Polonia și Ungaria amenință că vor tăia ruta de export a Ucrainei către Occident

21 Iul 2023
Polonia și Ungaria amenință că vor tăia ruta de export a Ucrainei către Occident

Membrii din estul UE rup din nou solidaritatea cu Kievul după ce Rusia a reimpus blocajul porturilor Ucrainei de la Marea Neagră, scrie Politico.

În timp ce Rusia bombardează și blochează din nou porturile Ucrainei de la Marea Neagră – prin care țara își exportă produse agricole – Polonia și Ungaria amenință că vor întrerupe rutele de ieșire din vest ale țării.

Polonia va bloca unilateral comerțul cu Ucraina dacă Comisia Europeană nu reușește să extindă restricțiile temporare la importurile de cereale cel puțin până la sfârșitul anului, a declarat miercuri prim-ministrul Mateusz Morawiecki la o întâlnire a miniștrilor agriculturii din cinci țări din estul UE, la Varșovia.

„Vreau să fie clar”, a spus Morawiecki reporterilor, „nu ne vom deschide granița. Fie Comisia Europeană va fi de acord să elaboreze în comun reglementări care să extindă această interdicție, fie o vom face noi înșine.”

Ministrul maghiar al Agriculturii, István Nagy, a confirmat spusele lui Morawiecki, spunând că țara sa va „proteja fermierii maghiari cu toate mijloacele sale”.

La câteva zile după ce a încheiat un acord pentru a permite Ucrainei să exporte cereale peste Marea Neagră, Moscova a declanșat un val de  atacuri asupra porturilor ucrainene  Odesa și Chornomorsk - două facilități vitale de export - care au deteriorat infrastructura comercianților distrugând 60.000 de tone de cereale.

Principalul diplomat al UE, Josep Borell, a numit joi escaladarea ofensivei Rusiei drept „barbară”. „Ceea ce știm deja este că acest lucru va crea o criză alimentară uriașă în lume”, a spus el reporterilor la Bruxelles, adăugând că țările UE trebuie să intensifice rutele alternative de export pentru Ucraina.

"Va trebui să contribuie mai mult, deschizând granițele și facilitând transportul pentru a lua cerealele Ucrainei din porturile Mării Negre. Acest lucru va necesita mai mult angajament din partea statelor membre. Am făcut multe, trebuie să facem mai mult."

Separat, joi, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a cerut UE să facă „eforturi maxime” pentru a facilita exporturile de cereale din țară.

„În timp ce Rusia distruge Inițiativa pentru cereale, atacă porturile ucrainene și încearcă să facă bani din creșterea prețurilor la alimente, Ucraina și Uniunea Europeană ar trebui să depună eforturi maxime pentru a simplifica exporturile de alimente din Ucraina, în special prin creșterea capacității coridoarelor alternative de transport „Bilete de solidaritate” pe cât posibil”, a spus el.

În timpul întâlnirii de miercuri de la Varșovia, miniștrii agriculturii din cele cinci țări UE au semnat o declarație prin care cer Bruxelles-ului să extindă restricțiile comerciale, pe fondul îngrijorărilor că blocada reînnoită a Rusiei la Marea Neagră ar putea face presiuni suplimentare pe piețele lor interne.

Doar Polonia și Ungaria au amenințat că vor lua măsuri unilaterale dacă restricțiile vor fi ridicate.

Prematur

În ciuda amenințării, un înalt oficial al Comisiei a declarat joi că este „prematur” să spună dacă este necesar să se prelungească restricțiile dincolo de termenul limită de 15 septembrie.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de porumb, grâu și alte cereale. În urma invaziei și blocării de către Rusia a porturilor sale de la Marea Neagră anul trecut, UE a stabilit rute de export terestre prin teritoriul său.

În anul următor, coridoarele de export înființate de UE numite „coridoare de solidaritate” au transportat aproximativ 60% din exporturile Ucrainei – mai ales de-a lungul Dunării către portul românesc Constanța. Restul de 40% s-au scurs prin porturile proprii ale țării în temeiul inițiativei pentru cereale de la Marea Neagră, care acum a disparut.

Dar deschiderea rutelor terestre a dus și la un aflux fără precedent de cereale ucrainene ieftine în țările vecine ale UE – România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia – cereale care au fost cumpărate și revândute de comercianții locali în loc să fie exportate mai departe. Excesul a pus la grea încercare solidaritatea membrilor estului blocului cu Ucraina în războiul său de apărare.

Cu alegerile care se pregătesc în această toamnă, Polonia a căutat să liniștească fermierii locali - o circumscripție vitală pentru guvernul de dreapta - prin închiderea frontierei în această primăvară pentru importurile ucrainene. Ungaria, Slovacia și Bulgaria au urmat exemplul, în timp ce România, care nu și-a impus propriile restricții, s-a alăturat celor patru pentru a solicita restricții la nivelul UE.

În mai, cele cinci țări au încheiat un acord cu Comisia pentru a renunța la măsurile lor unilaterale în schimbul unei finanțări de la UE de 100 de milioane de euro și al asigurărilor că transporturile ucrainene doar vor trece prin cele cinci țări în drum spre alte destinații. 

Aceste restricții, care vor expira pe 15 septembrie, sunt cele pe care cele cinci țări doresc sa le prelungească.

Alte țări UE au criticat clemența Comisiei față de cele 5 țări din Est, declarând că compromisul a subminat integritatea pieței interne a blocului.

Deschide granițele

Borrell a spus că, în loc să restrângă comerțul, UE ar trebui să răspundă escaladării Rusiei la Marea Neagră prin deschiderea în continuare a granițelor sale.

„Dacă ruta maritimă va fi închisă, va trebui să creștem capacitatea de export de cereale ucrainene prin porturile noastre, ceea ce înseamnă un efort mai mare pentru vecinii ucraineni”, a spus el înaintea unei întâlniri a miniștrilor de externe ai UE.

În ultimele luni, oficialii au intensificat supravegherea și controalele vamale, iar România și alte țări au sporit semnificativ investițiile în infrastructură și investiții pentru a facilita tranzitul cerealelor prin țările lor și către alte piețe, a spus oficialul Comisiei.

Dar în anul de la deschiderea rutelor de export terestre, Polonia nu a făcut niciun pas major pentru a-și îmbunătăți propria infrastructură sau capacitatea porturilor baltice. Analiştii spun că este puţin probabil ca ţara să poată repeta isprava cu recolta din această vară. Guvernul polonez a acuzat în repetate rânduri Bruxelles-ul că nu a oferit suficient ajutor.

În ciuda disputei comerciale în curs, oficialii de la Kiev au avut grijă să nu-și critice în mod deschis omologii lor din Varșovia.

Asta pentru că Polonia a jucat un rol principal în sprijinirea Ucrainei de la izbucnirea războiului, acționând ca principal punct de tranzit pentru armele occidentale și trimițând multe dintre ele. De asemenea, a primit milioane de refugiați ucraineni.

„Apreciem foarte mult toată munca depusă până acum în cadrul căilor de solidaritate de către Comisia Europeană și statele membre învecinate”, a declarat ambasadorul Ucrainei la UE, Vsevolod Chentsov, pentru POLITICO.

Totuși, el a adăugat: „Declarațiile unor state membre cu privire la necesitatea de a extinde interzicerea exportului producției agricole ucrainene [provoacă] serioase îngrijorări”. Fără a numi Polonia, el a spus că acest lucru „politizează” realitatea practică a ceea ce este o provocare logistică și „periclitează eficacitatea culoarelor de solidaritate”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră