Pot fi falsificate alegerile prezidenţiale din SUA?

20 Oct 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Pot fi falsificate alegerile prezidenţiale din SUA?

Candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, a rămas consecvent în a susține că scrutinul din 8 noiembrie ar putea fi falsificat, atunci când s-au făcut presiuni asupra sa pe acest subiect în timpul ultimei dezbateri televizate cu contracandidata democrată, Hillary Clinton, comentează joi DPA,scrie agerpres.ro.

Deși fiica sa, Ivanka, și candidatul republican la postul de vicepreședinte, Mike Pence, s-au distanțat de această dispută, Donald Trump a refuzat să afirme că va accepta rezultatele apropiatelor alegeri, spunând că dorește să-i țină pe alegători 'în suspans'.


Așadar, pot fi falsificate alegerile din SUA? Răspunsul: Acest lucru este extrem de improbabil, notează sursa citată.
În SUA, au existat deseori acuzații conform cărora un număr mic de voturi au fost manipulate în alegeri, însă astfel de cazuri s-au întâmplat mai des în alegeri locale decât în cele naționale.
Întrebări despre capacitatea de manipulare a sistemului electoral au apărut cu ocazia renumărării voturilor din statul Florida la alegerile prezidențiale din anul 2000, atunci când învingătorul, republicanul George W. Bush, a obținut cu puțin mai multe voturi decât contracandidatul său, democratul Al Gore.


Autoritățile electorale au decis atunci ca zeci de mii de voturi din Florida să fie anulate din cauza problemelor referitoare la sistemul de vot complicat din acest stat. Curtea Supremă a SUA a blocat o renumărare parțială a voturilor solicitată de Gore. Presa a efectuat însă o numărătoare paralelă neoficială și a ajuns la concluzia că Al Gore ar fi putut câștiga scrutinul dacă ar fi avut loc o nouă numărătoare a voturilor în întregul stat Florida.


În 2004 și 2008, tot în Florida s-au înregistrat probleme tehnice legate de mașinile de numărare a voturilor. De asemenea, există critici referitoare la sistemul complicat de înregistrare a alegătorilor, o condiție pentru a putea vota, adaugă DPA.
Președintele Barack Obama afirmă că o fraudă majoră la alegeri este improbabilă, ținând cont de gradul ridicat de descentralizare a procesului electoral în SUA.
Donald Trump ar avea așadar puține motive să se plângă. Cele mai importante state — Florida, Ohio și Carolina de Nord — sunt controlate de republicani, ceea ce înseamnă, practic, că partidul lui Trump va fi responsabil cu desfășurarea și monitorizarea procesului electoral în statele respective, conchide DPA.

Alte stiri din Externe

Ultima oră