Polonia spune că a cerut SUA să găzduiască arme nucleare

05 Oct 2022
Polonia spune că a cerut SUA să găzduiască arme nucleare

Președintele Duda spune că a vorbit cu SUA despre distribuirea armelor nucleare, scrie Bloomberg

Polonia a vorbit cu SUA despre distribuirea armelor atomice, a declarat președintele Andrzej Duda, o declarație provocatoare care vine în timp ce națiunile occidentale se confruntă cu Rusia în legătură cu invazia sa din Ucraina.

SUA și NATO au declarat public că nu au niciun plan de a desfășura arme nucleare în țările care s-au alăturat alianței după prăbușirea comunismului în urmă cu mai bine de trei decenii. Un oficial de la Casa Albă a spus că nu era la curent cu problema și a adresat alte întrebări guvernului polonez.

Administrația Biden încearcă să parcurgă o linie fină între aprovizionarea Ucrainei cu armament avansat, evitând în același timp mișcările care ar determina Kremlinul să escaladeze și mai mult conflictul. Polonia, cel mai mare membru al NATO din fostul Pact de la Varșovia, este unul dintre cei mai vocali susținători ai consolidării flancului estic al alianței.

„Problema, în primul rând, este că nu avem arme nucleare”, a spus Duda într-un interviu pentru ziarul Gazeta Polska, publicat miercuri. „Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la distribuirea armelor nucleare”.

Partajarea armelor nucleare poate include orice, de la oferirea de avioane de escortă sau de recunoaștere pentru o misiune nucleară sau oferirea de avioane cu dublă capacitate disponibile pentru roluri nucleare până la găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui aliat. Aliați precum Germania, Belgia, Țările de Jos, Italia și Turcia găzduiesc arme nucleare ale SUA pe pământul lor, conform Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare.

„Deschis” pentru găzduire

Un diplomat înalt din Varșovia a spus că comentariile lui Duda ar putea include oricare dintre aceste activități. Diplomatul, care a refuzat să fie numit pentru că nu era autorizat să vorbească public pe această temă, a spus că găzduirea armelor ar fi în interesul securității Poloniei, regiunii și întregii Europe.

Președintele polonez nu a precizat cu cine a vorbit în guvernul SUA. Găzduirea armelor nucleare ar sfida avertismentele președintelui Vladimir Putin că Rusia va răspunde oricărei extinderi a capacităților militare ale alianței în fosta sa curte.

În aprilie, Jaroslaw Kaczynski, liderul de facto al Poloniei în calitate de șef al Partidului Lege și Justiție de guvernământ, a declarat pentru ziarul german Welt am Sontag că țara sa este „deschisă” să găzduiască arme nucleare americane.

„Am vorbit cu liderii americani dacă SUA iau în considerare o astfel de posibilitate” ca Polonia să găzduiască armele, a declarat Duda pentru ziar. „Subiectul este deschis”.

Putin a sugerat în ultimele zile că escaladarea ulterioară în Ucraina ar putea implica arme care nu au mai fost folosite în război din 1945. Înainte de a invada Ucraina, el a cerut NATO să revină la pozițiile pe care le-a deținut în 1997, înainte de graba fostelor țări comuniste alăturați-vă umbrelei de protecție a alianței împotriva fostului lor stăpân sovietic.

În aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că guvernul polonez „a provocat recent o profundă îngrijorare: linia este extrem de militantă, anti-rusă, iar acțiunile propuse, desigur, nu pot duce decât la o creștere suplimentară a tensiunii pe continent” a spus el pentru agenția de știri de stat Prime.

Polonia poartă, de asemenea, discuții separate cu o serie de țări, inclusiv SUA, despre achiziționarea de energie atomică.

Alte stiri din Externe

Ultima oră