Miercuri, 5 octombrie, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi au decis să își reducă producția de petrol. O alegere care ar trebui să crească prețurile și, prin urmare, indirect, să ajute Rusia să-și continue conflictul din Ucraina, scrie CourrierInternational.
Pentru The Wall Street Journal , este o decizie „care ar putea duce la creșterea prețurilor globale deja ridicate la energie și să ajute Rusia exportatoare de petrol să plătească pentru războiul său din Ucraina” .
Miercuri, 5 octombrie, relatează cotidianul american, țările din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) „au anunțat o reducere bruscă a producției de petrol, cu până la 2 milioane de barili pe zi mai puțin, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din producția mondială” .
O decizie care a fost luată de comun acord cu alte țări aliate ale celor 13 membri ai OPEC, unite în cadrul unei alianțe numite OPEC+, din care Rusia face parte.
Efectele acestor măsuri pentru Moscova se află tocmai în centrul analizei cotidianului economic, care explică că, potrivit experților, „această decizie ar fi o mare victorie pentru Rusia, care a pierdut în jur de 1 milion de barili pe zi de producție de petrol de la începutul războiului în februarie”.
Reducerea producției de petrol este cea mai mare de la grupul cunoscut sub numele de OPEC+ din aprilie 2020, semnalând intenția sa de a menține prețurile ridicate după ce a suportat șapte ani de o piață relativ redusă, au spus analiștii din industria petrolului.
„Dacă trebuie să facem mai mult, vom face mai mult”, a spus Suhail Al Mazrouei, ministrul energiei al Emiratelor Arabe Unite.
Este un moment neobișnuit pentru o reducere a producției de petrol, au spus analiștii de piață. Deși economia globală a încetinit, OPEC a spus ea însăși că echilibrul dintre cerere și ofertă al pieței de petrol se înăsprește pe măsură ce Rusia se luptă să-și vândă petrolul.
Kremlinul ar trebui să vadă într-adevăr profiturile din exporturile sale în creștere, într-un context în care puterea rusă este amenințată de „perspectiva unui embargo al petrolului al Uniunii Europene și de plafonarea prețurilor decisă de G7” .
O decizie care îl „dezamăgește” pe Joe Biden
În privat, unii delegați OPEC+ au confirmat pentru Wall Street Journal că această reducere a producției ar face posibilă compensarea pierderii cotei de piață a Rusiei. Mai mult, delegații ar fi recunoscut că această decizie „a reprezentat un efort fără precedent din partea celor mai mari producători de petrol de a ajuta în comun Rusia, în luptă cu problemele economice și politice cauzate de războiul din Ucraina” .
O măsură care, evident, se potrivește și petromonarhiilor OPEC, dar care nemulțumește puternic Statele Unite. Și într-adevăr, aflăm de pe site-ul ziarului american The Hill , printr-un comunicat de presă, Casa Albă a făcut deja cunoscut că Joe Biden a fost „dezamăgit” de o decizie „care va avea un impact foarte negativ pentru țări de dimensiuni mici, cu venituri mici, care suferă deja de prețuri mari la energie” .