Premierul Estoniei le spune oamenilor să se pregătească pentru întreruperi de curent

23 Sep 2022
Premierul Estoniei le spune oamenilor să se pregătească pentru întreruperi de curent

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a declarat că întreruperea energiei electrice este posibilă dacă Rusia scoate statele baltice din rețeaua electrică comună, în timp ce a anunțat un exercițiu rapid de pregătire a apărării, scrie Reuters.

„De asemenea, trebuie să fim pregătiți pentru ca Rusia să deconecteze Estonia, Letonia și Lituania de la rețeaua lor electrică”, a spus ea într-o adresă televizată joi seară, potrivit site-ului guvernului.

„Ar fi înțelept să fim pregătiți pentru posibile întreruperi de curent – ​​inclusiv autoritățile publice, companiile și fiecare persoană”, a adăugat ea, descriind orice întrerupere ca fiind „temporară”.

Aproape 3.000 de rezerviști au fost chemați joi la un exercițiu anual de apărare de o săptămână în Estonia, dar premierul a spus că nu există nicio amenințare militară imediată pentru țară.

Ea le-a cerut cetățenilor ruși care locuiesc în Estonia să ignore orice somație de a lupta în Ucraina: „nu plecați, pentru că nu există întoarcere”.

La 30 de ani după separarea de Uniunea Sovietică și la 17 ani de la aderarea la UE, statele baltice Lituania, Letonia și Estonia depind în continuare de Rusia pentru surse stabile de energie.

Un proiect finanțat de UE în valoare de 1,6 miliarde de euro (1,94 miliarde de dolari) își propune să deconecteze statele baltice de la rețeaua lor electrică comună cu Rusia și Belarus în 2025, în favoarea sistemului energetic descentralizat al Europei continentale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră