Președintele rus Vladimir Putin a promis marți că își va continua politica externă „suverană” și a denunțat dorința de „hegemonie” americană înainte de începerea Adunării Generale a Națiunilor Unite , marcată anul acesta de ofensiva Moscovei în Ucraina, scrie Le Matin.
Deși și-a trimis ministrul de externe Serghei Lavrov la New York, în cadrul Adunării Generale din acest an nu este planificat niciun discurs al lui Vladimir Putin, în contextul intervenției ruse în Ucraina, larg condamnată în lume.
„Rol hegemonic”
Dar, marți, la Moscova, primind acreditările ambasadorilor străini recent sosiți, șeful statului rus a ținut un discurs care și-ar fi putut avea locul la cea de-a 77-a ediție a înaltei adunari diplomatice a ONU.
„Dezvoltarea către multipolaritate întâmpină, din păcate, rezistență din partea celor care se străduiesc să mențină un rol hegemonic în afacerile mondiale și să controleze totul: America Latină, Europa, Asia și Africa”, a spus președintele rus într-o aluzie voalată la Washington.
Promovarea unei agende internaționale „unificatoare”.
„Trebuie spus: cei aflați într-o poziție de hegemonie se descurcă destul de bine de ceva timp, dar nu poate continua așa pentru totdeauna. Este imposibil”, a adăugat el. „Noi, Rusia, nu ne vom abate de la traiectoria noastră suverană. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, intenționăm să promovăm în continuare o agendă internațională unificatoare (…) și să contribuim la soluționarea unor crize regionale grave”, a adăugat președintele rus, care și-a lansat în februarie trupele care asaltează Ucraina vecină.
„Pornind de la aceste principii Rusia va vorbi la deschiderea celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU”, a adăugat președintele rus.
„Noi centre de putere”
Declarațiile lui Vladimir Putin se înscriu într-un context de criză deschisă între Rusia și Occident, datorată în special intervenției militare ruse în Ucraina. La un summit regional din Asia de săptămâna trecută, el a vorbit despre „rolul tot mai mare al noilor centre de putere”, precum China, India și Rusia.
Apel la „reținere”
De asemenea, Vladimir Putin a cerut, marți, Armeniei și Azerbaidjanului să dea dovadă de „reținere” după cele mai grave ciocniri dintre armatele acestor două țări caucaziene din 2020, care au provocat aproape 300 de morți. „Solicităm fiecărei părți să dea dovadă de reținere, să respecte cu strictețe încetarea focului și să urmeze cu fermitate declarațiile tripartite ale liderilor Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei”, a spus el.
Peste 200 de soldați armeni și aproape 80 de soldați azeri au murit săptămâna trecută în lupte aprige la granița dintre cele două țări, o escaladare fără precedent de la războiul din 2020.
Întâlnire la New York
„Insist asupra faptului că orice situație de conflict între state apropiate ne preocupă serios”, a afirmat președintele rus. Comentariile vin după ce secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut luni la o „pace durabilă” între Baku și Erevan, în urma unei întâlniri cu șefii diplomației armeane și azere la New York, în Statele Unite.