Proiectul de declarație al conferinței pentru pace în Ucraina nu cere retragerea trupelor și nici restabilirea integrității teritoriale

11 Iun 2024
Proiectul de declarație al conferinței pentru pace în Ucraina nu cere retragerea trupelor și nici restabilirea integrității teritoriale

Participanților la următoarea conferință internațională de pace privind Ucraina li se va prezenta un proiect de declarație comună care nu va conține un apel pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, relatează NHK World-Japan , departamentul internațional al radiodifuzorului public japonez NHK 

Un proiect de declarație comună care nu solicită retragerea forțelor ruse va fi prezentat la viitoarea conferință internațională privind pacea în Ucraina.

Summitul pentru pace va avea loc în Elveția sâmbătă și duminică. Acesta vizează realizarea planului de pace în 10 puncte propus de Ucraina.

Guvernul elvețian a declarat luni că la eveniment sunt așteptate să participe 90 de țări și organizații.

NHK a obținut proiectul de declarație comună care se referă doar la trei dintre cele 10 puncte propuse în formula de pace ucraineană.

Cele trei sunt siguranța centralelor nucleare, securitatea alimentară și eliberarea tuturor prizonierilor și întoarcerea copiilor deportați în Rusia.

Nu menționează retragerea forțelor ruse din Ucraina și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.

Proiectul de declarație comună mai spune că toate părțile trebuie să ia parte pentru a obține pacea. Acesta subliniază importanța participării Rusiei la discuții.

Surse diplomatice spun că retragerea trupelor ruse și alte lucruri pe care Ucraina le-a cerut au fost eliminate din proiect, deoarece au luat în considerare unele națiuni emergente din Asia și Orientul Mijlociu care mențin legături cu Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky se așteaptă ca summitul pentru pace să fie un cadru care să-i dea țării sale puterea de a pune capăt războiului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră