„Portofelul de identitate digitală” european, un coșmar totalitar

05 Feb 2022 | scris de M.N.
„Portofelul de identitate digitală” european, un coșmar totalitar

Doriți să vă împărtășiți întreaga viață cu o firma privată, partenera guvernului? Aceasta este ideea „portofelului de identitate digitală” care e pe cale sa fie pusa în aplicare Europa. Potrivit jurnaliștilor de la Reporterre, odata cu acest control, libertatea dispare.

 

Lucia, o tânără studentă, se dă jos din pat. La micul dejun, pe smartphone-ul ei, un mesaj de la guvern îi spune că trebuie să-și facă un booster de vaccin. Ajunsă la universitate unde are un examen, își poziționează smartphone-ul în fața feței pentru a activa recunoașterea biometrică, aceasta generează un cod QR pe ​​care profesoara îl scanează pentru a o identifica. Puțin mai târziu, merge la medic: cu același gest, Lucia își scanează fața și îi întinde un cod QR pe ​​care ecranul medicului îl recunoaște înainte de a-i deschide fișa medicală. Apoi, în taxiul care o duce acasă, comandă un pașaport, identificându-se din nou prin recunoaștere facială, apoi închiriază o mașină în Australia pentru o viitoare călătorie. Seara, la ușa unui bar unde se întâlnește cu prietenii ei, îi întinde agentului de securitate smartphone-ul pe care e afișat un cod QR care dovedește că are vârsta necesară pentru a intra.


Aceasta este o reclamă a grupului francez Thalès pentru Digital Identity Wallet: un „portofel de identitate digitală”, adică un fel de "permis de sănătate" care acoperă toate procedurile vieții de zi cu zi, însoțit de un dispozitiv de recunoaștere biometrică pentru prevenirea fraudei. Un coșmar totalitar în care orice relație de încredere și solidaritate a devenit imposibilă din cauza unor proceduri de validare controlate de o administrație copleșitoare. 

Portofelul de identitate digitală este „cel mai bun prieten al Luciei”, ne spune Thalès, pentru că este un instrument de libertate care îi protejează intimitatea. Acesta „oferă cetățenilor control deplin asupra datelor lor personale, cu libertatea de a decide ce informații dezvaluie, când și cui doresc să le arate”. De exemplu, la intrarea în bar, Lucia a reușit să genereze un cod QR care îi dezvăluie doar vârsta și nicio altă informație personală. Cu alte cuvinte, Lucia își împarte întreaga viață cu grupul Thalès și cu partenerii săi (inclusiv guvernul), dar agentului de securitate din bar nu-i va spune mare lucru.

Acest produs i-a adus companiei Thalès premiul „Compania Anului” 2019 de la firma Frost & Sullivan, care apreciază una dintre originalitățile sale: „În cazul suspendării unui drept al persoanei  indiferent de motiv, guvernul îi poate invalida portofelul în timp real pe platformă”. Mijloacele de plată ale unui cetățean, asigurarea de sănătate sau permisul de conducere pot fi, prin urmare, dezactivate de la distanță. O caracteristică în ton cu vremurile: a fost recomandată de senatorii viitoarei comisii în iunie 2021 în descrierea viitorului lor sistem de criză de sănătate unde, „într-un caz extrem, datele medicale ale unei persoane pozitive ar putea fi traversate cu datele sale de geolocalizare și, în cazul încălcării carantinei sale, să conducă la informații de la poliție sau, de exemplu, la dezactivarea mijloacelor sale de plată. » 

Portofelul cu identitate digitală pe drumul cel bun în Europa

Este cu atât mai ușor de imaginat cu cât în ​​mai 2021, Thalès a fuzionat cu Atos pentru a crea Athea, campioana europeană în procesarea masivă a datelor și inteligența artificială pentru apărare, inteligență și securitate internă.

Din pură coincidență, reiese că, în iunie 2021, Comisia Europeană, prin vocea lui Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a aprobat crearea unui portofel de identitate digitală pentru toți europenii. Până în septembrie 2022, statele membre trebuie să fi stabilit procedurile tehnice pentru lansarea experimentelor pilot. Nu numai că această creație poartă același nume cu produsul Thalès, dar se bazează, la fel de ciudat, pe același argument: „Portofelul de identitate digitală va permite cetățenilor să aleagă ce informații de identitate le partajează terților și pe care să le păstreze sub control.»

Pentru a ilustra acest lucru, Comisia europeana a ales un exemplu: „Myra stă la coadă pentru a intra într-un club de noapte, iar agentul de securitate de la intrare îi cere cartea de identitate. În loc să arate cartea sa fizică de identitate, ea utilizează portofelul său de identitate digitală europeană. Agentul de securitate poate verifica faptul că vârsta sa este mai mare decât limita de vârstă legală, întrucât Myra poate alege să utilizeze portofelul său de identitate digitală pentru a-și confirma vârsta, fără a prezenta alte date cu caracter personal.  "

Asta nu vă amintește de seara de mai sus, la bar, cu Lucia?

Faptul că Thierry Breton și-a părăsit funcția de CEO al grupului Atos în 2019 pentru a deveni comisar european, probabil, nu are nicio legătură cu această coincidență tulburătoare. Nu vedem de ce ar fi favorizat Atos, și nici Thalès, principalul grup francez de securitate industrială. Și nimic din toate acestea nu amintește de recenta anchetă Mediapart în care aflăm că o "cârtiță" de la Thales s-ar fi infiltrat la ONU cu complicitatea guvernului francez pentru a ghida și câștiga contracte pentru echipamente electronice pentru misiunile organizației internaționale.

Dar poate că nu este cel mai important lucru. Important este că uităm ce înseamnă libertatea. O armată de analiști și comunicatori în slujba marilor companii și administrații lucrează la acest lucru în fiecare zi, convingându-ne că libertatea este un subiect foarte tehnic care privește metodele de stocare a datelor noastre personale și că în acest domeniu, Thales este mai sigur decât Facebook. .

Scanează-ți fața pentru a merge la bar


După câteva luni, probabil că Lucia nu mai acordă nicio atenție faptului că trebuie să-și scaneze fața pentru a merge la bar, ea se gândește mai degrabă la seara ei cu prietenii. Uităm că lumea ar putea fi foarte diferită și că a fost. În urmă cu treizeci de ani, aproape nimeni nu avea telefon mobil. „Am trăit într-o vreme, scrie George Bernanos în 1944 când orice om cinstit putea face înconjurul lumii cu o simplă carte de vizită în portofel. »

Peste un an sau doi, când prezentarea "permisului" va fi devenit un gest instinctiv, probabil că vom adăuga un portofel de identitate digitală biometrică pentru controlul complet.

Cum să luptăm împotriva acestei închideri a vieților noastre? În primul rând, să luptăm cât mai mult cu informatizarea activităților umane, ceea ce duce neapărat la identificarea electronică. Creați spații alternative care să o evite (pentru a vă antrena pentru libertate). În ceea ce mă privește, permisul de sănătate m-a convins să nu mai am smartphone. Acesta este un mod derizoriu și util de a încetini mașina. Thalès, pentru a-și apăra portofelul de identitate digitală, susține că „90% dintre utilizatori au smartphone-ul lor la îndemână în orice moment”. Această cifră nu corespunde deocamdată cu rata de echipare din Europa. În orice caz, ar deveni mult mai complicat pentru Stat și companii să impună biometrie, coduri QR și tot ce rezultă dacă un sfert bun din populație nu ar avea acest obiect.

Sursa:  Celia Izoard în revista Reporterre

Celia Izoard este jurnalist, co-autor al cărții Libertatea în comă: Eseu despre identificarea electronică și motivele pentru care sa ne opunem ei. A prefațat 1984, de George Orwell (Agone, 2021). Ea este, de asemenea, editorialist la Reporterre.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră