Prețurile petrolului au scăzut pentru scurt timp cu peste 5% joi, 14 iulie, scăzând la niveluri nemaivăzute de dinainte de războiul din Ucraina, scrie Capital
Purtat de fricile de recesiune care amenință cererea de petrol, într-un context de inflație record în Statele Unite și zona euro, barilul de Brent din Marea Nordului, pentru livrare în septembrie, a pierdut 3,67% la 95,93 dolari în jurul orei 2: 15 p.m. GMT, în această joi, 14 iulie. Un baril de American West Texas Intermediate (WTI), pentru livrare în august, a scăzut cu 4,40%, până la 92,04 dolari. Temerile de încetinire a cererii au șters câștigurile obținute după invazia Rusiei, când prețurile țițeiului au fost majorate la niveluri nemaivăzute de la criza financiară din 2008.
Cele două referințe mondiale ale țițeiului au revenit astfel la nivelurile lor de dinainte de invazia Ucrainei, când Brent valora între 95 și 99 de dolari barilul, iar WTI se tranzacționa între 90 și 94 de dolari barilul. Cu toate acestea, prețul atât al Brent-ului, cât și al WTI rămâne în creștere cu aproximativ 22% pe an, cu întreruperile aprovizionării și perspectiva unei invazii iminente ruse care au condus deja la creșterea prețurilor la începutul lunii februarie. „Temerile de recesiune sunt din nou motorul” scăderii prețurilor, comentează Craig Erlam, analist la Oanda.
„Se așteaptă ca economia să se contracte” și creșterea să încetinească treptat, „ceea ce va avea un impact inevitabil asupra cererii de petrol”
Comisia Europeană și-a redus joi previziunile de creștere în zona euro pentru 2022 și 2023, la 2,6%, respectiv 1,4%, față de 2,7% și 2,3% așteptate până acum, din cauza impactului tot mai mare al războiului din Ucraina. Inflația a fost, între timp, propulsată la maxime istorice, inflația prețurilor de consum estimată la 7,6% în 2022 și 4% în 2023, de la 6,1% și 2,7% anterior, conform previziunilor de la Bruxelles. Miercuri, publicarea indicelui prețurilor de consum (IPC) în Statele Unite în iunie „a întărit perspectiva unei creșteri agresive a Fed (Rezerva Federală a SUA) pentru a încetini economia SUA”, spune Stephen Innes, de la Spi.
Prețurile au crescut din nou în iunie SUA, inflația ajungând la 9,1% și urcând la cea mai mare din noiembrie 1981. O creștere bruscă care amenință creșterea, consumul fiind principalul motor al economiei SUA. Pentru Tamas Varga, analist la PVM Energy, cu o nouă creștere a ratelor cheie, „economia ar trebui să se contracte”, iar creșterea va încetini treptat, „ceea ce va avea un impact inevitabil asupra cererii de petrol”. O majorare a ratei ar susține și mai mult dolarul, care se află deja la niveluri nemaivăzute de zeci de ani în raport cu yenul sau euro, cântărind astfel puterea de cumpărare a investitorilor de pe piața petrolului care folosesc alte valute.