"Poporul chinez este cel care decide soarta Taiwanului”, spune ambasadorul chinez în Franța

23 Apr 2023
"Poporul chinez este cel care decide soarta Taiwanului”, spune ambasadorul chinez în Franța

Invitat la postul LCI, Lu Shaye, ambasadorul Chinei în Franța, a declarat că Taiwanul este „o parte integrantă” a teritoriului chinez. Și, potrivit acestuia, se iau în considerare „toate mijloacele” pentru a recâștiga controlul asupra insulei.

Cuvinte amenințătoare. După impresionantele exerciții militare desfășurate recent în largul coastei taiwaneze și creșterea tensiunilor verbale între Beijing și Washington, ambasadorul chinez în Franța afirmă vineri la LCI că „poporul chinez este cel care decide destinul Taiwanului . O țară care, potrivit acestuia, „a fost parte integrantă a teritoriului chinez încă din antichitate”. 

"Ambele părți ale strâmtorii Taiwan aparțin aceleiași Chine unice. Aceasta este povestea", a spus Lu Shaye. „Întoarcerea Taiwanului la China este o componentă a ordinii internaționale de după război. A fost scrisă în alb și negru în declarațiile de la Cairo și Potsdam”.

„A împinge Taiwanul spre independență înseamnă a sabota ordinea postbelică” , susține diplomatul, care asigură că țara sa va folosi „toate mijloacele” necesare pentru a readuce insula în stâlpul ei. „Dacă nu putem atinge acest obiectiv de reunificare a patriei prin mijloace pașnice, putem recurge la alte mijloace”, amenință el. 

În ciuda acestui ton ofensator, Lu Shaye îl asigură, „nu noi amenințăm, ci noi suntem amenințați” . „Suveranitatea, integritatea teritorială a Chinei au fost amenințate de forțele secesioniste care vizează independența Taiwanului și de anumite țări occidentale care îl susțin”, a spus el. 

„Acțiunile Statelor Unite, în vânzarea și furnizarea de arme către Taiwan, încalcă dreptul internațional”, denunță el, subliniind că, conform acestor principii, o „țară nu poate vinde arme unei entități și nici unui stat” . 

Alte stiri din Externe

Ultima oră