Președintele Autorității Palestiniene Abbas cere „încetarea imediată” a războiului în timpul întâlnirii cu Blinken

05 Noi 2023
Președintele Autorității Palestiniene Abbas cere „încetarea imediată” a războiului în timpul întâlnirii cu Blinken

Președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas a cerut „încetarea imediată a războiului distructiv”, în comentariile făcute în timpul unei întâlniri duminică cu secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit agenției de presă palestiniene WAFA citata de CNN

Abbas a subliniat, de asemenea, necesitatea „furnizării rapide a asistenței umanitare, inclusiv provizii medicale, alimente, apă, electricitate și combustibil pentru Fâșia Gaza”, a raportat WAFA.

Blinken sa întâlnit cu Abbas la Ramallah, pe fondul escaladării violenței coloniștilor din Cisiordania, după atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

„Ne întâlnim încă o dată în circumstanțe extrem de dificile și nu există cuvinte pentru a descrie genocidul și distrugerea pe care le suportă poporul nostru palestinian din Gaza în mâinile mașinii de război israeliene, fără a ține cont de dreptul internațional”, a spus Abbas pentru Blinken, per WAFA. 

Cei doi s-au întâlnit de două ori în Iordania în timpul călătoriei lui Blinken în regiune luna trecută, în urma atacului Hamas.

Potrivit relatării WAFA despre întâlnire, Abbas „s-a întrebat cum se poate păstra tăcerea cu privire la uciderea a zece mii de palestinieni, inclusiv patru mii de copii, și a zeci de mii de răniți, împreună cu distrugerea unităților pașnice, infrastructurii, spitalelor, adăposturilor, și rezervoarelor de apă.”

El a avertizat, de asemenea, împotriva strămutării palestinienilor din Gaza, Cisiordania sau Ierusalim și a respins cu fermitate astfel de acțiuni.

Escaladarea violenței coloniștilor din Cisiordania și Ierusalim nu este „mai puțin odioasă, cu crime și atacuri asupra pământului, oamenilor și locurilor sfinte de către forțele de ocupație israeliene și coloniștii extremiști, care comit crime de curățare etnică, discriminare rasială și delapidare a fondurilor poporului palestinian”, a spus Abbas pentru Blinken.

Cel puțin 150 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății – un număr apropiat de numărul total de palestinieni uciși în Cisiordania în tot anul 2022.

Abbas a spus că Israelul este „pe deplin responsabil pentru ceea ce se întâmplă”, adăugând că „soluțiile militare și de securitate nu vor aduce securitate în Israel”. „Opriți-i imediat să comită aceste crime”, i-a cerut președintele AP secretarului de stat al SUA.

Abbas a subliniat că securitatea și pacea „pot fi atinse prin încheierea ocupării israeliene a teritoriului palestinian, cu Ierusalimul de Est ca capitală, pe baza granițelor din 1967”.

El a afirmat, de asemenea, că „Gaza este o parte integrantă a statului Palestina și vor avea responsabilități depline în cadrul unei soluții politice cuprinzătoare atât pentru Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, cât și pentru Fâșia Gaza”.

Abbas a negat legitimitatea Hamas de a reprezenta poporul palestinian, spunând lui Blinken că Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OLP) este „unicul reprezentant legitim al poporului palestinian”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră