Tensiunile dintre premier și Yoav Gallant au fost notorii. Despărțindu-se de el în mijlocul războiului, Netanyahu scapă de o greutate, dar și de singura personalitate relativ moderată din cadrul guvernului său. El își asumă, de asemenea, riscul să trezească tensiunile în cadrul unei societăți israeliene obosite după mai bine de un an de război, scrie Le Figaro
Benjamin Netanyahu ai așteptat așadar alegerile prezidențiale americane pentru a-și demite ministrul Apărării, Yoav Gallant. Anunțul a venit marți, la sfârșitul zilei, dar era așteptat întrucât relațiile dintre cei doi bărbați erau foarte proaste. Debarasându-se de această greutate, Netanyahu scapă și de singurul său ministru relativ moderat. De asemenea, riscă să reaprindă tensiunile în societatea israeliană.
Neînțelegerile dintre cei doi au fost notorii încă de la începutul războiului, în special cu privire la problema celor 101 ostatici încă în mâinile Hamas în Fâșia Gaza. Spre deosebire de Netanyahu, Yoav Gallant credea că eliberarea lor ar trebui să vină înainte de distrugerea capacităților militare și politice ale Hamas în Fâșia Gaza. El a cerut un acord de încetare a focului cu Hamas. Apărând această poziție, el și-a întărit popularitatea în rândul unei părți a populației israeliene. Uniți de cauza ostaticilor încă de la începutul războiului, este în esență același grup care anterior a demonstrat masiv împotriva reformei judiciare inițiate de Netanyahu când a venit la putere la sfârșitul lui 2022.
La vremea respectivă, Yoav Gallant s-a opus acestei reforme care a avut drept consecință să-i pună pe israelieni unii împotriva altora, să fractureze societatea, să slăbească aparatul de stat și armata, mulți dintre ai căror rezerviști amenințau că vor refuza să răspundă la apel dacă acesta va fi pus în aplicare. Această poziție l-a împins pe Netanyahu să-l demită. O decizie care a dus apoi la cele mai masive demonstrații pe care țara le-a cunoscut vreodată. Riscul de paralizie a fost astfel încât „Bibi” a decis în cele din urmă să-și demita ministrul Apărării. De atunci, relațiile au rămas tensionate între cei doi bărbați.
Tensiune între cei doi bărbați
Tensiunea a crescut din nou la începutul săptămânii cu privire la recrutarea evreilor ultraortodocși . Armata israeliană, care este o armată de rezerve, este uzată de mai bine de un an de război. Are nevoie de arme. Cu toate acestea, populația evreiască ultra-ortodoxă beneficiază în continuare de o scutire de facto de la serviciul militar. A beneficiat de ea încă de la crearea Statului Israel. În primăvară, Curtea Supremă israeliană a pus capăt acestui statut excepțional, până atunci fără prea mult efect. Luni, Yoav Gallant a anunțat că 7.000 de tineri Haredi, numele dat în Israel ultraortodocșilor, vor fi chemați la drapel. Această decizie vine în condițiile în care o lege care garantează alocațiile familiale ultraortodocșilor trebuie examinată în Knesset, ceea ce are ca efect să adauge combustibil la foc. Este contestată chiar în cadrul coaliției. Pentru cele două partide ultra-ortodoxe din coaliția lui Netanyahu, alocațiile familiale și scutirea de la serviciul militar sunt probleme cheie. Le asigură loialitatea bazei lor electorale. O înfrângere i-ar putea împinge să trântească ușa guvernului, ceea ce l-ar doborî pe premier. Prin înlăturarea lui Gallant, Netanyahu le dă un angajament de loialitate și dovadă de bunăvoință.
Figura lui Likud, partidul lui Benjamin Netanyahu, Yoav Gallant va fi înlocuit de Israel Katz. Membru al aceluiași partid, Israel Katz s-a dovedit a fi mai puțin independent de când a intrat în guvern, unde a ocupat până atunci funcția de ministru al Afacerilor Externe. Ultima sa decizie datează de luni, când a anunțat intrarea în vigoare a două legi care interzic agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni în Israel. Israel Katz va fi înlocuit de Gideon Sar , liderul unui mic partid a cărui recentă sosire în coaliție îi oferă lui Netanyahu o bază mai largă.
Yoav Gallant a reacționat afirmând că apărarea Israelului va rămâne „misiunea vieții sale” . Greii opoziției au denunțat decizia lui Netanyahu. Yair Lapid, liderul opoziției din Knesset, denunță „un act de nebunie” . Avigdor Lieberman, liderul partidului naționalist laic Yisrael Beitenu, consideră că Israelul a devenit „o republică bananieră”. El cere demisia lui Netanyahu. „Dacă un ministru al apărării poate fi înlocuit în mijlocul unui război, la fel poate și un prim-ministru ”, spune el. Yair Golan, liderul partidului de stânga „Democrați” , face apel la demonstrații masive.
„Manevră politică”
Societatea civilă a reacționat ferm la această decizie. „Mișcarea pentru guvernare de calitate” , în fruntea demonstrațiilor împotriva reformei judiciare, denunță „o manevră politică scăzută care plasează interesele personale și politice mai presus de binele statului și de securitatea cetățenilor. » Solicită procurorului general al Curții Supreme să examineze legalitatea acesteia. Forumul Familiilor de Ostatici vede în această decizie o dorință continuă de a „torpila” negocierile pentru eliberarea lor. Seara, mii de oameni au iesit in strada din Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, pentru a denunta aceasta decizie.
În cadrul coaliției lui Netanyahu, însă, câteva voci salută acest lucru. Începând cu Itamar Ben Gvir, ministrul Securității Naționale și liderul micului partid supremacist evreiesc: „Prim-ministrul a făcut bine să-l îndepărteze din această funcție ”, se bucură el, considerând că prezența lui Gallant în cadrul guvernului a fost un obstacol. la „victorie totală” . I s-a promis de peste un an.
ביטחון מדינת ישראל היה ותמיד יישאר משימת חיי ????????????????
— יואב גלנט - Yoav Gallant (@yoavgallant) November 5, 2024