Parlamentul European lucrează la mai multe inițiative pentru consolidarea frontierelor. În acest sens, deputații europeni au aprobat pe 6 iulie planuri de creare a unui sistem comun de protecție a granițelor externe ale UE, care să reunească agenția UE pentru frontiere Frontex și autoritățile naționale de gestionare a granițelor.
Autoritățile naționale vor gestiona în continuare propriile frontiere, însă în cazuri de urgență, când sunt sub presiune, vor putea cere ajutor de la Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și de Coastă pentru a desfășura rapid echipele comune de gărzi la frontierele în pericol. După aprobarea Consiliului, noul sistem va putea intra în vigoare în toamna aceasta.
Parlamentul negociază cu Consiliul pentru incriminarea călătoriilor în străinătate în scopuri teroriste, pregătirii pentru terorism, incitării la terorism și finanțării activităților teroriste.
Tot cu Consiliul, Parlamentul negociază o propunere de verificare la granițele aeriene, maritime sau pe uscat a detaliilor cetățenilor UE în bazele de date cu documente pierdute sau furate.
„Regulamentul privind Paza Europeană de Frontieră și de Coastă se va asigura că frontierele externe ale UE sunt mai sigure și mai bine gestionate. Acesta nu este o soluție magică la criza imigrației căreia trebuie să îi facă față azi UE, nici nu va recâștiga încrederea în spațiul Schengen, dar reprezintă un prim pas necesar”, a subliniat europarlamentarului letonian Artis Pabriks.
Dintre românii care au participat la sondaj, 73% consideră că Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult pentru protecția granițelor externe.