rusia (fără îndoială populară printre intervenționiștii din politica externă din Washington, a spus DeSantis, „ar crește foarte mult miza conflictului, făcând utilizarea armelor nucleare mai probabilă. O astfel de politică nici nu ar opri moartea și distrugerea războiului și nici nu ar aduce un constituționalist pro-american, madisonian, la Kremlin. Istoria indică faptul că succesorul lui Putin, în acest ipotetic, ar fi probabil și mai nemilos. Costurile pentru a obține un astfel de rezultat îndoielnic ar putea deveni astronomice.”

„Nu putem acorda prioritate intervenției într-un război străin în escaladare față de apărarea propriei noastre patrii, mai ales că zeci de mii de americani mor în fiecare an din cauza narcoticelor introduse ilegal peste granița noastră deschisă și arsenalele noastre de arme critice pentru propria noastră securitate se epuizează rapid.” a adăugat DeSantis.

Până acum, DeSantis, care încă nu a anunțat oficial că va candida la președinție, a evitat în mare măsură să vorbeascădespre Ucraina de la invazia pe scară largă a lui Putin din 2022

Alte stiri din Externe

Ultima oră