Premierul irlandez spune că răspunsul israelian seamană cu o „răzbunare”

03 Noi 2023
Premierul irlandez spune că răspunsul israelian seamană cu o „răzbunare”

Călătorind la Seul, Coreea de Sud, șeful guvernului irlandez, Leo Varadkar, a estimat că răspunsul israelian la atacurile Hamas din 7 octombrie este „ceva aproape de răzbunare” , scrie Le Monde.

„Cred că este foarte important să nu uităm niciodată cum a început. Această fază a conflictului a început cu un atac asupra Israelului, unde 1.400 de civili au fost uciși ”, a spus el. Printre victime se numără o tânără cu dublă naționalitate israeliano-irlandeză.

„Ca orice stat, Israelul are dreptul de a se apăra, are dreptul de a urmări Hamas, astfel încât să nu mai poată face acest lucru ”, a continuat Leo Varadkar. 

"Dar ceea ce văd că se întâmplă în acest moment nu este doar autoapărare, ci mai degrabă asemănătoare cu răzbunarea ”, a spus premierul irlandez. „Nu cred că așa își va garanta Israelul libertatea viitoare și securitatea sa viitoare”, a continuat el.

Dublin a adoptat uneori o poziție diferită față de aliații săi occidentali cu privire la conflictul dintre Israel și Hamas, Varadkar fiind unul dintre primii lideri din Uniunea Europeană (UE) care a cerut un răspuns „proporționat” din Israel la atacul asupra mișcarii islamiste palestiniene.

Republica Irlanda se numără printre cei opt membri ai UE care au votat pentru o încetare a focului la ONU, majoritatea s-au abținut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră