Primarul Varșoviei interzice expunerea crucilor creștine în clădirile publice: "Copiază prostiile din America", spune Elon Musk

22 Mai 2024
Primarul Varșoviei interzice expunerea crucilor creștine în clădirile publice: "Copiază prostiile din America", spune Elon Musk

Primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski, a interzis expunerea de simboluri religioase, cum ar fi cruci creștine, în primărie și în alte clădiri publice, făcând din capitală primul oraș din Polonia care a luat astfel de măsuri, scrie BrusselsSignals

Conform noilor reguli anunțate pe 16 mai, crucile nu pot fi atârnate pe pereți – o practică comună în Polonia – personalul civic ar trebui să evite să afișeze simboluri religioase pe birouri, iar toate evenimentele oficiale trebuie să fie laice.

Problema prezenței crucilor în clădirile publice este foarte sensibilă în Polonia; comuniștii în timpul celor 45 de ani de domnie au îndepărtat astfel de simboluri creștine din clădirile și spațiile publice.

După prăbușirea acestui regim în 1989, crucile au apărut din nou pe și în clădirile publice, inclusiv în camera parlamentară. Statul polonez a semnat un acord cu Vaticanul care a acordat Bisericii o serie de drepturi, inclusiv dreptul de a promova catehismul – învățătura religioasă creștină – în școlile poloneze.

După moartea Papei polonez Sfântul Ioan Paul al II-lea în 2005, relația dintre Biserică și Stat s-a erodat treptat, în măsura în care actuala Coaliție Civică de guvernământ, care a fost formată ca creștin-democrați, este acum pe deplin de acord cu stânga în ceea ce privește ceea ce ei consideră ca fiind. necesitatea de a face din Polonia un stat mai laic.

Trzaskowski a subliniat că, prin mișcarea sa, el a încercat doar să combată discriminarea, mai degrabă decât să țintească religia.

„Polonia este un stat laic și Varșovia este capitala sa. Nimeni nu contestă drepturile oamenilor la credințele lor religioase, dar oricine ajunge într-o funcție publică ar trebui să simtă că se află într-un loc neutru”, a spus el.

El a mai dat asigurări că „nimeni nu vrea să combată vreo religie și că simbolurile religioase își vor avea locul atunci când se celebrează istoria”.

Îndepărtarea crucilor din clădirile publice a fost criticată de opoziția PiS, liderul său, Jarosław Kaczyński, dedicând problemei o parte din ultimul său discurs de campanie electorală a PE, acuzând primarul Varșoviei că „declanșează un război religios”.

Kaczyński a legat problema de alegerile europene argumentând că partidul premierului Tusk reprezintă „o opțiune europeană de distrugere a religiei și a credinței”, reducându-i pe cei care cred în acestea la statutul de „animale”.

Liderul adjunct al deputatului PiS Mariusz Błaszczak a împărtășit știrile despre regulile de la Varșovia pe rețelele de socializare alături de un citat al lui Jerzy Popiełuszko, un preot catolic ucis de poliția de securitate comunistă în anii 1980: „Există închisori invizibile... ale sistemelor și regimului care nu numai distrug trupul, dar ajung mai departe, ajung la suflet, ajung adânc în adevărata libertate”, se citește citatul.

Pe rețelele de socializare, fostul ministru adjunct al Culturii Jarosław Sellin a susținut că decizia lui Trzaskowski a fost discriminatorie față de catolicii practicanți. „Întotdeauna am o cruce pe biroul meu, ceea ce înseamnă că nu mai puteam lucra în capitala Poloniei. Ce este asta dacă nu discriminare?” el a spus.

Trzaskowski – care, potrivit celor mai recente sondaje, pare probabil să devină președinte polonez în urma votului național de anul viitor – și-a făcut mișcarea în timp ce campania pentru alegerile pentru Parlamentul European din iunie se intensifică.

În concursul PE, ambele partide majore, Coaliția Civică de guvernare și conservatorii de opoziție (PiS) sunt dornici să-și mobilizeze alegătorii în jurul problemelor de identitate.

Trzaskowski's a luat măsuri pentru a consolida drepturile LGBTQ în oraș.

Aceste noi reguli se referă la angajații orașului, inclusiv profesorii. „În cazul unei persoane transgender a cărei înfățișare poate diferi de ideile stereotipe legate de gen înregistrate în documentele oficiale, adresați-i acestuia numele sau pronumele de gen pe care le indică”, se precizează în regulament. De asemenea, ei precizează că „o persoană non-binară ar trebui să i se ceară pronumele preferate”.

Elon Musk comentează ordinul lui Trzaskowski. „Copiază prostiile din America”

Proprietarul platformei X, Elon Musk, a reactionat la aceasta stire despre ordonanța primarului Rafał Trzaskowski spunând că „Copiază lucruri stupide din America”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră