Președintele Iranului Raïssi este căutat de serviciile de urgență după un accident de elicopter

19 Mai 2024
Președintele Iranului Raïssi este căutat de serviciile de urgență după un accident de elicopter

Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian a avut un accident. Se efectuează căutări pentru găsirea aeronavei în apropierea zonei accidentului, scrie Le Figaro

Unul dintre elicopterele care alcătuiau un convoi de trei avioane care transportau președintele iranian Ebrahim Raïssi a avut un accident, relatează Reuters, conform informațiilor de la televiziunea iraniană. Soarta președintelui iranian nu este cunoscută în acest stadiu.

Acest accident a avut loc, potrivit agenției Tasnim, deasupra Azerbaidjanului de Est, o regiune din nord-vestul Iranului. Agenția de știri semi-oficială iraniană afirmă în continuare că celelalte două elicoptere din convoi, care transportau alți oficiali iranieni, au aterizat în siguranță.

Potrivit agenției de presă a Republicii Islamice, IRNA , acest accident a avut loc în timpul aterizării elicopterului în condiții îngreunate de vreme și ceață. IRNA precizează în prezent că președintele Raïssi a fost însoțit în elicopterul său de ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian, precum și de guvernatorul regiunii iraniene din Azerbaidjanul de Est.

Președintele mergea acolo pentru inaugurarea unui baraj la granița dintre Iran și Azerbaidjan, inaugurare care a avut loc în compania președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev. Era în drum spre casă când elicopterul său a trebuit să aterizeze în condiții dificile.

Căutări îngreunate de vreme

A fost lansată o căutare pentru a găsi elicopterul, dar a fost îngreunată de „condițiile meteorologice nefavorabile” , inclusiv ceață, a declarat ministrul de interne Ahmed Vahidi la televiziunea de stat.

Ministrul nu a confirmat dacă președintele Raïssi se afla la bordul aeronavei, care făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere care transporta delegația prezidențială.

„S-ar putea să dureze timp pentru a ajunge în zona elicopterelor ”, a adăugat el, deși această locație ar fi situată în pădurea Dizmar, lângă orașul Varzaghan. Televiziunea de stat a difuzat imagini cu mai mulți membri ai Semilunii Roșii iraniene mergând în ceață deasă.

Președinte al Republicii Islamice Iran din 2021, ayatollahul Ebrahim Raïssi este un cleric șiit care a făcut carieră în sistemul judiciar și a participat, după revoluția iraniană, la represiunea oponenților noului regim la putere. Sprijinit de cercurile conservatoare, el este de așteptat să-i succedă ayatollahului Ali Khamenei în funcția de șef al statului.

ONG-ul Amnesty International îl acuză de crime împotriva umanității; sub președinția sa, din 2022, în țară au izbucnit demonstrații de amploare, uneori aspru reprimate, pentru a protesta în urma morții lui Mahsa Amini . Ebrahim Raïssi este subiectul sancțiunilor americane.

Încă duminică după-amiază, televiziunea de stat iraniană a transmis apeluri la rugăciune pentru președintele Raïssi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră