Prim ministrul Canadei Trudeau cere Israelului să exercite „cea mai mare reținere” în Gaza, Netanyahu îl critică

15 Noi 2023
Prim ministrul Canadei Trudeau cere Israelului să exercite „cea mai mare reținere” în Gaza, Netanyahu îl critică

Premierul canadian Justin Trudeau a cerut Israelului să „exercite cea mai mare reținere” în Gaza în războiul său cu Hamas, spunând că moartea „femeilor, copiilor și bebelușilor” trebuie să înceteze, scrie Le Figaro.

„Îndemn guvernul Israelului să exercite cea mai mare reținere ”, a spus dl Trudeau marți seara în Columbia Britanică. „Moartea femeilor, copiilor și bebelușilor trebuie să înceteze” .

De asemenea, el a cerut Hamas să nu mai folosească civilii palestinieni „ca scuturi umane ”, adăugând că „toți ostaticii trebuie eliberați imediat și necondiționat ” . Violența trebuie să înceteze „de urgență” , a insistat el. „Prețul justiției nu poate fi suferit în continuare pentru toți civilii palestinieni. Chiar și războaiele au reguli ”, a spus dl Trudeau, care a vorbit înainte de operațiunea lansată miercuri de armata israeliană în interiorul spitalului al-Shifa, cel principal din Gaza.

Mii de palestinieni strămutați se înghesuie în această unitate unde Hamas este acuzat de Israel și Statele Unite că adăpostește un sit militar strategic. Ca răspuns la omologul său canadian, premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat vina pe Hamas.

Netanyahu îl critică pe premierul canadian spunând că forțele israeliene nu țintesc în mod deliberat necombatanți în timp ce Hamas a „decapitat, ars și masacrat civili” pe 7 octombrie.

 „Nu Israelul vizează în mod deliberat civilii, ci Hamas a decapitat, a ars și a masacrat civili în cele mai grave orori comise asupra evreilor de la Holocaust”, a spus prim-ministrul Benjamin Netanyahu răspunzând lui Trudeau, scrie Times Of Israel

„În timp ce Israelul face totul pentru a-i ține pe civili departe de pericol, Hamas face totul pentru a-i ține în pericol”, a scris Netanyahu pe X, fostul Twitter. „Israelul oferă civililor coridoare umanitare din Gaza și zone sigure, Hamas îi împiedică să plece sub amenințarea armei”.

„Hamas, nu Israelul, ar trebui să fie tras la răspundere pentru comiterea unei duble crime de război – vizarea civililor în timp ce se ascunde în spatele civililor”.

Netanyahu a mai spus că „forțele civilizației trebuie să sprijine Israelul în înfrângerea barbariei Hamas”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră