Premierul irlandez criticat pentru că a spus că fetița ostatică „a fost găsită” după ce a fost „pierdută”: "Se pare că ți-ai pierdut busola morală"

26 Noi 2023
Premierul irlandez criticat pentru că a spus că fetița ostatică „a fost găsită” după ce a fost „pierdută”: "Se pare că ți-ai pierdut busola morală"

Ministrul afacerilor externe israelian Eli Cohen l-a chemat pe ambasadorul Irlandei și îl acuză pe premierul Leo Varadkar că „și-a pierdut busola morală”; Ministrul Gantz: „Emily nu a fost niciodată „pierdută” – a fost răpită cu brutalitate și ținută ostatică”, scrie Times Of Israel

Într-un tweet care a fost rapid criticat, premierul irlandez Leo Varadkar a salutat eliberarea sâmbătă a ostaticei israelo-irlandeze Emily Hand, spunând că „un copil nevinovat care a fost pierdut a fost găsit acum”.

Pe tweetul lui Varadkar nu s-a menționat că Hand, în vârstă de 9 ani, a fost ținută ostatică timp de 50 de zile în Gaza de către teroriștii Hamas, după ce a fost răpită dintr-o petrecere de pijama cu prietena ei, pe 7 octombrie, în timpul atacului devastator al grupării teroriste asupra Israelului.

Hand a fost eliberat împreună cu alți 12 israelieni sâmbătă, în a doua etapă a unui acord de schimb în 4 părți cu Hamas, care a inclus o pauză în luptele care au izbucnit în urma atacului, deoarece Israelul a promis că va răsturna gruparea teroristă care conduce Gaza.

Este o zi de bucurie și ușurare enormă pentru Emily Hand și familia ei”, a scris contul oficial al lui Varadkar pe Twitter pe X, fostul Twitter. „Un copil nevinovat care a fost pierdut a fost acum găsit și returnat, iar noi răsuflăm ușurați. Rugăciunile noastre au primit răspuns.”

O declarație mai formală a lui Varadkar a descris circumstanțele răpirii și captivității ei.

 Totuși, el a atras critici din partea oficialilor israelieni și a grupurilor evreiești din cauza textului tweet-ului.

Ministrul de externe Eli Cohen a declarat că a ordonat personalului său să-l cheme pe ambasadorul Irlandei pentru o mustrare. Într-o postare despre X, adresată lui Varadkar mai devreme duminică, Cohen a scris: „Se pare că ți-ai pierdut busola morală și ai nevoie de o verificare a realității!”

Ministrul Cabinetului de Război, Benny Gantz, a criticat remarcile, spunând într-o postare pe X că „Emily nu a fost niciodată „pierdută” – a fost răpită cu brutalitate și ținută ostatică de teroristul Hamas”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a postat, de asemenea , un răspuns pe Twitter care îl atacă pe Varadkar și afirmă că remarcile sale sunt reprezentative pentru pasivitatea Irlandei față de întreaga situație a ostaticilor.

„Așa descrii o fetiță care a dispărut în timpul unei plimbări într-o pădure, apoi este descoperită de un drumeț prietenos”, a scris Levy. „Nu o fată răpită brutal de echipele morții care i-au masacrat brutal vecinii.”

„Dar asta explică amploarea contribuției Irlandei: rugăciunile”, a adăugat el.

Hand a fost răpită împreună cu alte aproximativ 240 de persoane de toate vârstele când mii de teroriști au trecut granița din Fâșia Gaza și au ucis peste 1.200 de persoane în Israel, majoritatea civili sacrificați în casele lor și la un festival de muzică.

Israelul a răspuns printr-o campanie militară menită să distrugă Hamas și să înlăture gruparea teroristă de la putere în Fâșia Gaza și să asigure eliberarea ostaticilor.

Un cont X numit Irish Jewish Voice, care are peste 18.000 de urmăritori, a criticat, de asemenea, tweet-ul lui Varadkar, scriind : „Emily Hand nu a fost „pierdută” sau rătăcită. Aceasta NU este o piesă a lui Oscar Wilde.”

„Emily a fost răpită cu cruzime de teroriștii Hamas. Presiunea israeliană a adus-o acasă”, a continuat postarea.

North West Friends of Israel, care se descrie ca o mișcare de bază în nord-vestul Regatului Unit care sprijină Israelul, a scris pe Twitter : „Emily Hand a fost răpită de teroriștii Hamas care i-au ucis mulți dintre prietenii și vecinii ei”.

„Ea a fost eliberată NU din cauza rugăciunilor voastre, ci din cauza presiunii militare pe care IDF-ul le-a făcut față de Hamas – aceeași presiune pe care o displaceți atât de mult”, se spune.

La câteva ore de la postarea lui Varadkar, platforma X a inclus o notificare conform căreia „Cititorii au adăugat context pe care credeau că oamenii ar dori să-l cunoască”.

„Emily Hand nu a fost „pierdută”, ea a fost „răpită”, luată ostatică de Hamas. Răpirea este împotriva legii, a fi pierdut nu”, se arată în completarea cititorilor.

De asemenea, Varadkar a emis separat o declarație mai lungă în care a precizat circumstanțele răpirii ei.

"O fetiță a fost smulsă din casă și ținută captivă timp de aproape șapte săptămâni”, a spus Varadkar în declarație, care menționa, de asemenea, că Hand și-a petrecut a noua aniversare „ca ostatică”.

„Gândurile și rugăciunile noastre sunt la toți ostaticii din Gaza, dar am urmărit în mod deosebit soarta lui Emily, un cetățean dublu irlandez-israelian”, a menționat Varadkar. „Soarta lor este necunoscută, dar sperăm că, la fel ca Emily, li se va permite să se întoarcă la casele lor și la familiile lor.”

Ministrul irlandez de externe Michael Martin a declarat într-o declarație că poporul Irlandei „au fost mișcați de povestea lui Emily, de inocența ei și de demnitatea și determinarea tatălui ei Tom”.

El a spus că oficialii irlandezi „s-au angajat pe plan internațional, prin canale politice, diplomatice și de securitate, în încercarea de a asigura întoarcerea în siguranță a lui Emily”.

Martin a continuat: „Îmi reiterez apelul ca toți ostaticii din Gaza să fie eliberați imediat și necondiționat”.

Președintele irlandez Michael D. Higgins a spus că eliberarea lui Emily sa încheiat „o perioadă îngrozitoare pentru toată familia ei”.

El a cerut „o încetare durabilă a focului, eliberarea tuturor ostaticilor rămași și angajamentul tuturor părților de a se angaja în sarcina de a construi ceea ce poate fi o pace durabilă”.

Mary Lou McDonald, președintele partidului Sinn Fein, a salutat și ea eliberarea lui Emily din captivitate.

„Trauma și durerea la care au fost supuse micuța Emily și familia ei în ultimele săptămâni sunt de neimaginat”, a spus ea într-un comunicat. „Îmi reiterez apelul ca toți ostaticii să fie eliberați de urgență și ca o încetare a focului completă să fie în vigoare.”

Tatăl lui Emily, Thomas, este originar din Dun Laoghaire din Dublin. În timpul campaniei sale internaționale de conștientizare pentru eliberarea fiicei sale, s-a întâlnit cu Varadkar, Martin și Higgins la Dublin.

Familia Hand a declarat după eliberare că „Emily s-a întors la noi”.

„Nu găsim cuvintele pentru a ne descrie emoțiile după 50 de zile provocatoare și complicate. Suntem foarte bucuroși să o îmbrățișăm din nou pe Emily, dar, în același timp, ne amintim de toți ostaticii care încă nu s-au întors.”

„Vom persista să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i aduce înapoi acasă”, se arată în declarație.

Inițial, se credea că Emily Hand se număra printre cei uciși în atacul de la Kibbutz Be'eri din 7 octombrie. Familia ei a fost informată la începutul acestei luni că se crede că ea este în viață și printre cei ținuți ostatici în Gaza. Emily a fost la o petrecere în pijama la casa unui prieten din kibbutz în noaptea de 6 spre 7 octombrie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră